Теми статей
Обрати теми

Думка фахівців офіційних органів. Балансова вартість валюти на розподільчому рахунку не перераховується

Редакція ПБО
Стаття

Балансова вартість валюти на розподільчому рахунку не перераховується

 

Платник податку на прибуток отримує валютну виручку від експорту продукції. Чи треба робити в податковому обліку перерахунок балансової вартості валюти, що на дату закінчення звітного періоду обліковується банком на розподільчому рахунку?

 

Згідно з п.п. 7.3.3 Закону України «Про оподаткування прибутку підприємств» у разі продажу (погашення) заборгованості (її частини), вираженої в іноземній валюті, протягом звітного періоду її балансова вартість визначається шляхом перерахунку суми такої заборгованості (її частини) у гривні за офіційним валютним (обмінним) курсом Національного банку України, що діяв на дату такого продажу (погашення).

Непогашена протягом звітного періоду заборгованість, виражена в іноземній валюті, розглядається умовно проданою (погашеною) в останній день звітного періоду за офіційним валютним (обмінним) курсом Національного банку України, що діяв на такий день. При цьому балансова вартість такої заборгованості у наступному звітному періоді визначається на підставі такого перерахунку.

У разі продажу (погашення) заборгованості (її частини), визначеного абзацом другим цього підпункту, або умовного продажу (погашення) заборгованості, визначеного абзацом третім цього підпункту, платник податку повинен визнати прибуток або збиток від такої операції, що розраховується як різниця між балансовою вартістю такої заборгованості (її частини) на початок звітного періоду чи на дату її оприбуткування (виникнення), залежно від того, яка подія сталася пізніше, та балансовою вартістю такої заборгованості (її частини) на дату її продажу (погашення). При цьому прибуток, отриманий унаслідок такого перерахунку, збільшує валові доходи платника податку — кредитора та валові витрати платника податку — дебітора, а збиток, отриманий унаслідок такого перерахунку, збільшує валові витрати платника податку — кредитора та валові доходи платника податку — дебітора податкового періоду, протягом якого відбувся такий продаж (погашення).

У такому ж порядку підлягає перерахунку балансова вартість іноземної валюти, отриманої як аванс або виручка чи внаслідок проведення будь-яких інших операцій (уключаючи прямі чи портфельні інвестиції),

яка обліковується на банківських рахунках платника податку або у його касі на дату закінчення звітного періоду.

Згідно зі ст. 7 Закону України «Про платіжні системи та переказ коштів в Україні» від 5 квітня 2001 року № 2346-III банки мають право відкривати своїм

клієнтам рахунки: вкладні (депозитні); поточні; кореспондентські. Тобто розподільчий рахунок не можна вважати банківським рахунком платника податку.

Підтвердженням цього висновку можна вважати і норму п. 2.3 Інструкції про порядок здійснення контролю за експортними, імпортними операціями, затвердженої постановою Правління НБУ від 24 березня 1999 р. № 136, де зазначено, що банк знімає експортну операцію резидента з контролю після зарахування виручки за цією операцією на

поточний рахунок резидента.

Таким чином, балансова вартість валютних коштів, що обліковуються банком на розподільчому рахунку на дату закінчення звітного періоду, в податковому обліку платника не перераховується.

 

Олексій ЗАДОРОЖНИЙ,
 заступник директора Департаменту податку на прибуток та інших податків і зборів (обов’язкових платежів) ДПА України

Валентин ЗАВГОРОДНЄВ,
 заступник директора Департаменту — начальник відділу адміністрування податку на прибуток та податкових платежів

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі