Теми статей
Обрати теми

Думка фахівців офіційних органів. Щодо застосування спеціального режиму оподаткування

Редакція ПБО
Стаття

Щодо застосування спеціального режиму оподаткування

Сільськогосподарське підприємство надає виключно послуги у тваринництві (код згідно з КВЕД — 01.42.0).

Чи поширюється на таке сільськогосподарське підприємство спеціальний режим оподаткування відповідно до статті 81 Закону України «Про податок на додану вартість»?

Відповідно до пункту 81.1 ст. 81 Закону України «Про податок на додану вартість» резидент, який провадить підприємницьку діяльність у сфері сільського господарства та відповідає критеріям, встановленим у пункті 81.6 цієї статті (далі — сільськогосподарське підприємство), може обрати спеціальний режим оподаткування.

Відповідно до пункту 81.6 ст. 81 цього Закону сільськогосподарським вважається підприємство, основною діяльністю якого є поставка вироблених (наданих) ним сільськогосподарських товарів (

послуг) на власних або орендованих виробничих потужностях, а також на давальницьких умовах, в якій питома вага вартості сільськогосподарських товарів (послуг) становить не менше 75 відсотків вартості всіх товарів (послуг), поставлених протягом попередніх дванадцяти послідовних звітних податкових періодів сукупно.

Також, відповідно до пункту 81.2 ст. 81 цього Закону згідно із спеціальним режимом оподаткування сума податку на додану вартість, нарахована сільськогосподарським підприємством на вартість поставлених ним сільськогосподарських товарів (

послуг), не підлягає сплаті до бюджету та повністю залишається у розпорядженні такого сільськогосподарського підприємства для відшкодування суми податку, сплаченої (нарахованої) постачальнику на вартість виробничих факторів, а за наявності залишку такої суми податку — для інших виробничих цілей.

При цьому, відповідно до пункту 81.15.7 цього Закону виходячи з норм цього пункту, Кабінет Міністрів України визначає та оприлюднює повний перелік видів діяльності, на які поширюються норми цієї статті, згідно з Національним класифікатором України «Класифікація видів економічної діяльності», затвердженим відповідно до Закону України «Про стандартизацію».

У Переліку видів діяльності, на які поширюються норми статті 81 Закону України «Про податок на додану вартість», затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 21 січня 2009 р. № 23, під № 14 найменувань видів діяльності зазначено зокрема надання послуг у тваринництві за кодом згідно з КВЕД розділ 01, клас 01.42 підклас 01.42.0.

Таким чином,

на зазначене сільськогосподарське підприємство поширюється спеціальний режим оподаткування відповідно до статті 81 Закону України «Про податок на додану вартість».

Віктор КОСАРЧУК, директор Департаменту масово-роз’яснювальної роботи та звернень громадян ДПА України

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі