Теми статей
Обрати теми

Думка фахівців офіційних органів. Суб’єкт спрощеної системи оподаткування має право надати уточнюючий розрахунок до своєї минулої декларації з податку на прибуток

Редакція ПБО
Стаття

Суб'єкт спрощеної системи оподаткування має право надати уточнюючий розрахунок до своєї минулої декларації з податку на прибуток

 

Підприємство, що здійснює господарську діяльність за спрощеною системою оподаткування (у минулому — платник податку на прибуток), самостійно виявило помилку у показниках раніше поданої ним податкової декларації з податку на прибуток підприємства. Чи поширюється на такого суб’єкта спрощеної системи оподаткування загальний порядок виправлення самостійно виявлених помилок щодо поданих ним раніше податкових декларацій з податку на прибуток підприємства?

 

Відповідно до пункту 5.1 ст. 5 Закону України «Про порядок погашення зобов’язань платників податків перед бюджетами та державними цільовими фондами», якщо у майбутніх податкових періодах (з урахуванням строків давності, визначених статтею 15 цього Закону) платник податків самостійно виявляє помилки у показниках раніше поданої податкової декларації, такий платник податків має право надати уточнюючий розрахунок.

Відповідно до п. 17.2 ст. 17 цього Закону платник податків, який до початку його перевірки контролюючим органом самостійно виявляє факт заниження податкового зобов’язання минулих податкових періодів, зобов’язаний:

а) або надіслати уточнюючий розрахунок і сплатити суму такої недоплати та штраф у розмірі п’яти відсотків від такої суми до подання такого уточнюючого розрахунку;

б) або відобразити суму такої недоплати у складі декларації з цього податку, що подається за наступний податковий період, збільшену на суму штрафу у розмірі п’яти відсотків від такої суми, з відповідним збільшенням загальної суми податкового зобов’язання з цього податку.

Таким чином, оскільки у період застосування спрощеної системи оподаткування зазначений суб’єкт податкову декларацію з податку на прибуток підприємства не подає, у разі самостійного виявлення помилки у показниках раніше поданої ним податкової декларації з податку на прибуток підприємства такий суб’єкт (з урахуванням визначених строків давності) має право надати уточнюючий розрахунок за формою згідно з додатком до Порядку складання декларації з податку на прибуток підприємства, затвердженого наказом ДПАУ від 29.03.2003 р. № 143.

 

Олексій ЗАДОРОЖНИЙ,
 заступник директора Департаменту податку
 на прибуток та інших податків і зборів
 (обов’язкових платежів) ДПА України

Валентин ЗАВГОРОДНЄВ,
 заступник директора Департаменту
 — начальник відділу адміністрування податку на прибуток
 та податкових платежів ДПА України

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі