Теми статей
Обрати теми

Пошта редакції. Переробка зерна сільгосппідприємством належить до промислового виробництва та відображається у статзвітності

Редакція ПБО
Відповідь на запитання

Переробка зерна сільгосппідприємством належить до промислового виробництва та відображається у статзвітності

 

Наше сільськогосподарське підприємство займається переробкою самостійно вирощеної сільгосппродукції на власних переробних потужностях (наприклад, зерна на борошно). Органи статистики вважають, що такий вид діяльності належить до промислового виробництва та наполягають на наданні нами звітності за формами № 1-П та № 1-ПЕ, які (судячи з вказівок у цих формах) повинні подаватися юридичними особами, які займаються видами діяльності, що класифікуються в секціях «C», «D», «E» КВЕД.

Як ми розуміємо, переробка нами зерна на борошно класифікується в секції «А», оскільки у КВЕД зазначено: «…як виняток із загального правила кодування щодо комплексних видів діяльності, одиницю, яка переробляє самостійно вирощену сільгосппродукцію безпосередньо в господарстві, віднесено до розділу 01, незважаючи на те що зазвичай переробка сільгосппродукції класифікована в розділах 15 і 16».

До якої секції КВЕД належить переробка вирощеного нами зерна на борошно? Чи зобов’язані ми подавати зазначену статзвітність?

(Харківська обл.)

 

Насамперед звертаємо увагу на відносно нещодавні зміни редакції КВЕД.

Пунктом 3 наказу Державного комітету з питань технічного регулювання та споживчої політики від 02.02.2009 р. № 56

затверджено Зміни № 2 ДК 009:2005 до національного класифікатора України КВЕД (далі — Зміни № 2 ДК 009:2005), які набрали чинності з 1 квітня 2009 року. Зокрема, у розділі 4 «Класифікація видів економічної діяльності» з угруповання 01 «Сільське господарство, мисливство та пов’язані з ними послуги» у поясненні до розділу, який починається словами «У розділі визначаються два основні види діяльності:», в останньому абзаці вилучено друге речення.

Отже, у чинній сьогодні редакції

КВЕД відсутнє колишнє друге речення пояснення такого змісту: «Проте, як виняток з загального правила кодування щодо комплексних видів діяльності, одиниця, що переробляє власне вирощену сільськогосподарську продукцію безпосередньо в господарстві, віднесена до розділу 01, незважаючи на те, що звичайно перероблення сільськогосподарської продукції класифіковане у розділах 15 і 16».

З урахуванням внесених з 1 квітня 2009 року змін пояснення тепер виглядає так: «

Діяльність з перероблення сільськогосподарської продукції не відноситься до сільськогосподарської діяльності, а відноситься до відповідних розділів переробної промисловості: 15 «Харчова промисловість», 16 «Тютюнова промисловість». Наприклад, виноградарство і виробництво вина з цього винограду, вирощування олив і виробництво олії з них».

Щоправда, згідно з

п.п. «а» п.п. 81.15.2 Закону про ПДВ виробництво продукції рослинництва, а саме рослинних культур, а також вирощення фруктів та овочів, квітів та декоративних рослин (у відкритому або закритому ґрунті), грибів, насіння, прянощів, саджанців та водоростей, а також їх обробка, переробка та/або консервація належать до діяльності у сфері сільського господарства. Але й у цьому випадку п. 17 Переліку видів діяльності, на які поширюються норми статті 81 Закону України «Про податок на додану вартість», затвердженого постановою КМУ від 21.01.2009 р. № 23, зі змінами та доповненнями (далі — Перелік № 23, див. «Податки та бухгалтерський облік», 2009, № 55), установлено, що обробка, переробка та/або консервація платником ПДВ продукції, одержаної в результаті провадження видів діяльності, передбачених цим переліком, за умови, що така продукція вирощується, відгодовується, виловлюється або збирається (заготовляється) безпосередньо платником податку (крім придбання її в інших осіб), у КВЕД класифіковані в розділі 15.

До речі, слід зауважити, що у зв’язку з внесеними до

КВЕД змінами вже не відповідає дійсності зазначене в п. 3 Переліку № 23, а саме: перероблення фруктів, ягід і винограду в межах господарства, що їх вирощує, класифікується у КВЕД за кодом підкласу 01.13.0. Згідно з раніше згаданими Змінами № 2 ДК 009:2005 з угруповання 01.13.0 «Вирощування фруктів, ягід, горіхів, культур для виробництва напоїв і прянощів» у поясненні до підкласу «Цей підклас включає» вилучено колишні позиції 7 і 14, у яких йшлося відповідно:

— про виробництво оливкової олії в межах господарства;

— про перероблення фруктів, ягід і винограду на вино в межах господарства, що їх вирощує.

Звертаємо увагу, згідно з оновленою редакцією

КВЕД до підкласу 01.13.0 уже не відноситься виробництво масла з маслин (код 15.42) та виробництво вин з винограду (код 15.93).

Отже, після внесення з 1 квітня 2009 року до редакції

КВЕД зазначених змін, тепер уже незалежно від походження сировини, що використовується (самостійно вирощена чи купована), а також незалежно від умов переробки (безпосередньо в господарстві або на стороні на давальницьких умовах), діяльність з переробки сільськогосподарської продукції не належить до сільськогосподарської діяльності, а належить до відповідних розділів переробної промисловості.

Зауважимо, що

переробка зерна: виробництво борошна, круп та гранул із зернових культур (код 15.61.0) відноситься до підсекції «DA» «Виробництво харчових продуктів, напоїв і тютюнових виробів» секції «D» «Переробна промисловість» КВЕД.

Це фактично зумовлює відповідь і на запитання щодо подання статзвітності.

Загальним табелем (переліком) форм державних статистичних спостережень на 2009 рік, затвердженим наказом Держкомстату України від 30.12.2008 р. № 530, установлено: юридичні особи, відокремлені підрозділи юридичних осіб, які займаються видами діяльності, що класифікуються в секції «D» КВЕД (незалежно від основного виду діяльності) згідно з переліком, який встановлюється територіальними органами державної статистики, подають їм за місцем знаходження (місцем провадження виробничої діяльності) статистичну звітність, зокрема, за такими формами та в зазначені терміни:

— Звіт про виробництво промислової продукції, ф. № 1П-НПП (річна), не пізніше 8 лютого;

— Звіт про виробництво промислової продукції, ф. № 1П-НПП (коротка) (річна), не пізніше 20 лютого;

— Звіт про виробництво промислової продукції, ф. № 1П-НПП (коротка) (квартальна), не пізніше 10 числа після звітного періоду;

— Терміновий звіт про виробництво промислової продукції (робіт, послуг), ф. № 1-П (термінова) (місячна), не пізніше 4 числа після звітного періоду;

— Місячний звіт про економічні показники за видами економічної діяльності, що відносяться до добувної, переробної промисловості, виробництва і розподілення електроенергії, газу, тепла та води, ф. № 1-ПЕ (місячна), не пізніше 12 числа після звітного періоду;

— Обстеження інноваційної діяльності промислового підприємства, ф. № 1-інновація (річна), не пізніше 5 лютого після звітного року;

— Звіт про ціни виробників промислової продукції, ф. № 1-ціни (пром) (місячна), 22 числа звітного місяця.

Оскільки

перелік респондентів, які повинні подавати цю звітність, як уже зазначалося, визначається територіальними органами держстатистики, то їх вимоги щодо подання сільгосппідприємством звітності за згаданими у запитанні формами № 1-П (термінова) (місячна) та № 1-ПЕ (місячна) є правомірними.

 

Анатолій БОБРО, економіст-аналітик Видавничого будинку «Фактор»

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі