Теми статей
Обрати теми

Щодо окремих питань податкового обліку та звітності з ПДВ. Порядок врегулювання розбіжностей, які виникли в результаті виписки податкової накладної платником ПДВ, зареєстрованим не з першого числа місяця

Редакція ПБО
Лист від 03.07.2009 р. № 13995/7/16-1117

Щодо окремих питань податкового обліку та звітності з ПДВ

Лист Державної податкової адміністрації України від 03.07.2009 р. № 13995/7/16-1117

 

Державна податкова адміністрація України у зв’язку з впровадженням співставлення даних розшифровок податкових зобов’язань та податкового кредиту платників податку на додану вартість та встановленням розбіжностей, які, зокрема, пов’язані з коригуванням поставок неплатникам ПДВ, першим звітним періодом для новостворених платників ПДВ, поставками товарів (послуг), придбання (надання) яких контролюється приладами обліку, тощо надає окремі рекомендації щодо заповнення платниками ПДВ податкової звітності з податку на додану вартість.

 

 

1. Порядок врегулювання розбіжностей, які виникли в результаті виписки податкової накладної платником ПДВ, зареєстрованим не з першого числа місяця

Абзацом другим підпункту 7.8.1 пункту 7.8 статті 7 Закону України від 03.04.97 р. № 168/97-ВР, із змінами (далі — Закон № 168/97-ВР), визначено, що для особи, зареєстрованої платником ПДВ з дня іншого, ніж перший день календарного місяця, першим податковим періодом є період, який розпочинається від дня такої реєстрації та закінчується останнім днем першого повного календарного місяця.

Зважаючи на викладене, такі платники до декларації з податку на додану вартість за звітний період — місяць включають результати обліку податкових зобов’язань та податкового кредиту за два різних календарних місяці.

При цьому задекларовані таким чином податкові зобов’язання за звітний період не відповідають сумам, що включені контрагентами до складу податкового кредиту. Тобто виникають розбіжності між податковими зобов’язаннями та податковим кредитом контрагентів.

З метою уникнення таких розбіжностей платники податку, перший податковий період яких більше календарного місяця податкові зобов’язання з податку на додану вартість повинні декларувати наступним чином

.

Податкові накладні, складені в періоді від дня реєстрації платником податку на додану вартість до останнього дня місяця, у якому відбулася така реєстрація, — відображаються у

р. 8.4 податкової декларації з податку на додану вартість та додатку 1 до податкової декларації з податку на додану вартість.

Податкові накладні, складені в періоді від першого числа місяця, наступного за місяцем реєстрації платником податку на додану вартість, та до останнього дня такого календарного місяця, — відображаються у

р. 1 податкової декларації з податку на додану вартість та розшифровуються у додатку 5 до податкової декларації з податку на додану вартість у розрізі контрагентів.

Отримані податкові накладні за весь звітний період розшифровуються у розрізі контрагентів та періодів виписки податкових накладних у

додатку 5 до податкової декларації з податку на додану вартість та відображаються у відповідних рядках розділу другого податкової декларації з податку на додану вартість.



коментар редакції

Відображення податкових зобов’язань новозареєстрованим платником ПДВ

Цей лист видано «у зв’язку з

впровадженням співставлення даних розшифровок податкових зобов’язань та податкового кредиту платників ПДВ». При цьому самі розшифровки (додаток 5 до декларації з ПДВ) були упроваджені досить давно, більше року тому. Тому ризикнемо припустити, що поява цього листа пов’язана не стільки з наявністю додатка 5, скільки з виходом розпорядження КМУ «Деякі питання адміністрування податків, зборів (обов’язкових платежів)» від 01.07.2009 р. № 757-р (див. «Податки та бухгалтерський облік», 2009, № 58).

Заради того, щоб побачити абсолютний збіг податкового кредиту покупця з податковими зобов’язаннями постачальника (не тільки за сумами, а й за місяцями), автори цієї ідеї готові йти далеко, нехай навіть порушуючи порядок складання декларації з ПДВ. Чого варте заповнення декларації новозареєстрованими платниками податку!? Виявляється, протягом 3-х років дії «подовженого» першого податкового періоду всі такі платники заповнювали декларацію неправильно! Хто б міг здогадатися, що частину податкових зобов’язань звітного періоду, що відноситься до

повного місяця, слід відображати в ряд. 1 декларації з ПДВ, а частину, що відноситься до неповного місяця, — у ряд. 8.4, як вимагає ДПАУ в листі, що коментується? До чого тут узагалі рядок, в якому відображаються коригування? Але навіть якщо нехтувати цим нестикуванням, ми неминуче зіткнемося з технічними труднощами. Наприклад, як у такому разі слід заповнювати додаток 1? Заповнити колонки 4, 5, 6, 7 просто неможливо, у кол. 8, мабуть, доведеться написати пояснення такому дивному заповненню декларації, а кол. 9 і 10 заповнити зі знаком «+», хоча жодного коригування фактично не було.

До речі, абсолютного збігу все одно не буде, адже особа, яка придбала товар (послуги) у новозареєстрованого платника ПДВ, правомірно відобразить обсяг придбання в додатку 5 уже в місяці реєстрації контрагента платником ПДВ — місяці виписування податкової накладної. Тим часом сам новозареєстрований платник ПДВ подасть свою декларацію разом із додатками 1 і 5 тільки після закінчення наступного повного місяця.

Судячи із завершальної частини листа, якщо автоматизована система виявить незбіги даних постачальника та покупця (а вони цілком імовірні), податківці направлятимуть і постачальнику і покупцю письмовий запит, форму якого наведено в додатку до листа. ДПАУ зазначає: якщо платник податків не надасть пояснення, то податківці можуть прийти на позапланову перевірку. Від себе додамо, що перевірка можлива тільки у випадку, якщо платник податків не надасть відповіді на такий запит (разом із доказами) протягом 10 робочих днів із дня отримання запиту.

Як бачимо, щоб максимально убезпечити себе від претензій податківців, слід збільшувати податковий кредит у періоді, в якому виписано податкову накладну.

Дмитро Костюк

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі