Теми статей
Обрати теми

Щодо окремих питань податкового обліку та звітності з ПДВ. Особливості декларування поставок товарів (послуг), придбання (надання) яких контролюється приладами обліку (за виключенням випадків попередньої оплати)

Редакція ПБО
Лист від 03.07.2009 р. № 13995/7/16-1117

2. Особливості декларування поставок товарів (послуг), придбання (надання) яких контролюється приладами обліку (за виключенням випадків попередньої оплати)

Згідно з вимогами п. 7.6 ст. 7 Закону № 168/97-ВР для товарів (послуг), придбання яких контролюється приладами обліку, факт отримання (надання) таких товарів (послуг) засвідчується даними обліку.

При цьому у разі, якщо такі поставки мають безперервний або ритмічний характер при постійних зв’язках з покупцем, покупцю може виписуватись зведена податкова накладна.

У разі якщо згідно з нормативно-правовими актами підписання актів приймання-передачі товарів (послуг), придбання яких контролюється приладами обліку, відбувається у місяці, наступному за звітним,

податкова накладна з такої поставки (при відсутності попередньої оплати) складається датою оформлення акта приймання-передачі. При цьому дата відвантаження (виконання, поставки (оплати) товарів (послуг) повинна відповідати даті звітного місяця, у якому відбулася поставка. Така податкова накладна підлягає включенню до складу податкових зобов’язань та відображенню у податковій декларації з податку на додану вартість звітного місяця (у якому відбулася поставка).

При цьому, оскільки дата виписки такої податкової накладної не відповідає звітному (податковому) періоду (у якому фактично відбулася поставка), податкові зобов’язання за нею платником повинні декларуватися у

р. 8.4 податкової декларації з податку на додану вартість та додатку 1 до податкової декларації з податку на додану вартість звітного місяця (у якому відбулася поставка). У кол. 8 додатка 1 вказується «поставка за звітний місяць».

У випадку, коли податкова накладна виписується по операціях з поставки фактично здійснених у попередніх звітних періодах, податкові зобов’язання за нею декларуються у

р. 8.1 податкової декларації з податку на додану вартість та додатку 1 до податкової декларації з податку на додану вартість з відповідним з нарахуванням штрафу згідно з п. 17.2 ст. 17 Закону України «Про порядок погашення зобов’язань платників податків перед бюджетами та державними цільовими фондами». У кол. 8 додатка 1 вказується «поставка ______ місяця». Такий же порядок застосовується до податкових накладних по операціях з поставки, виписаних після закінчення терміну подання податкової звітності за звітний період, у якому фактично відбулася така поставка.

Відображення таких податкових накладних в

Уточнюючих розрахунках податкових зобов’язань з податку на додану вартість у зв’язку з виправленням самостійно виявлених помилок проводиться аналогічним чином з додаванням додатка 1 до податкової декларації з податку на додану вартість.



коментар редакції

Якщо поставка товарів (послуг) контролюється приладами обліку

ДПАУ вказує: якщо акт приймання-передачі складається після періоду фактичної поставки, то податкова накладна складається в періоді складання акта, але включається до податкових зобов’язань періоду поставки (ідеться про поставки без передоплати).

Із таким порядком збільшення податкових зобов’язань можна погодитися, якщо йдеться про поставку товарів, адже згідно з п.п. 7.3.1 Закону про ПДВ датою виникнення податкових зобов’язань є дата відвантаження товарів (погодитися із застереженням — точно кажучи, податкова накладна повинна складатися в періоді поставки, а не в наступному періоді; коригувальний ряд. 8.4 тут знову ж таки ні до чого). Якщо ж здійснюється поставка послуг, то податкові зобов’язання виникають за датою оформлення документа, що засвідчує факт виконання робіт (послуг),

а не за датою фактичного виконання цих робіт (послуг). Отже, якщо акт складено в періоді, наступному за періодом поставки, то, на наш погляд, податкові зобов’язання слід відображати в такому наступному періоді. І даремно податківців згадують про зведену податкову накладну. При її виписуванні такого питання взагалі виникати не повинно: вона складається не пізніше останнього дня періоду поставки, тому навряд чи хтось ризикне відобразити її в періоді, наступному після періоду поставки (докладніше про зведені податкові накладні див. «Податки та бухгалтерський облік», 2009, № 42, с. 24).

Щодо заповнення ряд. 8.1 декларації, то плутане формулювання абзацу 5 другої частини листа, мабуть, слід розуміти так. Якщо податкову накладну постачальник виписав не своєчасно, а за поставками, здійсненими в попередніх періодах (наприклад, поставка була в травні, а податкову накладну виписали не в червні, а в липні чи наступних періодах, при цьому до податкових зобов’язань травня така поставка не потрапила), то таке збільшення податкових зобов’язань слід відображати як виправлення помилки через ряд. 8.1 зі сплатою самоштрафу.

У гонитві за міфічною ідеєю, податківці, мабуть, забули, що вони дозволяють виправляти помилку, що призвела до недоплати, у поточній декларації, тільки якщо цю помилку допущено в попередньому періоді (див., наприклад, Методрекомендації, доведені листом ДПАУ від 15.12.2003 р. № 19470/7/11-1217).

Дмитро Костюк

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі