Теми статей
Обрати теми

Щодо окремих питань податкового обліку та звітності з ПДВ. Відображення у податковій звітності з податку на додану вартість коригування сум податкових зобов’язань відповідно до п. 4.5 Закону про ПДВ у разі коригування поставок неплатнику ПДВ

Редакція ПБО
Лист від 03.07.2009 р. № 13995/7/16-1117

5. Відображення у податковій звітності з податку на додану вартість коригування сум податкових зобов’язань відповідно до п. 4.5 Закону про ПДВ у разі коригування поставок неплатнику ПДВ

Відповідно до вимог п.п. 4.5.3 п. 4.5 ст. 4 Закону № 168/97-ВР зменшення суми податкових зобов’язань платника податку — постачальника при зміні компенсації вартості товарів (послуг), наданих особам, які не були платниками цього податку на момент такої поставки, дозволяється

лише: при поверненні раніше поставлених товарів у власність постачальника з наданням отримувачу повної грошової компенсації їх вартості; при перегляді цін, пов’язаних з гарантійними замінами товарів.

При цьому оскільки у разі поставки товарів (послуг) покупцю, який не зареєстрований як платник податку на додану вартість, рядки виписаної податкової накладної «Індивідуальний податковий номер покупця» та «Номер свідоцтва про реєстрацію платника податку на додану вартість (покупця)» заповнюються позначками «Х», то і відповідні реквізити розрахунку коригування кількісних і вартісних показників до такої податкової накладної заповнюються аналогічним чином.

Відповідно суми податкових зобов’язань згідно з податковими накладними, виписаними за операціями з неплатником податку, включаються до

р. 1 податкової декларації з податку на додану вартість та розшифровуються в р. «Інші» додатка 5 до податкової декларації з податку на додану вартість.

Виписані розрахунки коригування кількісних і вартісних показників до податкової накладної включаються до складу

р. 8.3 податкової декларації з податку на додану вартість та розшифровуються у додатку 1 до податкової декларації з податку на додану вартість. При цьому кол. 2 та кол. 3 додатка 1 заповнюються відповідно до реквізитів розрахунку коригування кількісних і вартісних показників до такої податкової накладної, тобто проставляються позначки «Х», а в кол. 8 додатка 1 вказується «коригування поставки неплатнику ПДВ».



коментар редакції

Коригування податкових зобов’язань за операціями з неплатником ПДВ

При коригуваннях, пов’язаних з поверненнями від неплатників ПДВ, проблеми, як правило, виникають не тільки у зв’язку з тим, як заповнювати гр.2 і 3 додатка 1. ДПАУ каже, що в них слід проставити «Х», хоча у кол. 2 є усі підстави зазначити назву покупця.

Значно більше запитань викликає гр. 7, в якій зазначається

дата отримання одержувачем (покупцем) розрахунку коригування, що наштовхує на помилкову думку: відкоригувати податкові зобов’язання можна тільки після отримання підписаного покупцем розрахунку коригування (а тяганина в отриманні підписаного розрахунку коригування виникає досить часто). На наш погляд, Закон про ПДВ дозволяє спростувати цей висновок. Обов’язок постачальника — направити розрахунок коригування покупцю. У Законі про ПДВ не зазначено, що коригувати податкові зобов’язання можна тільки на підставі підписаного одержувачем розрахунку коригування. Більше того, у ньому взагалі нічого не говориться про те, що одержувач повинен його підписувати. До того ж в Порядку № 165 указується, що розрахунок коригування є підставою для зміни податкового кредиту одержувача, а про постачальника нічого не зазначається (п. 25). Крім того, законодавець прямо вказав випадки, коли розрахунок коригування необхідний (пп. 4.5.1 і 4.5.2 Закону про ПДВ, — щодо операцій з платниками ПДВ). Якщо в п.п. 4.5.3, що стосується операцій з неплатниками, узагалі нічого про нього не зазначається, це означає, що законодавець вважає, що в цій ситуації він принципового значення не має/b>. Та й з тексту самого розрахунку коригування випливає, що він направляється покупцю вже після коригування податкових зобов’язань постачальником.

Дмитро Костюк

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі