Теми статей
Обрати теми

Щодо окремих питань податкового обліку та звітності з ПДВ. Особливий випадок подання податкової декларації з податку на додану вартість неплатником податку на додану вартість (з прокресленими полями індивідуального податкового номера та номера свідоцтва платника ПДВ)

Редакція ПБО
Лист від 03.07.2009 р. № 13995/7/16-1117

6. Особливий випадок подання податкової декларації з податку на додану вартість неплатником податку на додану вартість (з прокресленими полями індивідуального податкового номера та номера свідоцтва платника ПДВ)

Неплатник

податку на додану вартість може подати податкову декларацію з податку на додану вартість у разі нарахування та сплати податку на додану вартість, утриманого при отриманні на митній території України від нерезидента послуги.

Оскільки особою, відповідальною за нарахування, утримання та сплату (перерахування) податку на додану вартість до бюджету при наданні послуг нерезидентом (який не має постійного представництва), є особа, яка отримує такі послуги, якщо місце надання таких послуг знаходиться на митній території України. При цьому нарахування такого податку проводиться шляхом подання податкової декларації з ПДВ.

Зважаючи на викладене, Державна податкова адміністрація України зобов’язує довести зазначені роз’яснення до відома підпорядкованих підрозділів, забезпечити їх врахування при проведенні контрольно-перевірочної роботи і винесенні рішень в процесі апеляційних узгоджень та організувати роз’яснювальну роботу з платниками податків.

Одночасно наголошуємо, що при проведенні документальних невиїзних (камеральних) перевірок, пов’язаних з відпрацюванням встановлених автоматизованою системою співставлення податкових зобов’язань та податкового кредиту у розрізі контрагентів розбіжностей, працівники підрозділу оподаткування юридичних, фізичних осіб органу ДПС, на обліку якого знаходиться платник ПДВ (постачальник), в якого за даними Системи (декларації) рахуються заниження податкових зобов’язань, та органу ДПС, на обліку якого знаходиться платник ПДВ (отримувач), в якого за даними Системи (декларації) рахується завищення податкового кредиту, відповідно до пункту 3 статті 11, пункту 3 статті 111 Закону № 509 у відповідних випадках звертаються в письмовій формі до таких платників ПДВ з метою одержання пояснення та їх документальні підтвердження (обов’язковими для отримання є реєстри отриманих та виданих податкових накладних та копії податкових накладних) щодо здійснення господарських операцій постачання (придбання, отримання) товарів, послуг та повноти декларування податкових зобов’язань чи правомірності формування податкового кредиту платником ПДВ (отримувачем).

При цьому відмова платника в наданні документів або пояснень відповідно до пункту 3 статті 111 зазначеного Закону є підставою для проведення позапланової виїзної перевірки такого платника.

Зважаючи на викладене, з метою уніфікації звернення до платника податку підрозділами, що здійснюють адміністрування ПДВ, надсилаємо примірну форму листа до платника податку (додаток).

Заступник голови С. Чекашкін



коментар редакції

Подання декларації неплатником та наслідки розбіжностей

Цю частину листа можна назвати кульмінацією старої ідеї ДПАУ, коли вона

примушувала сплачувати ПДВ неплатників цього податку з послуг, отриманих ними від нерезидента. У своїх колишніх листах вона не звертала уваги на специфічний механізм сплати ПДВ з імпортних послуг (див. лист ДПАУ від 03.06.2008 р. № 5273/6/16-1515-26 у газеті «Податки та бухгалтерський облік», 2008, 62). Просто була вказівка, прямо адресована єдиноподатникам-десятивідсотникам, але яка рівною мірою стосувалася всіх неплатників: такі особи зобов’язані нараховувати ПДВ на вартість отриманих від нерезидента послуг та перерахувати його до бюджету. У коментарі до зазначеного листа ми критикували таку позицію, наводячи низку аргументів на користь незаконності такої сплати. Одним із цих аргументів була саме специфіка сплати ПДВ з таких послуг — щоб його сплатити, потрібно подати декларацію, а її мають право подавати тільки платники податку. Судячи з усього, податківці зрозуміли цю технічну проблему, тому вигадали особливий випадок подання декларації з ПДВ неплатником цього податку. І це незважаючи на пряму норму п. 1.2 Порядку № 166 та п. 1.11 Закону № 2181.

Цинічність цієї позиції ДПАУ в тому, що від інших неплатників ПДВ, — тих, хто припустився помилки у старих деклараціях, поданих ще тоді, коли вони були платниками цього податку, —

уточнюючі розрахунки приймати ніхто не збирається (див. наприклад, п. 7 листа ДПАУ від 07.11.2007 р. № 22703/7/16-1117 у газеті «Податки та бухгалтерський облік», 2008, № 15). Відсутність податкового номера в цьому випадку, виявляється, є перешкодою.

Дмитро Костюк

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі