Теми статей
Обрати теми

Щодо віднесення витрат на закупівлю питної води до складу валових витрат

Редакція ПБО
Лист від 28.10.2008 р. № 484/4/17-0713

Щодо віднесення витрат на закупівлю питної води до складу валових витрат

Лист Державної податкової адміністрації України від 28.10.2008 р. № 484/4/17-0713*

(витяг)

 

* Див. також матеріал на с. 25

Прим. ред.

 

<...>

Підпунктом 5.2.1 п. 5.2 ст. 5 Закону України від 28 грудня 1994 року № 334/94-ВР «Про оподаткування прибутку підприємств» (далі — Закон № 334) передбачено, що до складу валових витрат включаються суми будь-яких витрат, сплачених (нарахованих) протягом звітного періоду у зв’язку з підготовкою, організацією, веденням виробництва, продажем продукції (робіт, послуг) і охороною праці, у тому числі витрати з придбання електричної енергії (включаючи реактивну), з урахуванням обмежень, установлених пунктами 5.3 — 5.7 цієї статті.

Відповідно до п. 5.1 ст. 5 Закону № 334

під терміном «валові витрати виробництва та обігу» (далі — валові витрати) розуміють суму будь-яких витрат платника податку у грошовій, матеріальній або нематеріальній формах, здійснюваних як компенсація вартості товарів (робіт, послуг), які придбаваються (виготовляються) таким платником податку для їх подальшого використання у власній господарській діяльності.

При цьому

господарською діяльністю є будь-яка діяльність особи, направлена на отримання доходу в грошовій, матеріальній або нематеріальній формах, у разі коли безпосередня участь такої особи в організації такої діяльності є регулярною, постійною та суттєвою (п. 1.32 ст. 1 Закону № 334).

Отже,

оскільки витрати платника податку на закупівлю питної води для працівників підприємства не пов’язані із веденням господарської діяльності, такі витрати не підлягають включенню до складу валових витрат на підставі п.п. 5.2.1 п. 5.2 ст. 5 Закону № 334 та вважаються витратами, спрямованими на фінансування особистих потреб фізичних осіб (п.п. 5.3.1 п. 5.3 ст. 5 Закону № 334).

Проте

слід зауважити, що відповідно до п.п. 5.4.1 п. 5.4 ст. 5 Закону № 334 платник податку має право включити до складу валових витрат витрати на забезпечення найманих працівників продуктами спеціального харчування за переліком, встановленим постановою Кабінету Міністрів України від 27 червня 2003 року № 994 «Про затвердження переліку заходів та засобів з охорони праці, витрати на здійснення та придбання яких включаються до валових витрат». Зокрема, п. 6 переліку передбачено включення до складу валових витрат на придбання працівникам, зайнятим на роботах зі шкідливими умовами праці, спеціального харчування, молока чи рівноцінних харчових продуктів, а також газованої солоної води.

<...>

 

Заступник голови С. Лекарь

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі