Теми статей
Обрати теми

Бухгалтер — приватний підприємець може підписувати первинні документи та звітність

Редакція ПБО
Лист від 04.04.2001 р. № 053-2948

Бухгалтер – приватний підприємець може підписувати первинні документи та звітність

Лист Міністерства фінансів України від 04.04.2001 р. № 053-2948

 

Міністерство фінансів України на запит щодо застосування окремих нормативно-правових актів повідомляє.

Згідно зі статтею 8 Закону України «Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні» відповідальність за організацію бухгалтерського обліку і збереження оброблених документів, регістрів і звітності протягом встановленого терміну несе власник (власники) або уповноважений орган (посадова особа), який здійснює керівництво підприємством відповідно до законодавства та установчих документів. Виходячи з цього, вказана особа визначає порядок передачі й прийняття справ і документів при звільненні та призначенні головного бухгалтера. Природно, що якщо при прийнятті справ і документів встановлюється факт відсутності документальних матеріалів, то керівником підприємства має бути прийнято відповідне рішення, зокрема, з урахуванням підпункту 6.10 Положення про документальне забезпечення записів у бухгалтерському обліку, затвердженого наказом Міністерства фінансів України від 24 травня 1995 року № 88 (далі — Положення).

Відповідно до підпункту 6.5 Положення первинні документи поточного місяця, що пройшли обробку, комплектуються в хронологічному і систематичному (по відношенню до облікового регістра) порядку, нумеруються, переплітаються (зшиваються) і супроводжуються довідкою для архіву, тобто така робота з упорядкування для зберігання документів у бухгалтерії має виконуватися щомісяця.

Зазначеним Законом передбачено самостійне обрання підприємством форми організації бухгалтерського обліку, в тому числі й користування послугами спеціаліста з бухгалтерського обліку, зареєстрованого як підприємець, який здійснює підприємницьку діяльність без створення юридичної особи.

Відповідно до підпункту 2.13 Положення

керівник підприємства затверджує перелік осіб, які мають право давати дозвіл (підписувати первинні документи) на здійснення господарської операції. За згодою на виконання таких функцій фізичною особою — підприємцем, яка за договором надає підприємству послуги з ведення бухгалтерського обліку, може бути передбачено підписання нею тих первинних документів, до реквізитів яких включено підпис головного бухгалтера.

У випадках ведення бухгалтерського обліку на підприємстві фізичною особою — підприємцем фінансову звітність за головного бухгалтера підписує підприємець, форми іншої звітності підписуються ним, якщо угодою з надання послуг передбачено їх складання підприємцем.

Відповідно до пункту 12 Інструкції про порядок реєстрації виданих, повернутих і використаних довіреностей на одержання цінностей, затвердженої наказом Міністерства фінансів України від 16 травня 1996 року № 99, без довіреності може здійснюватися відпуск цінностей при централізовано-кільцевих перевезеннях, за якими вантажовідправником (товаровиробником, товаропостачальником тощо) здійснюється систематичне завезення товарно-матеріальних цінностей за узгодженими на певний період параметрами (кількість, асортимент, час тощо) на адресу одного або більше замовників (юридичних осіб або їх відділень, дільниць, філій).

Питання щодо надання фізичною особою — підприємцем послуг з виконання функцій касира та оформлення нею податкових накладних повинні розглядатися відповідно Національним банком України і Державною податковою адміністрацією України, якими затверджені Порядок ведення касових операцій у національній валюті і Порядок заповнення податкової накладної.

 

Заступник міністра В. Регурецький

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі