Теми статей
Обрати теми

Звіт за Ф4-ФСС з ТВП може бути підписано бухгалтером — приватним підприємцем

Редакція ПБО
Лист від 15.06.2009 р. № 03-27-1242

Звіт за Ф4-ФСС з ТВП може бути підписано бухгалтером — приватним підприємцем

Лист Виконавчої дирекції Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності від 15.06.2009 р. № 03-27-1242

 

Розглянувши <...> звернення, Виконавча дирекція Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності повідомляє.

Частиною другою статті 8 Закону України «Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні» від 16.07.99 р. № 996 (далі — Закон) визначено, що питання організації бухгалтерського обліку на підприємстві належать до компетенції його власника (власників) або уповноваженого органу (посадової особи) відповідно до законодавства та установчих документів. Згідно з частиною четвертою статті 8 Закону підприємство самостійно обирає форми організації бухгалтерського обліку, у тому числі може користуватися послугами спеціаліста з бухгалтерського обліку, зареєстрованого як підприємець, який здійснює діяльність без утворення юридичної особи.

Відповідно до пункту 7.4 Інструкції про порядок надходження, обліку та витрачання коштів Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності, затвердженої постановою правління Фонду від 26.06.2001 р. № 16, зі змінами та доповненнями, погодженої з Національним банком України 02.10.2001 р., звіт страхувальника-роботодавця подається з підписами керівника і головного бухгалтера та посвідчується печаткою страхувальника. При цьому відповідно до вимог Порядку подання та обліку звітів за коштами загальнообов’язкового державного соціального страхування у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленим народженням та похованням, затвердженого постановою правління Фонду від 04.03.2004 р. № 21, звіт за коштами Фонду, отриманий органом Фонду, може бути не визнано цим органом Фонду як звіт за коштами Фонду, якщо звіт не підписано керівником та/або головним бухгалтером страхувальника. Але частиною сьомою статті 8 Закону передбачено, що бухгалтером може бути особа, на яку покладено ведення бухгалтерського обліку на підприємстві, у тому числі забезпечення складання та подання в установлені строки фінансової звітності.

З урахуванням зазначеного,

звіт за коштами Фонду за формою Ф4-ФСС з ТВП може бути підписано бухгалтером — приватним підприємцем, але за умови, що такі функції передбачено договором або зазначено в довіреності.

Також слід зазначити, що проти підписання бухгалтером — приватним підприємцем фінансової звітності, форм іншої звітності не заперечує і Міністерство фінансів України (лист від 04.04.2001 р. № 053-2948).

 

Заступник директора О. Леонов

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі