Теми статей
Обрати теми

Бухгалтер фізособи-підприємця

Редакція ПБО
Стаття

Бухгалтер фізособи-підприємця

 

Як відомо, основним завданням бухгалтера є забезпечення ведення бухгалтерського обліку. У зв’язку з тим, що фізичним особам — підприємцям надано право вести спрощений облік доходів та витрат, виникає запитання, чи може взагалі у фізособи-підприємця як найманий працівник працювати бухгалтер, і якщо так, то чи може він бути наділений правом підписувати звітність, що подається підприємцем до контролюючих органів?

Олена УВАРОВА, юрист Видавничого будинку «Фактор»

 

Чи може фізособа-підприємець найняти на роботу бухгалтера?

На запитання, чи може фізособа-підприємець укласти трудовий договір з особою, до трудової книжки якої робиться запис «

бухгалтер», різні фахівці дають протилежні відповіді — як позитивні, так і негативні.

Противники

укладення таких договорів говорять про те, що:

по-перше

, як уже зазначалося, фізична особа — підприємець не веде бухгалтерський облік, який має складати основний трудовий обов’язок бухгалтера. Так, згідно з Довідником кваліфікаційних характеристик професій працівників, затвердженим наказом Мінпраці від 29.12.2004 р. № 336, до обов’язків бухгалтера входить самостійно вести облік необоротних активів, запасів, засобів, розрахунків та інших активів, власного капіталу і зобов’язань, доходів і витрат згідно з прийнятою на підприємстві формою бухгалтерського обліку з дотриманням єдиних методологічних засад бухгалтерського обліку і з урахуванням особливостей діяльності підприємства і технології обробки даних;

по-друге

, Закон про бухоблік передбачає можливість уведення до штату посади бухгалтера або створення бухгалтерської служби на чолі з головним бухгалтером для підприємств (ч. 4 ст. 8 Закону про бухоблік), з чого робиться висновок, що головний бухгалтер може бути в юридичної особи, а не у фізособи-підприємця;

по-третє

, як аргумент проти можливості найму фізособою-підприємцем бухгалтера за трудовим договором наводяться окремі вимоги податкового законодавства, зокрема, зазначається, що Порядок № 80 не передбачає, що до відомостей про фізособу-підприємця при взятті на облік у податковій включається інформація про директора або головного бухгалтера, як це передбачено для юридичних осіб. Немає вимоги про наявність підпису головного бухгалтера і щодо декларації з ПДВ, яка подається фізособами-підприємцями (див. п. 3.4 Порядку заповнення та подання податкової декларації з податку на додану вартість, затвердженого наказом ДПАУ від 30.05.97 р. № 166).

Водночас противники запису «бухгалтер» у трудовій книжці працівника фізособи-підприємця не заперечують проти прийняття особи з відповідною освітою із записом, наприклад, «

консультант з податків і зборів».

Прибічники

визнання можливості укладення фізичною особою — підприємцем трудового договору з бухгалтером указують на те, що навіть не будучи зобов’язаним вести бухгалтерський облік, фізособі-підприємцю може знадобитися бухгалтер, наприклад, для:

— ведення Книги обліку доходів і витрат за формою № 10;

— складання щоквартального Звіту суб’єкта малого підприємництва — фізичної особи, платника єдиного податку;

— розрахунку інших податків і зборів, подання щодо них звітності;

— сплати податку з доходів фізичних осіб та внесків до соцфондів, якщо в підприємця є наймані працівники, подання форми № 1ДФ, звітності до соцфондів;

— заповнення первинних документів тощо.

Саме виконання цих обов’язків фізична особа — підприємець може покласти на бухгалтера в межах трудового договору.

Чинне законодавство заборону на укладення такого договору не містить, що визнає і Мінпраці (див.

лист від 30.05.2001 р. № 03-3/2478-018-2). Наведені ж вище аргументи «проти» радше слід сприймати як обмеження, що вводяться для юридичних осіб і виконання яких для фізосіб-підприємців є необов’язковим. Так, відсутність необхідності проставляння підпису головного бухгалтера в податковій звітності, що подається фізособою-підприємцем, не говорить про встановлення заборони для нього укладати трудові договори з бухгалтером, а свідчить лише про відповідний обов’язок при оформленні звітності в юридичної особи.

До того ж, якщо розглядати питання, якими можуть бути негативні наслідки укладення фізичною особою — підприємцем трудового договору з бухгалтером, то навіть якщо прийняти позицію противників укладення таких договорів, найімовірнішим негативним наслідком може бути винесення інспекцією з праці припису про усунення порушення шляхом виправлення запису у трудовій книжці працівника.

Таким чином, можна зробити висновок, що

фізична особа — підприємець може приймати працівника за трудовим договором із записом у трудовій книжці «бухгалтер».

 

Чи може бухгалтер фізособи-підприємця мати право підпису звітності?

Водночас слід визнати обґрунтованою позицію, згідно з якою

бухгалтер фізичної особи — підприємця не може ставити замість неї підпис у звітності, що подається контролюючим органам, оскільки чинне законодавство не передбачає можливості в таких випадках здійснювати представництво перед контролюючими органами.

Інститут же представництва, передбачений цивільним законодавством, на такі відносини, засновані не на вільному волевиявленні та майновій самостійності (як це передбачено в

ЦКУ), а на підпорядкуванні та здійсненні однією зі сторін відносин владних повноважень, не поширюється. Зворотна ситуація має місце, коли йдеться про можливості наділення бухгалтера, як і іншого найманого працівника фізособи-підприємця, правом підпису первинних документів. Останні є підтвердженням здійснення тієї чи іншої господарської операції, представляти фізособу-підприємця в якій за виданим йому дорученням може і його найманий працівник, у тому числі бухгалтер.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі