Теми статей
Обрати теми

Про затвердження Порядку етикетування харчових продуктів, які містять генетично модифіковані організми або вироблені з їх використанням та вводяться в обіг

Редакція ПБО
Постанова від 13.05.2009 р. № 468

Про затвердження Порядку етикетування харчових продуктів, які містять генетично модифіковані організми або вироблені з їх використанням та вводяться в обіг

Постанова від 13 травня 2009 р. № 468

 

Відповідно до статті 20 Закону України «Про Кабінет Міністрів України», статті 15 Закону України «Про захист прав споживачів» та статті 7 Закону України «Про державну систему біобезпеки при створенні, випробуванні, транспортуванні та використанні генетично модифікованих організмів» Кабінет Міністрів України

постановляє:

1.

Затвердити Порядок етикетування харчових продуктів, які містять генетично модифіковані організми або вироблені з їх використанням та вводяться в обіг, що додається.

2. Ця постанова набирає чинності

з 1 липня 2009 року.

 

Прем’єр-міністр України

Ю. Тимошенко

 

 

Затверджено постановою Кабінету Міністрів України від 13 травня 2009 р. № 468

Порядок етикетування харчових продуктів, які містять генетично модифіковані організми або вироблені з їх використанням та вводяться в обіг

 

1. Цей Порядок визначає вимоги щодо етикетування харчових продуктів, які містять генетично модифіковані організми або вироблені з їх використанням та вводяться в обіг в Україні.

2. У цьому Порядку терміни вживаються у такому значенні:

харчовий продукт, який містить генетично модифіковані організми

, — це такий харчовий продукт, який повністю або окремі його складники містять генетично модифіковані організми, вміст яких становить понад 0,1 відсотка;

харчовий продукт, вироблений з використанням генетично модифікованих організмів

, — це такий харчовий продукт, який не містить генетично модифікованих організмів, але повністю або частково вироблений з використанням сільськогосподарської продукції, вміст генетично модифікованих організмів в якій становив понад 0,1 відсотка.

Інші терміни

вживаються у значенні, наведеному в законах України «Про захист прав споживачів», «Про безпечність та якість харчових продуктів», «Про державну систему біобезпеки при створенні, випробуванні, транспортуванні та використанні генетично модифікованих організмів».

3. Етикетування харчових продуктів, які містять генетично модифіковані організми або вироблені з їх використанням, здійснюється виробником (постачальником) шляхом проставлення відповідної позначки.

У переліку складників харчового продукту після кожного складника, що містить генетично модифіковані організми чи вироблений з їх використанням, у дужках проставляється позначка «

генетично модифікований» або «містить генетично модифікований організм або виготовлений з його використанням» із зазначенням найменування організму або до кожного такого складника робиться відповідна виноска. Позначка друкується таким самим шрифтом, що і перелік складників.

Для харчових продуктів, що містять один складник, позначка «

генетично модифікований» або «містить генетично модифікований організм або вироблений з його використанням» із зазначенням найменування організму проставляється після загальної назви харчового продукту і друкується таким самим шрифтом, що і назва.

4. Етикетування харчових продуктів, які містять генетично модифіковані організми або вироблені з їх використанням і реалізуються без упаковки або з упаковкою, найбільша площа поверхні якої становить менш як 10 кв. сантиметрів, здійснюється продавцем шляхом проставлення відповідної позначки згідно з пунктом 3 цього Порядку на ярликах поряд з назвою харчового продукту або на пакувальному матеріалі таким самим шрифтом, що і назва харчового продукту.

5. Етикетування харчових продуктів, які не містять генетично модифіковані організми або вміст яких становить менш як 0,1 відсотка, може бути здійснено шляхом проставлення позначки «

Без генетично модифікованих організмів». Зазначена інформація підлягає перевірці в установленому Держспоживстандартом порядку.

6. Харчові продукти, які містять генетично модифіковані організми або вироблені з їх використанням та введені в обіг в Україні, на яких не проставлені позначки згідно з цим Порядком, підлягають вилученню з обігу.



коментар редакції

«Без ГМО» або «Генетично модифікований» — шукайте напис на етикетці

Постанова, що коментується, — не перша спроба запровадити обов’язкове маркування генетично модифікованих продуктів. Нагадаємо: постановою Кабміну «Питання обігу харчових продуктів, що містять генетично модифіковані організми та/або мікроорганізми» від 01.08.2007 р. № 985

з 01.11.2007 р. уводилася заборона на ввезення та реалізацію харчових продуктів, що містять ГМО в кількості більше 0,9 відсотка, без відповідного маркування із зазначенням якісного складу таких продуктів. Утім, чинною ця постанова залишалася недовго: з посиланням на відсутність достатньої кількості лабораторій для проведення експертизи на наявність ГМО у продуктах її було скасовано 21.11.2007 р. Невдовзі Окружний адміністративний суд м. Києва відновив дію постанови № 985 (див. постанову від 11.02.2008 р. № 1/1), однак, як показала практика, заборона так і залишилася мертвою нормою.

Цікаво, що всі зазначені події відбувалися на тлі чинної з 13.01.2006 р. нової редакції Закону України «Про захист прав споживачів» від 12.05.91 р. № 1023-XII, ч. 1 ст. 15 якого передбачає:

інформація про товар, що надається споживачу, повинна зокрема містити позначку про наявність у складі продукції генетично модифікованих компонентів (щодо продуктів дитячого харчування чинне законодавство встановлює заборону на обіг продуктів, які містять ГМО). Можливо, з прийняттям постанови, що коментується, ця норма Закону запрацює.

Вимоги цієї постанови щодо етикетування поширюється на всі харчові продукти, що «

вводяться в обіг», тобто продукти, процес виготовлення яких або їх увезення на митну територію України завершаться до набуття чинності нормативним актом, що коментується, обов’язковому етикетуванню на наявність ГМО, на наш погляд, підлягати не повинні.

На відміну від попередньої спроби ввести обов’язок доводити до споживача відомості про наявність ГМО у продуктах, постанова, що коментується, запровадила жорсткіші умови, зокрема

знижено відсоток ГМО, за якого етикетування стає обов’язковим: якщо раніше він становив 0,9 відсотка, то тепер — 0,1 відсотка.

Слід звернути увагу: не зовсім вдале формулювання п. 5 постанови не означає, що до сфери контролю Держспоживстандарту на відповідність вимогам про етикетування взагалі не потраплять харчові продукти, що не містять ГМО або вміст ГМО в яких буде менше 0,1 відсотка і на етикетках яких не буде позначки «Без генетично модифікованих організмів». Перевірити наявність ГМО в них органи Держспоживстандарту зможуть на підставі Порядку відбору в суб’єктів господарської діяльності сфери торгівлі, громадського харчування та послуг зразків товарів, сировини, матеріалів, напівфабрикатів, комплектуючих виробів для перевірки їх якості, затвердженого постановою Кабміну від 02.04.94 р. № 215.

Найбільшу кількість запитань викликає п. 6 постанови, що коментується.

Вилучення продукції з обігу, що охоплюється поняттям адміністративно-господарських санкцій (ст. 238 Господарського кодексу України), може встановлюватися виключно законами. Ні Закон про захист прав споживачів, ні Закон про безпеку харчових продуктів такої санкції не встановлюють, передбачаючи вилучення продукції з обігу як тимчасовий захід, що має здійснювати особа, яка займається виробництвом або реалізацією продуктів харчування, доти, доки не буде усунено невідповідність продукції передбаченим законодавством вимогам. Відповідно до Закону про захист прав споживачів відсутність етикетування ГМО буде кваліфіковано як відсутність необхідної, доступної, достовірної та своєчасної інформації про продукцію, за що встановлено штраф у розмірі 30 відсотків вартості отриманої для реалізації партії товару, але не менше 5 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (85 грн.). Крім того, органи Держспоживстандарту, як уже зазначалося, наділені повноваженнями відбирати зразки продукції для проведення експертизи, за результатами якої продукцію може бути заборонено до реалізації, якщо вона небезпечна для споживання людиною (ч. 7 ст. 12 Закону про безпеку харчових продуктів). Якщо ж порушення зводиться тільки до неправильного етикетування продукції, то контролюючими органами при виявленні цього порушення видається припис щодо його виправлення, після чого продукцію знову може бути допущено до реалізації, і може накладатися зазначений вище штраф.

Викликає також побоювання, що п. 6 постанови може бути підставою для масштабнішого висновку з боку контролюючих органів — висновку про те, що п. 6, будучи більш спеціальним відносно п. 1 постанови, указує, що вилученню підлягає вже введена на момент набуття нею чинності продукція, якщо вона не етикетована відповідно до викладених у цій постанові вимог, а не тільки та продукція, що вводитиметься в обіг після цієї дати.

Постанова набуде чинності з 01.07.2009 р.

 

Олена Уварова

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі