Теми статей
Обрати теми

Бюджетний облік. Застосування маршрутних листів

Редакція ПБО
Стаття

Застосування маршрутних листів

Ольга ВІТКОВСЬКА, економіст-аналітик Видавничого будинку «Фактор»

 

Соціальні працівники територіального центру соціального обслуговування пенсіонерів та одиноких громадян часто виїжджають додому до громадян для складання акта обстеження. Чи має право соціальний працівник користуватися для цих цілей маршрутним листом? Якщо так, то хто повинен ставити відмітку в маршрутному листі у графі «Відмітка про прибуття до пункту призначення» і чим підтвердити цей підпис?

(м. Керч)

 

Територіальний центр соціального обслуговування пенсіонерів та одиноких непрацездатних громадян (далі — територіальний центр) є спеціальною державною установою, що надає послуги пенсіонерам, інвалідам, одиноким непрацездатним громадянам та іншим соціально незахищеним громадянам удома, в умовах стаціонарного, тимчасового та денного перебування.

Типове положення про територіальний центр соціального обслуговування пенсіонерів та одиноких непрацездатних громадян

затверджено наказом Мінсоцзахисту від 01.04.97 р. № 44 (далі — Положення № 44).

Згідно з

п. 13 Положення територіальний центр приймає на обслуговування пенсіонерів, інвалідів, одиноких непрацездатних громадян та інших соціально незахищених громадян на підставі картки медичного огляду, акта обстеження матеріально-побутових умов проживання та особистої заяви.

Акт обстеження матеріально-побутових умов проживання складається соціальними працівниками територіального центру безпосередньо за місцем проживання заявника.

Інакше кажучи, виїзд на місце проживання заявника для складання акта обстеження належить до прямих службових обов’язків відповідних працівників територіального центру, що має бути передбачено трудовим договором та службовою інструкцією.

Зауважимо: поїздки працівників для виконання службових обов’язків у межах населеного пункту, де розташоване їх місце роботи, протягом робочого дня не є відрядженнями. Водночас витрати на проїзд при виконанні працівниками службових обов’язків компенсуються.

Порядок відшкодування витрат на проїзд залежить від категорії працівників.

1. Згідно з

Порядком відшкодування витрат на проїзд пасажирським транспортом окремим категоріям працівників бюджетних установ та організацій у зв’язку з виконанням ними службових обов’язків, затвердженим постановою КМУ від 22.08.97 р. № 922 (далі — Порядок № 922), для деяких категорій працівників бюджетних установ передбачено забезпечення персональними проїзними квитками на проїзд у пасажирському транспорті у зв’язку з виконанням ними службових обов’язків. При цьому відшкодування витрат може здійснюватися за наявності переліку таких категорій працівників, яким має бути надано персональні проїзні квитки. Він розробляється міністерствами та іншими центральними органами виконавчої влади, працівники яких користуються пасажирським транспортом при виконанні ними службових обов’язків, та затверджується Міністерством фінансів України.

2. Іншим категоріям працівників, які не мають права на персональні проїзні квитки, витрати на оплату службових поїздок також можуть відшкодовуватися шляхом надання проїзних квитків, що видаються в міру необхідності

тільки на час службової поїздки.

Також, якщо в умовах недостатнього фінансування коштів на придбання проїзних документів бракує, витрати на проїзд можуть відшкодовуватися шляхом виплати компенсації в розмірі понесених витрат на підставі документів, що підтверджують проїзд (одноразові квитки).

У цьому випадку для підтвердження відвідування працівниками місць призначення, відображення мети поїздок та маршруту при здійсненні службових поїздок використовують маршрутні листи.

Зауважимо: на сьогодні немає будь-якого нормативного документа, що встановлює необхідність використання маршрутних листів та відповідальність за його відсутність. Водночас немає і будь-якої заборони на їх застосування, тому ці документи активно використовуються на практиці з метою ефективного та цільового використання бюджетних коштів.

Установленої форми маршрутного листа немає, він складається установою самостійно в довільній формі з урахуванням вимог, які висуває законодавство до оформлення первинних документів, та особливостей здійснення своєї діяльності. Форму маршрутного листа та підстави для відшкодування проїзду працівника має бути затверджено окремим наказом керівника.

Наприклад, у маршрутному листі обов’язково передбачають графи, в яких відображають мету службової поїздки та пункт призначення.

Як правило, у формі маршрутного листа передбачають графи, в яких проставляються відмітки про прибуття працівника до місця призначення. При цьому не обов’язково, щоб прибуття працівника до місця призначення підтверджувалося штампом чи печаткою. У вашому випадку буде достатньо підпису заявника, за місцем проживання якого складається акт обстеження. Водночас такий підпис має бажаний, а не обов’язковий характер. Він служить додатковим підтвердженням відвідування працівниками місць призначення і є заходом контролю за використанням бюджетних коштів на відшкодування вартості проїзду. Підставою для здійснення службових поїздок з метою складання акта обстеження є відповідні плани-графіки робіт (відвідувань). Ініціали заявників, їх адреси, зазначені у планах-графіках, повинні збігатися з відповідними даними в маршрутних листах.

Як зазначив Мінфін у листі від 11.02.2009 р. № 31-18010-206-25/3586, Порядком № 922 оплату проїзду за маршрутними листами не передбачено. Адже маршрутний лист не є первинним документом, що підтверджує витрати працівника на службову поїздку. У цьому випадку первинними документами, що підтверджують витрати працівника, є одноразові квитки на проїзд у громадському транспорті, у тому числі в маршрутному таксі. При цьому підставою для відшкодування витрат на проїзд у службових цілях є Звіт про використання грошових коштів, отриманих на відрядження або під звіт з додаванням до нього оригіналів проїзних документів та, бажано, маршрутного листа.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі