Теми статей
Обрати теми

Думка фахівців офіційних органів. У відомостях персоніфікованого обліку «перехідні» лікарняні слід розбивати за місяцями

Редакція ПБО
Стаття

У відомостях персоніфікованого обліку «перехідні» лікарняні слід розбивати за місяцями

 

Чи є підстави для застосування санкцій до страхувальника в разі, якщо у відомостях, що використовуються в системі персоніфікованого обліку до Пенсійного фонду, суму перехідних лікарняних не розбито за місяцями тимчасової непрацездатності?

 

За порушення норм законодавства про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування органами Пенсійного фонду до страхувальників застосовуються фінансові санкції відповідно до Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування». Так, відповідно до п. 5, ч. 9 ст. 106 Закону за неподання, несвоєчасне подання, подання не за встановленою формою або подання недостовірних відомостей, що використовуються в системі персоніфікованого обліку та іншої звітності, передбаченої законодавством, до територіальних органів Пенсійного фонду на страхувальника накладається штраф у розмірі 10 відсотків від суми страхових внесків, які були сплачені або підлягали сплаті за відповідний звітний період, за кожний повний або неповний місяць затримки подання відомостей, звітності, але не менше десяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, а в разі повторного протягом року такого порушення — у розмірі 20 відсотків зазначених сум та не менше 20 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Під недостовірними відомостями, що використовуються у системі персоніфікованого обліку, слід розуміти невідповідність даних про розмір заробітної плати, страхових внесків, підстав пільгового обчислення страхового стажу, періодів, за які нараховано внески, указаних страхувальником в індивідуальних відомостях про застраховану особу, даним, які містяться в документах первинного обліку страхувальника та інших документах, які підтверджують підставу для обліку страхового стажу, невірно зазначені суми лікарняних та суми нарахувань за час відпусток, невідповідність ідентифікаційного номера в індивідуальній відомості про застраховану особу ідентифікаційному номеру згідно з довідкою Державної податкової адміністрації України тощо.

Якщо суму лікарняних не розбито за місяцями тимчасової непрацездатності (наприклад, усю суму лікарняних за період тимчасової непрацездатності з 24 березня по 4 квітня 2008 року відображено в ІНДАНІ у квітні 2008 року), то це порушення також класифікується як подання недостовірних відомостей у системі персоніфікованого обліку.

При розрахунку штрафної санкції за подання недостовірних відомостей використовується формула:

річна сума страхових внесків x 10% x
x кількість повних (неповних) місяців
затримки подання відомостей =
= розмір штрафної санкції.

У зв’язку з тим, що складова розрахунку «кількість повних (неповних) місяців затримки подання відомостей» при застосуванні штрафу за подання недостовірних відомостей відсутня, сума штрафної санкції у такому випадку становитиме 10 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (170 грн.), а в разі повторного протягом року такого порушення — не менше 20 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (340 грн.).

Крім цього ч. 16 ст. 106 Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» та ст. 165 Кодексу України про адміністративні правопорушення передбачено адміністративну відповідальність посадових осіб у вигляді штрафу в розмірі від восьми до п’ятнадцяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян у разі неподання, несвоєчасного подання, подання не за встановленою формою звітності щодо страхових внесків, коштів Пенсійного фонду і Накопичувального фонду або подання недостовірних відомостей, що використовуються в системі персоніфікованого обліку, та іншої звітності і відомостей, передбачених цим Законом.

 

Валентина БОРШОВСЬКА
 — заступник директора департаменту – начальник відділу персоніфікованого обліку,
 інформаційних систем та мереж Пенсійного фонду України.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі