Теми статей
Обрати теми

Роз’яснення особливостей застосування окремих норм Закону про ПДВ. 4. Оподаткування сум ринкового збору в складі вартості наданих ринком послуг податком на додану вартість

Редакція ПБО
Лист від 18.05.2009 р. № 10191/7/16-1517

4. Оподаткування сум ринкового збору в складі вартості наданих ринком послуг податком на додану вартість

Пунктом 3.1 статті 3 Закону України «Про податок на додану вартість» передбачено, що об’єктом оподаткування є операції платників податку зокрема, з поставки товарів та послуг, місце надання яких знаходиться на митній території України, в тому числі операції з передачі права власності на об’єкти застави позичальнику (кредитору) для погашення заборгованості заставодавця, а також з передачі об’єкта фінансового лізингу у користування лізингоотримувачу (орендарю).

Пунктом 1.4 статті 1 Закону встановлено, що поставка послуг — будь-які операції цивільно-правового характеру з виконання робіт, надання послуг, надання права на користування або розпорядження товарами, у тому числі нематеріальними активами, а також з поставки будь-яких інших, ніж товари, об’єктів власності за компенсацію, а також операції з безоплатного виконання робіт, надання послуг. Поставка послуг, зокрема, включає надання права на користування або розпорядження товарами у межах договорів оренди (лізингу), поставки, ліцензування або інші способи передачі права на патент, авторське право, торговий знак, інші об’єкти права інтелектуальної, в тому числі промислової, власності.

Статтею 4 Закону визначено, що база оподаткування операції з поставки товарів (послуг) визначається виходячи з їх договірної (контрактної) вартості, визначеної за вільними цінами, але не нижче за звичайні ціни, з урахуванням акцизного збору, ввізного мита, інших загальнодержавних податків та зборів (обов’язкових платежів), згідно із законами України з питань оподаткування (за винятком податку на додану вартість, а також збору на обов’язкове державне пенсійне страхування на послуги стільникового рухомого зв’язку, що включається до ціни товарів (послуг)). До складу договірної (контрактної) вартості включаються будь-які суми коштів, вартість матеріальних і нематеріальних активів, що передаються платнику податку безпосередньо покупцем або через будь-яку третю особу в зв’язку з компенсацією вартості товарів (послуг).

Згідно зі статтею 14 Закону України «Про систему оподаткування» (далі — Закон) до загальнодержавних податків і зборів входить податок на додану вартість.

Статтею 15 Закону встановлено, що до місцевих податків і зборів входить ринковий збір.

Згідно з Указом Президента України від 25.05.1999 року № 565/99 «Про місцеві податки і збори» ринковий збір — це плата за право займання місця для торгівлі на ринках усіх форм власності, в тому числі у павільйонах, на критих та відкритих столах, майданчиках (включаючи орендовані), з автомашин, візків, мотоциклів, ручних візків тощо. Платниками ринкового збору є юридичні особи усіх форм власності, їх філіали, відділення, представництва та інші відокремлені підрозділи і фізичні особи, які реалізують сільськогосподарську і промислову продукцію та інші товари на ринках.

Декретом Кабінету Міністрів України від 20.05.1993 року № 356-93 «Про місцеві податки і збори» встановлено, що ринковий збір справляється працівниками ринку до початку реалізації продукції.

Статтею 6 Указу Президента України від 28.06.1999 року № 761/99 «Про впорядкування механізму сплати ринкового збору» кошти, отримані ринком від сплати ринкового збору, щомісяця до 20 числа перераховуються до відповідного місцевого бюджету. Відповідальність за нарахування ринкового збору та своєчасність сплати його до місцевого бюджету покладається на адміністрацію ринку.

Статтею 23 Декрету Кабінету Міністрів України «Про місцеві податки і збори» визначено, що податки і збори, зокрема ринковий збір, внесені за рахунок коштів юридичних осіб, відносяться на собівартість продукції (робіт, послуг).

Враховуючи вищевикладене,

суми ринкового збору не включаються до бази оподаткування та не є об’єктом оподаткування податком на додану вартість.



коментар редакції

Суми ринкового збору не є об’єктом обкладення ПДВ

Механізм справляння ринкового збору полягає в тому, що відповідальність за його збирання з платників покладено законодавством на конкретну відповідальну особу — ринок, який у цьому випадку є проміжною ланкою між платниками ринкового збору та місцевим бюджетом, і сума зібраного ринкового збору проходить через нього

транзитом. Тому для ринку справляння ринкового збору з платників не вважається операцією з продажу.

А отже, з точки зору ПДВ операція з надходження від платників та перерахування до місцевого бюджету ринкового збору

не є об’єктом обкладення цим податком. Це пов’язане з тим, що:

— по-перше, згідно з п. 4.1 Закону про ПДВ до бази обкладення ПДВ уключають лише загальнодержавні податки і збори (обов’язкові платежі), а ринковий збір, ще раз нагадаємо, належить до місцевих податків, а отже,

до бази оподаткування не потрапляє;

— по-друге, за роз’ясненнями працівників податкового відомства, кошти, які акумулюються на банківському рахунку осіб, відповідальних за збір місцевих податків і зборів (тобто адміністрації ринків, готелів, іподромів тощо), та підлягають обов’язковому перерахуванню до бюджету в повному обсязі,

податком на додану вартість не обкладаються (див. консультацію фахівців ДПАУ в журналі «Вісник податкової служби України», 2002, № 12, с. 43).

Отже,

суми ринкового збору не включаються до бази обкладення ПДВ і не є об’єктом обкладення цим податком. Це і підкреслила ДПАУ в листі, що коментується, підкріпивши тим самим свою позицію, висловлену нею раніше в листі від 20.03.2008 р. № 5390/7/16-1517-27.

 

Наталя Білова

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі