Теми статей
Обрати теми

Роз’яснення особливостей застосування окремих норм Закону про ПДВ. 18. Право на отримання бюджетного відшкодування

Редакція ПБО
Лист від 18.05.2009 р. № 10191/7/16-1517

18. Право на отримання бюджетного відшкодування

Згідно з підпунктом 7.7.11 пункту 7.7 статті 7 Закону України «Про податок на додану вартість» (у редакції, яка діяла до 1 січня 2008 року) платник податку протягом перших 12 календарних місяців після своєї реєстрації в якості платника на додану вартість (незалежно від обсягів оподатковуваних операцій) не має права на отримання бюджетного відшкодування, незалежно від причин, які призвели до виникнення такого від’ємного значення (наприклад, у зв’язку з будівництвом або спорудженням основних фондів).

Право на декларування бюджетного відшкодування (подання Розрахунку бюджетного відшкодування) такий платник отримає лише за результатами звітного періоду, який настане після закінчення дванадцяти повних календарних місяців, наступних за місяцем, у якому здійснено його реєстрацію у якості платника податку на додану вартість (за умови виконання усіх інших умов пункту 7.7 статті 7 Закону)

.



коментар редакції

Право на отримання бюджетного відшкодування для новачків

У листі, що коментується, ДПАУ ще раз описала, як розрахувати перший звітний період, за результатами якого платник зможе вперше скористатися правом на отримання бюджетного відшкодування.

На думку головного податкового органу, право на декларування бюджетного відшкодування платник податків отримує тільки за результатами звітного періоду, який настане після закінчення

дванадцяти повних календарних місяців, наступних після місяця, в якому здійснено його реєстрацію платником ПДВ. Звідси випливає, що відлік слід починати з першого повного календарного місяця після місяця реєстрації. Наприклад, якщо підприємство зареєструвалося платником ПДВ у середині травня 2008 року, то останнім з повних 12 календарних місяців буде травень 2009 року. Тому право на отримання бюджетного відшкодування платник податків отримає тільки за результатами червня 2009 року. З цим підходом ДПАУ ми цілком згодні.

Водночас можна додати: якщо підприємство зареєструвалося платником ПДВ 1 числа місяця, то цей місяць необхідно включати до перших 12 місяців, протягом яких підприємство не має права на отримання бюджетного відшкодування. Тому підприємство, зареєстроване платником ПДВ станом на 1 травня 2008 року, отримає право подати Розрахунок бюджетного відшкодування вже за підсумками травня 2009 року.

Докладніше про це можна прочитати у статті «Хто не має права на відшкодування ПДВ» у газеті «Податки та бухгалтерський облік», 2008, № 77.

 

Марина Ковенко

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі