Теми статей
Обрати теми

Роз’яснення особливостей застосування окремих норм Закону про ПДВ. 20. Визначення податкового періоду для платників податку на додану вартість, які одночасно є платниками єдиного податку

Редакція ПБО
Лист від 18.05.2009 р. № 10191/7/16-1517

20. Визначення податкового періоду для платників податку на додану вартість, які одночасно є платниками єдиного податку

Указом Президента України від 28.06.99 р. № 746/99 «Про внесення змін до Указу Президента України від 3 липня 1998 року № 727 «Про спрощену систему оподаткування, обліку та звітності суб’єктів малого підприємництва» усім платникам єдиного податку, у тому числі й тим, які одночасно є платниками податку на додану вартість, встановлено квартальний податковий період подання звітності, у тому числі і з податку на додану вартість. При цьому Указом не передбачено такого податкового періоду як місяць.

Ураховуючи норми Указу та зазначені вище зміни, внесені до Закону України «Про податок на додану вартість», платник податку на додану вартість, який є суб’єктом спрощеної системи оподаткування та платником єдиного податку, повинен подавати податкові декларації з податку на додану вартість не щомісячно, а щоквартально, у тому числі і у випадку, коли обсяг оподатковуваних операцій з поставки ним товарів (послуг) протягом будь-якого періоду з початку застосування квартального податкового періоду перевищував 300 тис. грн. (без податку на додану вартість), і у випадку, коли він є зареєстрованим платником податку на додану вартість менше дванадцяти календарних місяців.

Заяву про застосування податкового періоду, що дорівнює календарному кварталу, платник єдиного податку надавати не повинен

.

При цьому, до моменту переходу на загальну систему оподаткування такий платник податку повинен застосовувати тільки квартальний податковий період, але з моменту такого переходу, за умови, що його обсяг оподатковуваних операцій з поставки товарів (послуг) протягом будь-якого періоду з початку застосування квартального податкового періоду перевищує 300 тис. грн. (без урахування податку на додану вартість), він зобов’язаний застосовувати місячний податковий період, що має бути зазначено у відповідній податковій декларації за наслідками такого місяця.

Якщо на момент переходу із спрощеної на загальну систему оподаткування у такого платника обсяг оподатковуваних операцій з поставки товарів (послуг) протягом будь-якого періоду не перевищує 300 тис. грн. (без урахування податку на додану вартість), він має право на продовження застосування квартального податкового періоду до кінця поточного податкового року або до моменту досягнення ним обсягу оподатковуваних операцій, зазначеного у підпункті 2.3.1 пункту 2.3 статті 2 Закону — 300 тис. грн. (без урахування податку на додану вартість)

.



коментар редакції

Єдиноподатники — квартальні платники ПДВ

Сьогоднішнім роз’ясненням ДПАУ вкотре підкріплює свою останню позицію про звітний податковий період з ПДВ для єдиноподатників: єдиноподатники (як юрособи, так і приватні підприємці) можуть бути

лише квартальними платниками ПДВ.

Нагадаємо: уперше про це ДПАУ заявила в листі від 21.04.2008 р. № 8230/7/16-1517 (див. газету «Податки та бухгалтерський облік», 2008, № 39 і редакційний коментар до листа). Трохи пізніше консультацію аналогічного роду можна було зустріти також і в журналі «Вісник податкової служби України», 2008, № 23.

Потрібно зазначити, що раніше в цьому питанні податківці дотримувалися іншої думки, залишаючи все ж таки за єдиноподатниками право вибору звітного періоду: місяць або квартал — за бажанням малих суб’єктів підприємництва (листи ДПАУ від 23.03.2006 р. № 2725/7/16-1515-26, від 27.10.2005 р. № 21067/7/16-1517-26, від 19.01.2006 р. № 867/7/16-1517-26 // «Податки та бухгалтерський облік», 2006, № 23).

Нині ж, як бачимо, офіційна позиція ДПАУ зазнала змін і зводиться до такого: для всіх платників єдиного податку

протягом усього періоду перебування на спрощеній системі оподаткування (навіть у разі перевищення обсягу оподатковуваних операцій у 300 тис. грн.) установлюється звітний податковий період з ПДВ — квартал (при цьому заяву про застосування квартального звітного періоду єдиноподатникам подавати не потрібно). Таким чином, єдиноподатникам слід звітувати та сплачувати ПДВ поквартально.

Також варте уваги, що в листі податківці вказують на можливість продовження перебування на квартальному періоді суб’єктами господарювання, які перейшли з єдиного податку на загальну систему оподаткування та мають при цьому невеликі обсяги оподатковуваних операцій (до 300 тис. грн.).

 

Людмила Солошенко

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі