Теми статей
Обрати теми

Роз’яснення особливостей застосування окремих норм Закону про ПДВ. 8. Порядок оподаткування податком на додану вартість діяльності у туристичній сфері

Редакція ПБО
Лист від 18.05.2009 р. № 10191/7/16-1517

8. Порядок оподаткування податком на додану вартість діяльності у туристичній сфері

Загальні правові, організаційні та соціально-економічні засади в галузі туризму визначені у Законі України від 15.09.95 р. № 324/95-ВР «Про туризм» (далі — Закон «Про туризм»).

Відповідно до Закону «Про туризм» туристичні оператори (далі — туроператори) — це юридичні особи, створені згідно із законодавством України, для яких виключною діяльністю є організація та забезпечення створення туристичного продукту, реалізація та надання туристичних послуг, а також посередницька діяльність із надання характерних та супутніх послуг, і які в установленому порядку отримали ліцензію на туроператорську діяльність.

Туристичні агенти (далі — турагенти) — це юридичні особи, створені згідно із законодавством України, а також фізичні особи — суб’єкти підприємницької діяльності, які здійснюють посередницьку діяльність з реалізації туристичного продукту туроператорів та туристичних послуг інших суб’єктів туристичної діяльності, а також посередницьку діяльність щодо реалізації характерних та супутніх послуг, і які в установленому порядку отримали ліцензію на турагентську діяльність.

Туроператор може здійснювати також і турагентську діяльність без отримання ліцензії на турагентську діяльність (ст. 17 Закону України «Про туризм»).

Порядок оподаткування податком на додану вартість операцій з поставок туристичних послуг визначено ст. 8 Закону України «Про податок на додану вартість» (далі — Закон).

Поставка туристичного продукту, туристичних послуг з місцем їх надання як на митній території, так і за межами митної території України може здійснюватися виключно резидентом, який має відповідну ліцензію та відповідає вимогам, визначеним п. 2.3 ст. 2 Закону.

Для визначення граничної суми згідно з п.п. 2.3.1 п. 2.3 ст. 2 цього Закону для розрахунку береться вартість поставок туристичного продукту, туристичних послуг, наданих як туристичним оператором, так і туристичним агентом.

Зазначеною статтею визначено окремо порядок оподаткування операцій з поставок туристичних послуг у туроператора і у турагента.

Порядок оподаткування податком на додану вартість діяльності туристичних операторів залежить від місця надання туристичних послуг.

Оподаткування операцій з поставки туристичного продукту, туристичних послуг з місцем їх надання на митній території України здійснюється на загальних підставах згідно із Законом.

При поставці туристичного продукту, туристичних послуг з місцем їх безпосереднього надання за межами митної території України базою оподаткування для такого туристичного оператора є винагорода, а саме різниця між вартістю поставлених ним туристичного продукту, туристичних послуг та вартістю витрат, понесених таким туристичним оператором внаслідок придбання (створення) такого туристичного продукту, таких туристичних послуг.

При цьому вартість витрат, понесених туроператором, визначається як сукупність витрат, понесених ним у зв’язку із замовленням фізичними або юридичними особами, що передбачені відповідними угодами, укладеними згідно з чинним законодавством.

Базою оподаткування для операцій, які здійснюються туристичними агентами, є комісійна винагорода, яка нараховується (виплачується) туристичним оператором, іншими постачальниками послуг на користь такого туристичного агента, у тому числі за рахунок коштів, отриманих останнім від споживача туристичного продукту, туристичних послуг.

У разі якщо платник податку, який має ліцензію туроператора, частково здійснює діяльність як туристичний агент, то оподаткування податком на додану вартість операцій в межах турагентської діяльності відбувається за правилами, встановленими для оподаткування операцій, які здійснюються туристичними агентами.

При цьому платник податку — туроператор повинен вести окремий облік операцій залежно від порядку оподаткування:

операцій з поставки туристичного продукту, туристичних послуг, місце надання яких знаходиться на митній території України;

операцій з поставки туристичного продукту, туристичних послуг, місце надання яких знаходиться поза межами митної території України;

операцій, які здійснюються туроператором як туристичним агентом.



коментар редакції

Правила нарахування ПДВ для туроператора,
який здійснює діяльність як турагент

При поставці турпродукту або турпослуг з місцем їх безпосереднього надання

за межами митної території України (виїзний туризм) туроператор визначає базу оподаткування виходячи зі своєї винагороди, про що зазначено в п. 8.1 Закону про ПДВ. Інакше кажучи, база обкладення ПДВ при здійсненні операцій у сфері виїзного туризму визначається виходячи з різниці між договірною (контрактною) вартістю турпродукту або турпослуг та витратами, понесеними туроператором у зв’язку з придбанням (створенням) такого турпродукту або турпослуг.

Для операцій, що здійснюються

турагентами, базою оподаткування є комісійна винагорода, що нараховується (виплачується) туроператором чи іншими постачальниками послуг на користь такого турагента, у тому числі за рахунок коштів, отриманих їм від споживачів турпродукту або турпослуг (див. п. 8.4 Закону про ПДВ).

А як бути, якщо туроператор, який має відповідну ліцензію, частково здійснює свою діяльність ще й як турагент? На це запитання ДПАУ в листі, що коментується, відповідає: у такій ситуації операції, що проводяться туроператором у сфері турагентської діяльності,

обкладаються ПДВ за правилами, установленими для турагентів.

Таким чином, згідно з роз’ясненнями ДПАУ туроператор, який здійснює одночасно операції у сфері внутрішнього та міжнародного туризму, повинен залежно від порядку оподаткування вести окремий облік:

— операцій з поставки турпродукту або турпослуг, місце надання яких знаходиться на митній території України;

— операцій з поставки турпродукту або турпослуг, місце надання яких знаходиться за межами митної території України;

— операцій, які він здійснює як турагент.

Отже, туроператор, який виступає в ролі турагента, обкладає у себе ПДВ тільки

комісійну винагороду, що нараховується (виплачується) на його користь туроператором чи іншими постачальниками турпослуг, у тому числі і за рахунок коштів, отриманих ним від споживача турпродукту.

Податкове зобов’язання з ПДВ виходячи із суми такої комісійної винагороди відображається

на дату першої з подій (отримання винагороди від туроператора або підписання акта наданих послуг) на підставі податкової накладної згідно з п.п. 7.3.1 Закону про ПДВ.

Детально з правилами оподаткування туроперацій ви зможете ознайомитися в найближчих номерах газети.

 

Наталя Білова

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі