Теми статей
Обрати теми

Роз’яснення особливостей застосування окремих норм Закону про ПДВ. 21. Виправлення помилок, самостійно виявлених платником. Право декларування платником бюджетного відшкодування податку на додану вартість у разі, якщо таке бюджетне відшкодування не було задекларовано у періоді його виникнення

Редакція ПБО
Лист від 18.05.2009 р. № 10191/7/16-1517

21. Виправлення помилок, самостійно виявлених платником. Право декларування платником бюджетного відшкодування податку на додану вартість у разі, якщо таке бюджетне відшкодування не було задекларовано у періоді його виникнення

Відповідно до пункту 5.1 статті 5 Закону України «Про порядок погашення зобов’язань платників податків перед бюджетами та державними цільовими фондами» (далі — Закон № 2181), якщо у майбутніх податкових періодах (з урахуванням строків давності, визначених статтею 15 цього Закону) платник податків самостійно виявляє помилки у показниках раніше поданої податкової декларації, такий платник податків має право надати уточнюючий розрахунок.

Загальний порядок відображення платниками у звітності самостійно виявлених помилок (у тому числі подання уточнюючих розрахунків) з податку на додану вартість встановлено пунктом 4.4 Порядку заповнення і подання податкової декларації з податку на додану вартість (затвердженого наказом Державної податкової адміністрації України від 30.05.97 р. № 166).

Зокрема, у разі виправлення помилок у рядках поданої раніше декларації, до яких повинні додаватися додатки, до уточнюючого розрахунку чи декларації, до якої включені уточнені показники, повинні бути подані відповідні додатки, що містять інформацію щодо уточнених показників.

Ураховуючи зазначене, у разі,

якщо платником до початку його перевірки самостійно виявлено заниження бюджетного відшкодування внаслідок недекларування ним оплаченої частини від’ємного значення (тобто даний факт не було виявлено органом податкової служби), такий платник може подати уточнюючий розрахунок і Довідку за той період (періоди), в якому (яких) у нього виникло право на бюджетне відшкодування (коли фактично була оплата), задекларувавши в них виправлені показники.

 

Заступник голови С. Чекашкін



коментар редакції

Своєчасно не задеклароване відшкодування з ПДВ можна виправити за допомогою уточнюючого розрахунку

Це роз’яснення повністю дублює завершальні частини листів ДПАУ від 30.01.2009 р. № 1793/7/16-1517-07 // «Податки та бухгалтерський облік», 2009, № 20 і від 01.04.2009 р. № 6810/7/16-1517. У докладному редакційному коментарі до першого з них ми вказували на єдиний можливий спосіб виправлення помилки в цьому випадку (що підтверджується і сьогоднішнім листом) — через

уточнюючий розрахунок. А от другий спосіб виправлень — у поточній декларації — у цьому випадку застосувати не вийде, оскільки форма декларації відповідних рядків для виправлення подібних помилок не містить.

Не повторюючи всього викладеного з цього приводу раніше, нагадаємо, що:

— необґрунтоване незаповнення (або заниження) показника рядка 25 декларації ДПАУ розцінює як

помилкове заповнення декларації з ПДВ — і, зокрема, заниження суми бюджетного відшкодування (лист ДПАУ від 19.09.2007 р. № 18727/7/16-1517 // «Податки та бухгалтерський облік», 2007, № 83). А тому платнику податків, який не бажає, щоб у цьому випадку для нього запрацювали норми п.п. 7.7.7 Закону про ПДВ (про добровільну відмову від відшкодування), таку допущену помилку все ж таки краще встигнути виправити до початку перевірки;

— виправляючи помилку і складаючи уточнюючий розрахунок, разом з ним потрібно подати додаток 2 (на що вказується і в листі), а також додаток 3 (обидва ці додатки заповнюються на уточнювану різницю). А якщо платник податків при цьому хоче отримати таку суму на банківський рахунок, то до уточнюючого розрахунку йому слід подати ще і додаток 4 до декларації.

Зазначимо, що бюджетному відшкодуванню, особливостям розрахунку та декларування цієї суми присвячувався також тематичний номер газети «Податки та бухгалтерський облік», 2008, № 77.

 

Людмила Солошенко

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі