Теми статей
Обрати теми

Щодо порядку оподаткування операцій з ліквідації основних фондів

Редакція ПБО
Лист від 30.07.2008 р. № 15254/7/16-1517-03

Щодо порядку оподаткування операцій з ліквідації основних фондів

Лист Державної податкової адміністрації України від 30.07.2008 р. № 15254/7/16-1517-03

(витяг)

 

ДПАУ розглянула лист ВАТ щодо порядку оподаткування операцій з ліквідації основних фондів та повідомляє.

Порядок відображення в податковому обліку результатів ліквідації основних фондів передбачений п.п. 8.4.8 ст. 8 Закону України «Про оподаткування прибутку підприємств» (далі — Закон про прибуток) та п. 4.9 ст. 4 Закону України «Про податок на додану вартість» (далі — Закон про ПДВ).

Відповідно до п.п. 8.4.8 ст. 8 Закону про прибуток у разі ліквідації основних фондів за рішенням платника податку або якщо з незалежних від платника податку обставин основні фонди (їх частина) зруйновані, викрадені чи підлягають ліквідації або платник податку змушений відмовитися від використання таких основних фондів з обставин загрози чи неминучості їх заміни, зруйнування або ліквідації, платник податку в звітному періоді, в якому виникають такі обставини: збільшує валові витрати на суму балансової вартості окремого об’єкта основних фондів групи 1, при цьому вартість такого об’єкта прирівнюється до нуля; не змінює балансову вартість груп 2, 3 і 4 стосовно основних фондів цих груп.

Відповідно до п. 4.9 ст. 4 Закону про ПДВ, якщо основні виробничі фонди або невиробничі фонди ліквідуються за самостійним рішенням платника податку чи безоплатно передаються особі, не зареєстрованій платником податку, а також у разі переведення основних фондів до складу невиробничих фондів така ліквідація, безоплатна передача чи переведення розглядаються для цілей оподаткування як продаж таких основних виробничих фондів або невиробничих фондів за звичайними цінами, що діють на момент такого продажу, а для основних фондів групи 1 — за звичайними цінами, але не менше їх балансової вартості.

Правила цього пункту не поширюються на випадки, коли основні виробничі фонди або невиробничі фонди ліквідуються у зв’язку з їх знищенням або зруйнуванням внаслідок дії обставин непереборної сили, в інших випадках, коли така ліквідація здійснюється без згоди платника податку, в тому числі у разі викрадення основних фондів або коли платник податку надає податковому органу відповідний документ про знищення, розібрання або перетворення основного фонду іншими способами, внаслідок чого основний фонд не може використовуватися у майбутньому за первісним призначенням.

Документами, що підтверджують таке знищення, розібрання або перетворення основного фонду <...> залежно від групи фондів можуть бути акти на їх списання відповідної форми, а також висновки відповідної експертної комісії щодо неможливості використання в майбутньому цих фондів за первісним призначенням.

Таким чином, відповідно до п. 4.9 ст. 4 Закону про ПДВ

наявність документів, що засвідчують знищення, розібрання або перетворення основного фонду іншими способами, внаслідок чого основний фонд не може використовуватися у майбутньому за первісним призначенням, є обов’язковою умовою підтвердження неможливості використання основного фонду в майбутньому за первісним призначенням.

<...>

Що стосується необхідності коригування у бік зменшення податкового кредиту

на суму ПДВ, що відповідає неамортизованій частині балансової вартості об’єкта основних фондів, то ДПАУ відзначає таке.

Як визначено п.п. 8.4.8 ст. 8 Закону про прибуток платник податку збільшує валові витрати на суму балансової вартості окремого об’єкта основних фондів групи 1, а вартість такого об’єкта прирівнюється до 0 (частина «а» п.п. 8.4.8). Балансова вартість основних фондів групи 2, 3 для таких обставин до кінця звітного податкового року не змінюється (частина «б» п.п. 8.4.8 ст. 8).

Таким чином,

якщо сума валових витрат, до якої включена балансова вартість ліквідованого основного фонду, врахована платником податку в розрахунку вартості його оподатковуваних операцій (перенесена на вартість готової продукції (включена в складі інших частин собівартості до вартості готової продукції)), коригування податкового кредиту по таких основних фондах не здійснюється.

В інших випадках здійснюється коригування податкового кредиту в частині його зменшення на суму ПДВ, що відповідає неамортизованій частині вартості основних фондів

.

 

Заступник голови С. Чекашкін



коментар редакції

Ліквідація основних фондів: податкові наслідки

Податковий облік ліквідації основних фондів більш-менш зрозумілий тільки в обліку з податку на прибуток. Стосовно ПДВ, то і щодо відображення (а точніше невідображення) податкових зобов’язань і щодо податкового кредиту є чимало запитань. У цьому листі ДПАУ спробувала відповісти на них, але в деякій частині відповідь вийшла незграбною.

Ненарахування податкових зобов’язань

. Як відомо, у загальному випадку така операція прирівнюється до поставки за звичайними цінами (а для основних фондів групи 1 — не нижче балансової вартості). Водночас у п. 4.9 Закону про ПДВ є низка застережень. Наприклад, податкові зобов’язання не нараховуються:

1) якщо основні фонди ліквідуються у зв’язку з їх знищенням або зруйнуванням унаслідок дії обставин

непереборної сили;

2) в інших випадках, коли така ліквідація здійснюється

без згоди платника податку, у тому числі в разі викрадення основних фондів;

3) коли платник податку надає органу ДПС

відповідний документ про знищення, розібрання або перетворення основного фонду іншими способами, унаслідок чого основний фонд не може використовуватися в майбутньому за первісним призначенням.

Як правило, питання виникають із третім випадком.

По-перше, документом, що свідчить про ліквідацію об’єкта є акт про списання основних фондів установленої форми (типова форма № ОЗ-3 «Акт на списання основних засобів № ОЗ-4 «Акт на списання автотранспортних засобів»). Саме про цей документ і йдеться в п. 4.9 Закону про ПДВ (лист ДПАУ від 06.05.2001 р. № 2235/6/16-1215-26). Точно кажучи, при будь-якому списанні об’єкта потрібно складати цей документ. Можливо, тому в листі, що коментується (та й у згаданому листі від 06.05.2001 р. податківці вказують ще й на складання висновку експертної комісії про неможливість використання в майбутньому об’єкта за первісним призначенням. Щоб уникнути непорозумінь, цей документ також доцільно скласти.

По-друге, часто-густо податківці вимагають, щоб платник податку додавав ці документи до декларації з ПДВ за період, в якому відбулася ліквідація. Насправді ж у п. 4.9 Закону про ПДВ про це нічого не зазначається, досить просто скласти ці документи і пред’явити їх співробітнику ДПС при перевірці. Але тим, хто не збирається сперечатися з перевіряючими, рекомендуємо все-таки додати їх до декларації.

Сторнування податкового кредиту

. До ненарахування ПДВ податківці вже давно звикли. А от доля податкового кредиту під питанням. Наприклад, у листі ДПАУ від 20.06.2006 р. № 6744/6/16-1515-26 зверталася увага на відсутність права на податковий кредит за ліквідованими основними фондами (зауважимо, що сторнування податкового кредиту якщо і доречно, то тільки на недоамортизовану частину, а не всієї його суми, що підтверджується листом, який коментується). Це той випадок, коли відсутність прив’язки податкового кредиту та валових витрат або амортизації, що існувала до 31.03.2005 р., не на руку платникам податку.

Проте ми завжди відстоювали позицію, що при ліквідації об’єкта нічого коригувати не потрібно, адже основними критеріями збільшення податкового кредиту є використання об’єкта в оподатковуваних операціях у межах господарської діяльності, а об’єкт, що ліквідується, у цій діяльності участь брав.

У листі, що коментується, схоже, податківці відходять від своєї жорсткої фіскальної позиції. Принаймні передостанній абзац, незважаючи на своє розпливчасте формулювання,

залишає можливість не коригувати податковий кредит.

 

Дмитро Костюк

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі