Теми статей
Обрати теми

Щодо пільгового режиму оподаткування ПДВ поставок періодичних видань в комплекті з DVD або CD-диском

Редакція ПБО
Лист від 10.01.2009 р. № 170/7/16-1517-26

Щодо пільгового режиму оподаткування ПДВ поставок періодичних видань в комплекті з DVD або CD-диском

Лист Державної податкової адміністрації України від 10.01.2009 р. № 170/7/16-1517-26

 

Державна податкова адміністрація України розглянула <...> лист <...> щодо застосування пільгового режиму оподаткування податком на додану вартість при здійсненні операцій з поставки періодичних видань друкованих засобів масової інформації, до комплекту яких входять DVD або CD-диски, і повідомляє.

Відповідно до статті 1 Закону України від 16.11.92 № 2782-XII «Про друковані засоби масової інформації (пресу) в Україні» під друкованими засобами масової інформації (пресою) в Україні розуміються періодичні і такі, що продовжуються, видання, які виходять під постійною назвою, з періодичністю один і більше номерів (випусків) протягом року на підставі свідоцтва про державну реєстрацію.

Зазначені в частині першій цієї статті Закону друковані видання можуть включати до свого складу інші носії інформації (платівки, дискети, магнітофонні та відеокасети тощо), розповсюдження яких не заборонено чинним законодавством України.

Відповідно до

підпункту 5.1.2 пункту 5.1 статті 5 Закону України від 03.04.97 № 168/97-ВР «Про податок на додану вартість» звільняються від оподаткування операції з поставки (передплати) періодичних видань друкованих засобів масової інформації та книжок, крім видань еротичного характеру, учнівських зошитів, підручників та навчальних посібників українського виробництва, словників українсько-іноземної або іноземно-української мови; доставки таких періодичних видань друкованих засобів масової інформації на митній території України.

Таким чином,

підпункт 5.1.2 пункту 5.1 статті 5 Закону поширюється на операції щодо розповсюдження періодичних друкованих видань, які включають до свого складу DVD або CD-диски.

 

Заступник голови С. Чекашкін



коментар редакції

Поставка періодичних видань (газет, журналів)
з диском: ПДВ-пільга зберігається

Як відомо, «друкарська» пільга, установлена п.п. 5.1.2 Закону про ПДВ, звільняє від ПДВ операції з поставки періодичних видань друкованих засобів масової інформації. А оскільки на сьогодні з розвитком технологій ЗМІ часом можуть реалізовуватися також у комплекті з електронними носіями (зокрема, дисками), виникло питання про збереження ПДВ-пільги в цьому випадку, адже Закон про ПДВ нічого з цього приводу не уточнює.

Зазначимо, що раніше податківці вказували на неможливість застосування пільги в цьому випадку (лист ДПАУ від 29.07.98 р. № 8943/10/16-1220-26). Радує, що тепер ДПАУ зайняла в цьому питанні лояльну позицію, роз’яснивши, що

дія пільгового п.п. 5.1.2 поширюється і на операції з розповсюдження друкованих ЗМІ, що включають DVD або CD-диски. Аргумент «за» застосування пільги при цьому такий: згідно зі ст. 1 Закону України «Про друковані засоби масової інформації (пресу) в Україні» від 16.11.92 р. № 2782-ХII друковані видання можуть включати й інші носії інформації (платівки, дискети, магнітофонні та відеокасети тощо, тобто в тому числі й диски). А отже, при такій комплектації ЗМІ, як і раніше, залишаються друкованими виданнями, тож ПДВ-пільга для них продовжує свою дію. А от періодика, що розміщується виключно на CD або DVD-дисках (тобто періодичні видання, що виходять безпосередньо на дисках), під пільгу не підпадають і реалізуються з ПДВ (детальніше про це див. статтю «Корисна література і не лише: відображаємо в обліку» // «Податки та бухгалтерський облік», 2008, № 14).

 

Людмила Солошенко

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі