Теми статей
Обрати теми

Щодо особливостей податкового обліку ПДВ при «імпортній» комісії

Редакція ПБО
Лист від 01.09.2008 р. № 17625/7/16-1517-04

Щодо особливостей податкового обліку ПДВ при «імпортній» комісії

Лист Державної податкової адміністрації України від 01.09.2008 р. № 17625/7/16-1517-04

 

Державна податкова адміністрація України розглянула <...> лист <...> стосовно надання роз’яснення щодо особливостей податкового обліку з податку на додану вартість при імпортуванні на митну територію України товарів за договором комісії, у разі якщо сплата податку на додану вартість при розмитненні імпортованих товарів здійснюється безпосередньо комітентом (власником товару) зі свого поточного рахунка, і повідомляє.

Відповідно до статті 1011 Цивільного кодексу України за договором комісії одна сторона (комісіонер) зобов’язується за дорученням другої сторони (комітента) за плату вчинити один або кілька правочинів від свого імені, але за рахунок комітента.

Право власності на товари, які ввозяться на митну територію України за договорами комісії, зберігається за комітентом, що визначено статтею 1018 Цивільного кодексу України, відповідно до якої майно, придбане комісіонером за рахунок комітента, є власністю комітента.

Відповідно до пункту 1.3 статті 1 та пункту 2.4 статті 2 Закону України «Про податок на додану вартість» (далі — Закон) платником ПДВ є будь-яка особа, що імпортує товари на митну територію України для їх використання або споживання на митній території України.

Враховуючи зазначене, при імпортуванні на митну територію України товарів по договору комісії сплата податку на додану вартість може здійснюватися як безпосередньо комітентом (власником товару), так і комісіонером.

Роз’яснення щодо порядку оподаткування податком на додану вартість операцій з ввезення (імпортування) на митну територію України товарів, у разі якщо таке ввезення (імпортування) здійснюється за договором комісії і сплату податку на додану вартість при розмитненні імпортованих товарів здійснює комісіонер, надані Державній податковій адміністрації у Дніпропетровській області листом Державної податкової адміністрації України від 18.05.2006 р. № 9381/7/16-1517-04.

У разі якщо сплата податку на додану вартість при розмитненні імпортованих товарів здійснюється безпосередньо комітентом (власником товару), то податковий облік зазначених операцій має окремі особливості

.

При поставці комісіонером комітенту імпортних товарів, сплата податків і зборів при розмитненні яких здійснювалася безпосередньо комітентом зі свого рахунка (про що визначено договором комісії чи іншим договором, який не передбачає перехід права власності на товари),

податок на додану вартість нараховується на вартість послуги комісії (комісійної винагороди) .

При цьому дата виникнення податкових зобов’язань як у комітента (з вартості імпортного товару), так і у комісіонера (з вартості отриманої (нарахованої) комісійної винагороди), визначається відповідно до підпункту 7.3.6 пункту 7.3 статті 7 Закону.

Враховуючи правила формування податкового кредиту, сплачений при імпорті товарів податок на додану вартість на підставі належним чином оформленої вантажної митної декларації включається до складу

податкового кредиту комітента (власником товару) за умови використання імпортованих товарів в оподатковуваних операціях у межах господарської діяльності платника податку. У такому випадку комісіонер права на податковий кредит по імпортних товарах не має.

 

Заступник голови С. Чекашкін



коментар редакції

Якщо ПДВ при «імпортній» комісії сплачує комітент

У листі розглянуто випадок, залишений Законом про ПДВ поза увагою, — коли при імпорті товарів за договором комісії ввізний ПДВ зі свого поточного рахунка сплачує безпосередньо

комітент (що може, наприклад, передбачатися посередницьким договором).

Висновки листа сприятливі для платників податків. Фактично ДПАУ зазначає, що посередницький п. 4.7 Закону про ПДВ

для комісіонера в цьому випадку не працює: тобто ні податковий кредит (щодо ввезених товарів), ні податкові зобов’язання (при їх передачі комітенту) у комісіонера не виникають. А комісіонер у цьому випадку нараховує ПДВ лише виходячи із суми своєї комісійної винагороди. Правда, вважаємо, що обкладаючи (за правилом першої події) винагороду ПДВ, комісіонер має керуватися все ж таки загальним п.п. 7.3.1 Закону про ПДВ, а не його п.п. 7.3.6, як це вказується в листі.

Що стосується

комітента, то на підставі належним чином оформленої ВМД він має право віднести суму сплаченого ввізного ПДВ до податкового кредиту за умови використання імпортних товарів в оподатковуваних операціях у межах господарської діяльності. Потрібно зазначити, що аналогічні роз’яснення щодо цього питання в податківців зустрічалися і раніше (див. консультацію в журналі «Вісник податкової служби України», 2008, № 41, с. 16). Нагадаємо також, що особливості оподаткування посередницьких операцій розглядалися в статті «Посередництво у ЗЕД» // «Податки та бухгалтерський облік», 2008, № 5.

 

Людмила Солошенко

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі