Теми статей
Обрати теми

Щодо порядку сплати внесків на загальнообов’язкове державне пенсійне страхування фізичними особами — суб’єктами підприємницької діяльності, які обрали особливий спосіб оподаткування

Редакція ПБО
Роз'яснення від 22.05.2009 р. № -

Щодо порядку сплати внесків на загальнообов’язкове державне пенсійне страхування фізичними особами — суб’єктами підприємницької діяльності, які обрали особливий спосіб оподаткування

Роз’яснення Міністерства праці та соціальної політики України від 22.05.2009 р.

 

21.05.2009 р. Кабінетом Міністрів України прийнято постанову № 505 «Про порядок сплати та зарахування сум внесків на загальнообов’язкове державне пенсійне страхування, сплачених фізичними особами — суб’єктами підприємницької діяльності, які обрали особливий спосіб оподаткування».

Як відомо, фізичні особи — суб’єкти підприємницької діяльності згідно із постановою Кабінету Міністрів України від 14 квітня 2009 року № 366 сплачують різницю між страховим внеском, визначеним особою-підприємцем самостійно (але не меншим мінімального страхового внеску), та сумою, яка перераховується до Пенсійного фонду України від єдиного (42 %) та фіксованого (10 %) податку.

Підприємці, які є пенсіонерами за віком або інвалідами, які не використовують працю найманих працівників, сплачують зазначену різницю на добровільних засадах

Перерахування цих сум здійснюються на рахунок Пенсійного фонду України № 37172200035323, відкритий у Державному казначействі України (МФО 820172, ЄДРПОУ 00035323). При цьому у полі платіжного доручення «Призначення платежу», платник повинен зазначати:

— прізвище, ім’я, по батькові;

— ідентифікаційний номер (за його відсутності — серія та номер паспорта);

— період за який сплачено внески;

— код згідно з Класифікатором об’єктів адміністративно-територіального устрою України (КОАТУУ) або код районного (міського) управління Пенсійного фонду, де зареєстрований платник (Коди за КОАТУУ розміщені на сайті Державного комітету статистики України www.ukrstat.gov.ua, вікно «Методологія та звітна документація», розділ «Класифікація»).

Додаткова реєстрація в органах Фонду не проводиться, додаткова звітність не запроваджується.

Відповідно до норм частини 6 статті 20 Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» обов’язковий платіж сплачується до 20 числа місяця наступного за звітним кварталом. Тобто підприємці повинні здійснити доплату до обраної суми страхового внеску за 2009 рік у такі терміни:

за II квартал (травень, червень) — не пізніше 20 липня 2009 року;

за III квартал — не пізніше 20 жовтня 2009 року;

за IV квартал — не пізніше 20 січня 2010 року.

Дані про сплату страхових внесків вносяться Пенсійним фондом України до системи персоніфікованого обліку для врахування при обчисленні пенсії.

Не пізніше 5 квітня року, наступного за звітним органи Пенсійного фонду проводять звірку сум сплачених страхових внесків та протягом 10 днів після її закінчення повідомляють про результати звірки платників.

Платникам, які за результатами цієї звірки мають недоїмку (несплачені страхові внески за попередній рік), і сплатять її протягом 30 днів після отримання повідомлення, штрафні санкції та пеня за несвоєчасну сплату внесків не нараховуються.

Протягом 3-х років Пенсійним фондом України не будуть проводитися перевірки фізичних осіб, які обрали особливий спосіб оподаткування (фіксований та єдиний податки) та сплачують внески на загальнообов’язкове державне пенсійне страхування.



коментар редакції

Мінпраці сказав свої три слова про доплату до Пенсійного фонду єдиноподатниками та фікспатентниками

Роз’яснення Мінпраці, що коментується, призначене для ППЄПів та фікспатентників, які мають намір доплачувати внески до Пенсійного фонду згідно з постановою КМУ від 14.04.2009 р. № 366 (див. документ у газеті «Податки та бухгалтерський облік», 2009, № 35, с. 1 та статтю в № 36 — 37, с. 32). Воно демонструє, що Мінпраці слідом за поміркованими фахівцями задався питанням адміністрування відповідних платежів, тобто тим, наскільки посильним для органів Пенсійного фонду є завдання щодо рознесення даних про зарахування мільйонів (за ідеєю) платежів на єдиний казначейський банківський рахунок — до системи персоніфікованого обліку...

Акцентуючи на новаціях, привнесених постановою КМУ від 21.05.2009 р. № 505 (див. «Податки та бухгалтерський облік», 2009, № 46, с. 10), Мінпраці уточнює три досить цікаві моменти (що, власне, і відрізняє це роз’яснення від відомих попередніх роз’яснень Пенсійного фонду).

По-перше, зазначаються

реквізити єдиного банківського рахунка (які ми вже повідомили нашим читачам — див. «Податки та бухгалтерський облік», 2009, № 48, с. 5, а також на нашому сайті), призначеного для зарахування сум доплати.

По-друге, дається підказка,

де можна дізнатись про відповідний код КОАТУУ, якщо платнику нема коли дізнатися його у своєму місцевому рай-міськ-управлінні Пенсійного фонду (цей код має допомогти в розсиланні на місця банківських електронних реєстрів платіжних документів — на підставі яких, за ідеєю, на місцях і повинні заносити відомості до системи персоніфікованого обліку, а також провадити звірку).

По-третє, вирішується відоме формальне протиріччя, що стосується визначення граничного строку сплати, — протиріччя між «протягом 20 календарних днів...» і «до 20...» (так було зазначено в роз’ясненнях Пенсійного фонду). Мінпраці прямо вказує — «

не пізніше 20...», що означає, що, наприклад, останнім днем здійснення доплати за травень і червень 2009 року є 20 липня 2009 року.

Варто зауважити, що дотепер законослухняні ППЄПи так і не отримали чіткої відповіді на своє принципове запитання: а на підставі чого взагалі можуть (якщо тільки можуть...) бути застосовані штрафні санкції та пеня, про

ненарахування (!) яких ідеться і в цьому роз’ясненні, і в постанові КМУ від 21.05.2009 р. № 505? До вирішення цього питання, мабуть, більшість з них вважатимуть за краще принаймні дочекатися від Пенсійного фонду відповідних актів звірки і тоді вже почати відлік 30 днів амністованого строку сплати за весь рік відразу...

 

Олександр Голенко

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі