Теми статей
Обрати теми

Думка фахівців офіційних органів. Призи і подарунки в межах програми міської ради: чи оподатковувати їх ПДФО?

Редакція ПБО
Стаття

Призи і подарунки в межах програми міської ради: чи оподатковувати їх ПДФО?

 

Згідно з п. 22 ст. 26 Закону України «Про місцеве самоврядування» міська рада затвердила Програму святкування державних і професійних свят, ювілейних дат, заохочення за заслуги перед містом. Програмою передбачено за рахунок коштів міського бюджету вручення цінних призів (фотоапаратів) за перемогу в конкурсах із присудженням призового місця, а також грошове заохочення за участь у конкурсах. Як оподатковувати ПДФО такі доходи?

 

Згідно зі ст. 16 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» від 21.05.97 р. № 280/97-ВР (далі — Закон № 280) органи місцевого самоврядування є юридичними особами і наділяються повноваженнями, у межах яких діють самостійно і несуть відповідальність за свою діяльність відповідно до закону.

Відповідно до п. 22 ст. 26 Закону № 280 до компетенції міських рад належить, зокрема, затвердження програми соціально-економічного та культурного розвитку відповідної адміністративно-територіальної одиниці, а також цільової програми, з інших питань місцевого самоврядування, таких як створення умов для розвитку культури і відродження національно-культурних традицій населення.

При затвердженні відповідної програми визначаються, зокрема, джерела її фінансування. У цьому випадку, як випливає з питання, призи і винагороди учасникам конкурсу виплачуються за рахунок коштів міського бюджету.

Згідно з п.п. 4.3.1 Закону України «Про податок з доходів фізичних осіб» від 22.05.2003 р. № 889-IV (далі — Закон № 889) не підлягають оподаткуванню з доходів фізичних осіб суми державної матеріальної та соціальної допомоги у вигляді адресних виплат коштів і надання соціальних послуг відповідно до закону, винагород, які платник податків отримує з бюджетів згідно із законом.

Таким чином, якщо засоби на проведення свят, конкурсів і придбання призів (виплату винагород) для учасників і переможців таких заходів передбачено в міському бюджеті за відповідним кодом програмної класифікації витрат, то такі винагороди, у тому числі призи й подарунки не підлягають оподаткуванню на підставі п.п. 4.3.1 Закону № 889.

Міська рада повинна здійснювати персоніфікацію осіб, яким видаються призи і винагороди. Вартість наданих призів має бути відображено в Податковому розрахунку за формою № 1ДФ з ознакою доходу «22» у графах «3а» і «3». Якщо персоніфікація не виконується, то Податковий розрахунок за формою № 1ДФ не заповнюється.

 

Тетяна ДОБРОДІЙ,
 начальник відділу розгляду звернень платників
 Департаменту оподаткування фізичних осіб ДПА України

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі