Теми статей
Обрати теми

Підзвітні суми. Строки звіту підзвітної особи

Редакція ПБО
Відповідь на запитання

Строки звіту підзвітної особи

 

В який термін підзвітна особа (невідряджена) повинна витратити кошти, видані для вирішення господарських питань? В який термін така особа мусить відзвітувати і повернути невитрачені суми?

(м. Суми)

 

Певна складність полягає в тому, що для готівки, виданої під звіт на господарські потреби невідрядженому працівнику,

Положення № 637 і Закон № 889 установлюють різні терміни здавання невитрачених коштів:

— згідно з

Положенням № 637 видачу коштів на госппотреби дозволено на строк не більше двох робочих днів, уключаючи день отримання готівки під звіт;

— згідно із

Законом № 889 суму невикористаних коштів (Закон з якихось причин іменує їх надміру витраченими) має бути повернено до закінчення третього банківського дня, наступного за днем, в якому підзвітна особа завершує виконання окремої цивільно-правової дії.

Ми радили б дотримуватися вимог до

п. 2.11 Положення № 637 — здавати залишок коштів не пізніше дня, наступного за днем отримання готівки (при закупівлі сільгосппродукції та заготівці вторинної сировини, окрім металобрухту, — не пізніше 10-го робочого дня з дня отримання готівкових коштів). Інакше можлива фіксація перевищення установлених термінів використання виданої під звіт готівки, за що згідно зі ст. 1 Указу № 436 накладається штраф у розмірі 25 % виданих під звіт сум.

Проте терміни подання Звіту

Положення № 637 не регулює. Згідно з п.п. 9.10.2 Закону № 889 Звіт подається до закінчення третього банківського дня, наступного за днем, у який платник податків (підзвітна особа) закінчує відрядження або завершує виконання окремої цивільно-правової дії за дорученням і за рахунок підприємства. Такий самий термін установлено наказом ДПАУ від 19.09.2003 р. № 440, яким затверджено форму Звіту про використання коштів, наданих на відрядження або під звіт, і порядок складання вказаного Звіту.

 

Олександр Ключник, консультант газети

«Податки та бухгалтерський облік»

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі