Теми статей
Обрати теми

Підзвітні суми. Митні платежі готівкою: чи поширюється 10-тисячне обмеження

Редакція ПБО
Відповідь на запитання

Митні платежі готівкою: чи поширюється 10-тисячне обмеження

 

Чи можна імпортеру розрахуватися за митними платежами готівкою через підзвітну особу шляхом оплати у касі банку? Чи поширюється 10-тисячне обмеження?

(м. Харків)

 

Почнемо з того, що

заборони на розрахунки за митними платежами через підзвітну особу, яка вносить готівку до каси банку, немає. Що ж до 10-тисячного обмеження, то власне розрахунки через підзвітну особу як здійснювані від імені підприємства можуть підпадати під його дію. До того ж, згідно з п. 2.5 Положення № 637 здійснення розрахунків шляхом унесення до банків готівки для подальшого її перерахування на рахунки одержувачів є для платників коштів якраз готівковим розрахунком (а вже для одержувачів коштів — безготівковим).

Але тут необхідно пам’ятати, що

п. 2.3 Положення № 637 обмеження граничних сум щоденних готівкових розрахунків не застосовується при розрахунках з бюджетами і державними цільовими фондами. Таким чином, вважаємо, що такі платежі, як мито та імпортний ПДВ, може бути здійснено без вжиття 10-тисячного обмеження.

Щодо плати за митне оформлення, то вона, по суті, є платою за послуги, що надаються митницею, тому навряд чи її перерахування можна вважати розрахунком із бюджетом. Але зважаючи на незначний розмір цієї плати, 10-тисячне обмеження навряд чи може бути порушено.

Докладніше про проблематику 10-тисячного обмеження в готівкових розрахунках можна прочитати в газеті «Податки та бухгалтерський облік», 2009, № 44, с. 20.

 

Олександр Ключник, консультант газети

«Податки та бухгалтерський облік»

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі