Теми статей
Обрати теми

Підзвітні суми. Якщо коштів у відрядженні не вистачило

Редакція ПБО
Відповідь на запитання

Якщо коштів у відрядженні не вистачило

 

Відрядженій особі було видано кошти на відрядження. Проте для виконання завдання їх не вистачило. Чи можна видати цій особі додаткову суму коштів на відрядження на картку?

(м. Дніпропетровськ)

 

Неоднозначність ситуації, сформульованої в запитанні, досить точно описано в

листі НБУ від 06.02.2007 р. № 11-113/454-1255:

«

...інструкція* не містить заборони з видачі працівнику підприємства коштів на відрядження частинами, а також не встановлює, за скільки днів до початку відрядження підприємство має видати грошовий аванс для цих цілей.

* Мається на увазі Інструкція про службове відрядження у межах України та за кордон, затверджена наказом Міністерства фінансів України від 13.03.98 р. № 59.

У той же час пунктом 2.11 Положення про ведення касових операцій у національній валюті в Україні, затвердженого постановою Правління Національного банку України від 15.12.2004 р. № 637, визначено, що видача відповідній особі готівкових коштів під звіт виконується за умови подання ним у встановленому законодавством України порядку звіту за отримані раніше під звіт суми».

Таким чином, якщо виникає бажання (потреба) забезпечувати відряджену особу грошовими коштами декількома порціями, то, з одного боку, підприємство не знаходить прямої заборони таких дій в

Інструкції № 59, а з іншого боку, стикається з формальною забороною видавати чергову порцію до того, як отримає звіт про витрачання попередньої підзвітної суми.

На жаль, у процитованому

листі Нацбанк практично лише констатував проблему, ухилившись від конкретної відповіді на запитання про (не)можливість видавати кошти на відрядження частинами. Але все ж таки відсутність у листі категоричної заборони, сформульованої Нацбанком, давало надію. Вона «реалізувалася» вже у листі Нацбанку від 15.03.2007 р. № 11-113/981-2658, в якому, зокрема, зазначалося: «видача або перерахування підприємством відрядженому працівнику додаткової суми коштів на відрядження не буде порушенням вимог чинних нормативно-правових актів України за умови наявності наказу підприємства про продовження терміну відрядження такого працівника і подання працівником звіту про використання всієї суми отриманих ним коштів до закінчення третього банківського дня після завершення такого відрядження».

Таким чином,

додаткова видача грошей відрядженому працівнику (перерахування коштів на картку) не буде порушенням при дотриманні умов, сформульованих в останньому листі. Принаймні доти, доки в Нацбанку не передумають.

 

Олександр Ключник, консультант газети

«Податки та бухгалтерський облік»

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі