Теми статей
Обрати теми

Оформлення касових документів. Печатка на прибутковому касовому ордері

Редакція ПБО
Відповідь на запитання

Печатка на прибутковому касовому ордері

 

Чи обов’язково печатка має чіпляти корінець прибуткового касового ордера?

(м. Харків)

 

Ні, не обов’язково, оскільки такої вимоги «касове» законодавство не містить.

Правила приймання готівкових грошових коштів у касі підприємства обумовлено

п. 3.3 Положення № 637. Так, згідно з цим пунктом приймання готівки до каси провадиться за прибутковими касовими ордерами (ПКО), підписаними головним бухгалтером чи особою, уповноваженою керівником підприємства. При цьому про приймання підприємством готівки до каси за прибутковими касовими ордерами видається завірена відбитком печатки цього підприємства квитанція (що є відривною частиною прибуткового касового ордера) за підписами головного бухгалтера або працівника підприємства, уповноваженого на це керівником. Отже, як бачимо, обумовлюючи особливості заповнення ПКО, нюанси проставляння при цьому на ньому печатки Положенням № 637 не уточнюються.

Разом із тим звернувшись до форми прибуткового касового ордера, що складається з корінця (що залишається у підприємства) та квитанції (відривної частини, що видається на руки особі, яка вносить готівку), можна побачити, що такий реквізит, як «місце печатки» розміщено виключно на його відривній частині — квитанції. А от корінець ПКО такого реквізиту не містить. У результаті, зважаючи на саму форму ПКО, виходить, що печатці відведено місце саме на відривній частині прибуткового касового ордера — квитанції, тому захоплювати одночасно ще і корінець вона не зобов’язана.

До речі, аналогічні роз’яснення з цього приводу можна зустріти і в

Методрекомендаціях № 210, у п. 4.1 яких, коли йдеться про заповнення касових документів і, зокрема, прибуткових касових ордерів, зазначається: відбитком печатки при цьому завіряється відривна частина прибуткового касового ордера — квитанція. Залишається додати, що великою мірою саме такий порядок проставляння печатки також і в інтересах осіб, які вносять готівку та одержують на підтвердження цього відривну квитанцію з «повноцінною» печаткою, що тим самим унеможливлює появу до неї будь-яких причіпок з боку контролюючих органів при перевірках.

 

Людмила Солошенко, економіст-аналітик

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі