Теми статей
Обрати теми

Порушення та санкції. Відповідальність посадових осіб за порушення у сфері готівкового обігу

Редакція ПБО
Відповідь на запитання

Відповідальність посадових осіб за порушення у сфері готівкового обігу

 

Підприємство притягнуто до відповідальності за порушення вимог Положення № 637. Чи може окремо також бути накладено штраф на посадових осіб підприємства? Який контролюючий орган може це зробити, у якому порядку?

(м. Кіровоград)

 

Згідно з

п. 7.3 Положення № 637 відповідальність за дотримання порядку проведення операцій із готівкою покладено на підприємців, керівників підприємств. Особи, винні в порушенні порядку проведення операцій із готівкою, притягуються до відповідальності в установленому законодавством України порядку. У разі виявлення порушень установленого порядку проведення операцій із готівкою органи державної податкової служби України застосовують до порушників штрафні санкції на підставі подання органів контролю згідно із законодавством України.

Наведена норма є відсильною, оскільки вона конкретного виду відповідальності за порушення порядку проведення операцій із готівкою не визначає, передбачаючи таким чином, що

заходи відповідальності буде названо в іншому нормативному акті.

Таким нормативним актом виступає

КпАП, у ст. 1642 якого передбачено відповідальність за порушення законодавства з фінансових питань, зокрема, за порушення правил проведення касових операцій, у вигляді штрафу від 8 до 15 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (від 136 до 255 грн.). На те, що відповідальність посадових осіб за порушення Положення № 637 установлено ст. 1642 КпАП, указують також Мінфін (див. лист від 14.03.2007 р. № 31-34000-10-25/4874 // «Податки та бухгалтерський облік», 2007, № 33) і Нацбанк (див. лист від 17.11.2006 р. № 13-123/4285-12303).

Але на практиці імовірність застосування зазначеної санкції для суб’єктів господарювання незначна. Справа в тому, що згідно зі

ст. 2341 КпАП штрафи, передбачені ст. 1642 КпАП, застосовуються органами державної контрольно-ревізійної служби в Україні на підставі ними ж складених протоколів про адмінпорушення (складання протоколу про порушення ст. 1642 КпАП також належить до компетенції органів МВС, проте до сфери їх повноважень не входить контроль за дотриманням правил ведення касових операцій).

Прийти ж із перевіркою органи КРУ можуть лише до обмеженого числа суб’єктів господарювання. Суб’єкти, що входять до сфери контролю КРУ, названі у

ст. 2 Закону про ДКРС. Це міністерства та інші органи виконавчої влади, державні фонди, бюджетні установи і суб’єкти господарювання державного сектора економіки, підприємства та організації, що отримують (отримували в періоді, який перевіряється) кошти з бюджетів усіх рівнів і державних фондів або використовують (використовували в період, за який проводиться перевірка) державне або комунальне майно.

Із зазначеного можна зробити висновок, що відповідальність за порушення вимог

Положення № 637 може бути покладено лише на посадових осіб перелічених суб’єктів.

Звернемо також увагу, що застосування зазначеного штрафу за порушення правил ведення касових операцій обмежено не лише колом суб’єктів, на яких його може бути накладено, але і строками давності його застосування. Згідно зі

ст. 38 КпАП його може бути застосовано лише протягом двох місяців із моменту вчинення порушення або, якщо порушення триваюче, протягом двох місяців із дня завершення дій, що складають порушення, або з дня виявлення порушення.

 

Олена Уварова, юрист

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі