Теми статей
Обрати теми

Ліміт каси. Кому ліміт каси не потрібний

Редакція ПБО
Відповідь на запитання

Кому ліміт каси не потрібний

 

Які суб’єкти господарської діяльності ліміт каси не встановлюють?

(м. Полтава)

 

Основним нормативним документом, що регулює питання встановлення ліміту залишку готівки в касі (далі — ліміту каси), є

Положення № 637. Відповідно до нього лімітом каси вважається граничний розмір суми готівки, який може залишатися в касі у неробочий час. Установлюється він підприємствами, що здійснюють операції з готівкою в національній валюті, щоб прискорити обіг готівкових коштів та забезпечити своєчасність їх надходження в каси банків. Однак деякі суб’єкти господарювання ліміт каси взагалі не встановлюють, серед них:

— банки (

п. 2.7 Положення № 637);

— підприємці — фізичні особи (

п. 2.7 Положення № 637);

— релігійні організації (релігійні общини, управління і центри, монастирі, релігійні братства, місіонерські товариства (місії), духовні навчальні заклади), які не здійснюють виробничу чи іншу підприємницьку діяльність (

п. 5.7 Положення № 637).

До того ж, на деякі організації вимоги

Положення № 637 не поширюються, а отже, і ліміт каси вони не встановлюють. До таких організацій належать (п. 1.1 Положення № 637):

— розташовані на території України іноземні дипломатичні, консульські та інші офіційні представництва, міжнародні організації та їх філії, що користуються імунітетом та дипломатичними привілеями;

— представництва іноземних організацій та філій, які не провадять підприємницьку діяльність.

Решта суб’єктів господарювання повинні встановлювати ліміт каси та тримати у неробочий час у своїх касах (після строків здачі виручки до банку чи під звіт, див.

п. 5.10 Положення № 637) готівкову виручку в розмірі, що не перевищує встановленого ліміту. Усе, що його перевищує, необхідно здавати до банку для зарахування на банківські рахунки.

Якщо ж підприємство з будь-яких причин ліміт каси не встановило, то ліміт такої каси незалежно від бажання підприємства вважається нульовим (

п. 5.9 Положення № 637).

 

Марина Ковенко, економіст-аналітик

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі