Теми статей
Обрати теми

Ліміт каси. Перегляд ліміту каси — право, а не обов’язок підприємства

Редакція ПБО
Відповідь на запитання

Перегляд ліміту каси — право, а не обов’язок підприємства

 

Останнім часом обсяги надходження готівкової виручки до каси підприємства значно скоротилися. До того ж три місяці, за даними яких було встановлено ліміт каси, уже вийшли за період останніх 12 місяців. Чи потрібно в цьому випадку переглядати ліміт каси?

(м. Донецьк)

 

Насамперед зауважимо, що

Положення № 637 не містить будь-яких вимог щодо необхідності перерахунку одного разу встановленого ліміту каси. Тому зовсім не обов’язково переглядати ліміт каси через зниження обсягів надходження готівки або внаслідок того, що три місяці, за даними яких його було встановлено, уже вийшли за період останніх 12 місяців*. Зробити це можна тільки за власним бажанням.

* Виняток становлять підприємства, що тільки починають свою діяльність. Відповідно до третього абзацу п. 5.2 Положення № 637 перші три місяці вони працюють з прогнозним лімітом. Після закінчення тримісячного періоду такі суб’єкти господарювання зобов’язані у двотижневий строк переглянути величину ліміту каси виходячи з фактичних показників роботи.

Подивимося, що говориться з цього приводу у

Положенні № 637. Так, у п. 5.12 цього документа зазначено, що встановлений ліміт каси може переглядатися у зв’язку зі змінами законодавства України або за наявності відповідних чинників об’єктивного характеру (наприклад, при зміні в надходженні/виданні готівки, внутрішнього трудового розпорядку/графіків змінності тощо). При цьому документи (нормативно-правові акти або внутрішні документи), на підставі яких переглянуто ліміт каси, додаються до відповідних наказів, договорів банківського рахунка підприємства.

Таким чином, підприємство має вирішити для себе самостійно: потрібно переглядати ліміт каси за наявності перелічених об’єктивних чинників чи ні. Цей висновок підтверджується й у

листі НБУ від 19.05.2006 р. № 11-113/1903-5427 // «Податки та бухгалтерський облік», 2006, № 64.

Якщо керівник підприємства все ж прийняв рішення про перегляд ліміту каси, то такий перегляд здійснюється

в загальному порядку, передбаченому пп. 5.2 — 5.4 Положення № 367. При цьому повідомляти банк про зміну суми ліміту та надавати будь-які обґрунтування такої зміни не потрібно (див. п. 6 листа НБУ від 01.03.2005 р. № 11-111/680-1907 // «Податки та бухгалтерський облік», 2005, № 19).

 

Марина Ковенко, економіст-аналітик

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі