Теми статей
Обрати теми

Ліміт каси. Якщо ліміт каси не встановлено

Редакція ПБО
Відповідь на запитання

Якщо ліміт каси не встановлено

 

Наше підприємство не здійснює готівкових розрахунків, тому гроші до банку не здає. Необхідні суми грошових коштів надходять з банку тільки на виплату заробітної плати та видачу під звіт на придбання матеріалів. Чи можна в цьому випадку ліміт каси не встановлювати?

(м. Маріуполь)

 

Відповідно до

п. 5.2 Положення № 637 установлення ліміту каси проводиться підприємством самостійно на підставі Розрахунку встановлення ліміту залишку готівки в касі (за формою, наведеною в додатку 2 до Положення № 637). При цьому в п. 5.9 цього документа прямо зазначено: якщо ліміт каси не встановлено (незалежно від причин такого невстановлення), то такий ліміт вважається нульовим. У цьому випадку вся готівка, яка залишилася в касі на кінець робочого дня та не здана підприємством відповідно до вимог Положення № 637, є понадлімітною. У свою чергу, виявлення понадлімітних залишків у касі підприємства загрожує застосуванням штрафних санкцій у двократному розмірі сум виявленої понадлімітної готівки за кожний день (ст. 1 Указу № 436).

Слід зауважити: НБУ щодо визначення залишку понадлімітної готівки в підприємств, які не встановили ліміт каси, висловлюється дещо суперечливо. Так, у

листі від 22.06.2006 р. № 11-113/2351-6538 зазначалося: здавання залишку готівкових коштів до установ банку наступного дня не є порушенням касової дисципліни. Це пов’язане насамперед із тим, що згідно з правилами п. 5.10 Положення № 637 готівкові кошти не вважаються понадлімітними в день їх надходження до каси, якщо вони були здані в сумі, що перевищує встановлений ліміт каси, до банку не пізніше наступного робочого дня банку.

Однак у більш пізніх листах (

від 23.02.2007 р. № 11-113/726-1968, від 14.02.2007 р. № 11-213/599-1576, від 09.02.2007 р. № 11-113/543-1414 // «Податки та бухгалтерський облік», 2007, № 21) Нацбанк доходить висновку, що в ситуації, коли підприємство почало свою господарську діяльність та проводило операції з готівкою, а ліміт каси не встановило (незалежно від причин такого невстановлення), ліміт такої каси вважається нульовим і вся готівка, яка знаходиться в касі на кінець робочого дня, вважається понадлімітною. Як бачимо, в останніх листах НБУ не згадує про те, що готівка, яка залишилася в касі на кінець робочого дня, вважатиметься понадлімітною, якщо її не здано підприємством відповідно до вимог Положення № 637 (тобто не здано до банку наступного робочого дня банку або не видано на госппотреби).

Слід зауважити, що цей висновок не відповідає нормам

п. 5.9 Положення № 637. Схоже, НБУ просто не до кінця процитував положення згаданого пункту, тим самим обмеживши їх. На нашу думку, підприємства, що не встановили ліміт, так само як і решта суб’єктів господарювання, можуть скористатися п. 5.10 Положення № 637 та здати суму готівки, що залишилася в касі, до банку наступного робочого дня банку або видати її під звіт, не побоюючись при цьому за понадлімітні залишки.

Проте, ураховуючи дещо неоднозначну позицію НБУ щодо цього питання, підприємствам, які не здійснюють готівкових розрахунків, рекомендуємо скористатися нормами

п. 5.4 Положення № 637 та встановити ліміт каси. Нагадаємо: згідно з правилами згаданого підпункту підприємства, в яких середньоденний показник, розрахований на підставі касових оборотів, дорівнює нулю або не більше десяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (тобто не більше 170 грн.), можуть установити ліміт каси в розмірі, що перевищує розрахований середньоденний показник, але не більше 170 грн. Отже, будь-яке підприємство з невеликими (або нульовими) оборотами по касі може встановити собі ліміт каси на рівні 170 грн. На це звертав увагу і НБУ в листі від 18.12.2006 р. № 11-115/4668-13627 // «Податки та бухгалтерський облік», 2008, № 1 (спецвипуск)».

Це допоможе не тільки уникнути непорозумінь з контролюючими органами, а й отримати певний запас у залишках готівки на кінець робочого дня. Наприклад, при поверненні працівником невикористаних підзвітних коштів у сумі, що не перевищує 170 грн., здавати їх до банку (або знову видавати під звіт) на наступний робочий день уже не доведеться.

 

Марина Ковенко, економіст-аналітик

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі