Теми статей
Обрати теми

Ліміт каси. Як уберегтися від перевищення ліміту каси

Редакція ПБО
Відповідь на запитання

Як уберегтися від перевищення ліміту каси

 

Наприкінці робочого дня касир підприємства виявив, що фактичні залишки готівки в касі перевищують установлений ліміт. Чи можна вберегтися від перевищення ліміту каси в цій ситуації?

(м. Чернігів)

 

Так, можна.

Відповідно до

п. 5.10 Положення № 637 не вважається понадлімітною готівка, якщо її:

— було здано в сумі, що перевищила встановлений ліміт каси, до обслуговуючого банку не пізніше наступного робочого дня банку;

— було видано для використання підприємством на потреби, пов’язані з діяльністю підприємства.

Щодо цієї норми ДПАУ в

п. 4.4 Методрекомендацій № 210 зазначила: готівкові кошти, що перевищили встановлений ліміт каси в день їх надходження до каси підприємства, не вважаються понадлімітними, якщо їх було здано до установ банку наступного робочого дня банку навіть у сумі меншій, ніж та, що перевищила ліміт каси в попередній день, за умови використання підприємством залишку коштів (що перевищував ліміт) на потреби, пов’язані з діяльністю підприємства. Це означає, що здавати до банку всю суму понадлімітної виручки зовсім не обов’язково: частину можна здати до банку, а частину — видати на госппотреби, у тому числі й на відрядження.

Отже, щоб не допустити понадлімітності, потрібно на наступний робочий день банку здати суму перевищення до банку. Крім цього, наступного дня в підприємства може виникнути необхідність у видачі коштів під звіт: видавши працівнику для виконання певного доручення суму готівки (що перевищує встановлений ліміт), підприємство уникне понадлімітності. І якщо поставлену перед працівником мету не буде досягнуто, то наступного дня він поверне видані йому грошові кошти, нічого не витративши.

 

Марина Ковенко, економіст-аналітик

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі