Теми статей
Обрати теми

Філії та готівка. Установлюємо ліміт каси філії

Редакція ПБО
Відповідь на запитання

Установлюємо ліміт каси філії

 

Підприємство відкриває філію. Чи потрібно в такому разі встановлювати ліміт каси філії і як це здійснити?

(м. Львів)

 

Відразу зауважимо: якщо філія має намір здійснювати готівкові розрахунки або планує проводити операції з готівкою в майбутньому, то ліміт каси для неї встановити доведеться. Інакше, якщо його не буде встановлено, то з урахуванням

п. 5.9 Положення № 637 незалежно від причин такого невстановлення ліміт каси філії вважатиметься нульовим, і в разі здійснення готівкових розрахунків уся готівка, що надійшла до філії, не здана відповідно до вимог Положення № 637, вважатиметься понадлімітною (а це вже загрожує відповідними штрафними санкціями, на що ми звертали увагу раніше).

Тут, мабуть, попутно варто нагадати про досить широке трактування терміна «каса»

Положенням № 637, якою може бути як окреме приміщення (кімната), так і місце проведення готівкових розрахунків (приймання, видачі, зберігання грошових коштів, інших цінностей, касових документів). А отже, здійснення будь-яких готівкових операцій філією (причому, як отримання, так і видача готівки — наприклад, виплата працівникам готівкової зарплати або видача готівки під звіт тощо — лист НБУ від 18.12.2006 р. № 11-115/4668-13627) вимагає встановлення ліміту каси. І якщо вже ми торкнулися термінології, зауважимо також, що «касове» Положення № 637 (п. 1.2) переважно оперує поняттям «відокремлені підрозділи», маючи на увазі під ним також і філії.

Особливості встановлення ліміту каси відокремленим підрозділам обумовлено

п. 5.2 Положення № 637. Так, згідно з цим пунктом ліміт каси відокремленому підрозділу (філії) установлює головне підприємство. При цьому, якщо підприємство має декілька відокремлених підрозділів, то для кожного з них установлюються окремі ліміти каси.

Величину ліміту каси відокремленому підрозділу підприємство розраховує в загальновстановленому порядку — відповідно до

гл. 5 Положення № 637, виходячи з руху готівки у відокремленому підрозділі (філії). При цьому за результатами розрахунку для кожного відокремленого підрозділу підприємство складає окремі Розрахунки встановлення ліміту залишку готівки в касі (за формою додатка 8 до Положення № 637). Щодо філії, яка відкривається, при встановленні ліміту, вважаємо, підприємство також має право скористатися нормами абзацу третього п. 5.2 Положення № 637 та встановити їй спочатку на перші 3 місяці роботи прогнозний (очікуваний) ліміт каси, після чого переглянути такий ліміт з урахуванням фактичних результатів «готівкової» діяльності філії.

Зауважимо також, що згідно з «філійними» роз’ясненнями НБУ:

— тримісячний період, установлений для розрахунку ліміту, може бути вибрано

різним для різних відокремлених підрозділів підприємства залежно від специфіки їх діяльності (лист НБУ від 19.05.2006 р. № 11-113/1875-5345 // «Податки та бухгалтерський облік», 2006, № 64, лист НБУ від 23.11.2006 р. № 11-115/4341-12531 // «Податки та бухгалтерський облік», 2007, № 103). Додамо, що, на наш погляд, у цьому випадку також може розрізнятися і сам порядок розрахунку лімітів кас: так, наприклад, для підприємства ліміт може бути розраховано за середньоденними надходженнями, а для відокремленого підрозділу (якщо, приміром, надходження до каси в нього відсутні або мінімальні, а переважно здійснюється витрата готівки) — за середньоденною видачею готівки (чи навпаки);

— місце проведення готівкових розрахунків із застосуванням РРО підпадає під визначення «каса», тому відокремленому підрозділу, в якому здійснюються розрахунки через РРО, може бути встановлено ліміт залишку готівки в касі (

п. 1 листа НБУ від 04.10.2007 р. № 11-115/3693-10119 // «Податки та бухгалтерський облік», 2007, № 103);

— для відокремлених підрозділів ліміт каси встановлюється в цілому, без розподілу його

на кожну касу, що входить до складу цього відокремленого підрозділу (лист НБУ від 22.11.2006 р. № 11-115/4301-12445 // «Податки та бухгалтерський облік», 2007, № 103). Інакше кажучи, якщо у відокремленого підрозділу є декілька кас (наприклад, декілька РРО), то встановлюється один ліміт на всі каси такого відокремленого підрозділу (а не на кожний РРО).

Установлений ліміт каси

доводиться до відома відокремленого підрозділу (філії) внутрішнім наказом, розпорядженням чи іншим розпорядчим документом підприємства — юридичної особи (тобто про встановлений ліміт каси підприємство повідомляє філію самостійно). При цьому вартий уваги лист НБУ від 13.04.2005 р. № 11-113/1228-3747 // «Податки та бухгалтерський облік», 2006, № 64, у п. 2 якого зазначалося: оскільки обов’язкові реквізити такого внутрішнього наказу (розпорядження) Положенням № 637 не регламентовано, то вони можуть визначатися керівником підприємства самостійно, виходячи із законодавчо встановлених вимог. Зауважимо також, що доведення підприємством установлених сум ліміту своїм відокремлених підрозділам відповідними розпорядчими документами може перевірятися при перевірках касової дисципліни (п. 7.21 Положення № 637, п. 3.3 Методрекомендацій № 210).

 

Людмила Солошенко, економіст-аналітик

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі