Теми статей
Обрати теми

Філії та готівка. Касова книга для філії

Редакція ПБО
Відповідь на запитання

Касова книга для філії

 

Філія підприємства збирається здійснювати операції з готівкою. Чи потрібно філії вести окрему касову книгу? В яких випадках філія може працювати без касової книги?

(м. Вінниця)

 

Як відомо, кожне підприємство, що має касу, веде одну касову книгу для обліку операцій з готівкою в національній валюті (без урахування кас відокремлених підрозділів). Щодо відокремлених підрозділів, то особливості ведення ними касової книги обумовлено

п. 4.2 Положення № 637 та наведено в таблиці:

 

Ведення касової книги відокремленим підрозділом

Відокремлені підрозділи

ведуть касову книгу

не ведуть касову книгу

Якщо проводять операції з приймання готівки за продану продукцію (товари, роботи, послуги) з оформленням їх прибутковими касовими ордерами, а також операції з видачі готівки на виплати, пов’язані з оплатою праці, виробничі (господарські) потреби та інші операції з оформленням їх видатковими касовими ордерами та відомостями (абзац третій п. 4.2 Положення № 637)

Якщо здійснюють готівкові розрахунки із застосуванням РРО або РК та веденням КОРО і при цьому не проводять операції з приймання (видачі) готівки за касовими ордерами (абзац четвертий п. 4.2 Положення № 637).

Примітка. Докладніше ця ситуація пояснювалася в листах НБУ від 06.02.2008 р. № 11-113/423-1352, див. «Податки та бухгалтерський облік», 2008, № 19 та редакційний коментар до нього та від 29.02.2008 р. № 11-113/819-2371, де уточнювалося, що якщо відокремлений підрозділ проводить операції з приймання та видачі готівки через РРО або РК (з відображенням їх у КОРО), а також здійснює тільки операції здавання виручки і при цьому:

(1) не виконує операцій з приймання готівки за продану продукцію (товари, роботи, послуги) з оформленням її прибутковими касовими ордерами, а також

(2) не здійснює операцій з видачі готівки на виплати, пов’язані з оплатою праці, виробничі (господарські) потреби та інші операції з оформленням їх видатковими касовими ордерами та відомостями (тобто не здійснює операцій, що оформляються касовими ордерами та відомостями), то такий відокремлений підрозділ згідно з вимогами п. 4.2 Положення № 637 касову книгу не веде.

При цьому здавання відокремленим підрозділом проведеної через РРО виручки до банку будь-яким із можливих способів (самостійно, через службу інкасації, через касу головного підприємства) також не потребує складання касових ордерів та ведення касової книги. А інкасація виручки відокремленого підрозділу в цьому випадку здійснюється відповідно до п. 4.5 Порядку реєстрації, опломбування та застосування РРО № 614 з використанням операції «службова видача» та враховується таким відокремленим підрозділом в КОРО

 

Отже, як бачимо, вести чи не вести філії касову книгу

залежить від особливостей здійснення ним готівкових розрахунків (з РРО чи без, а за наявності РРО важливо також ураховувати, здійснюються ще якісь операції з готівкою чи ні).

На ведення касової книги відокремленими підрозділами також зверталася увага і в

п. 4.1 Методрекомендацій № 210, де зазначалося, що Положення № 637 тим самим передбачає два різновиди касових книг: (1) «головна» касова книга підприємства та (2) касові книги відокремлених підрозділів. При цьому «головна» касова книга може бути тільки одна, а от касових книг підрозділів може бути декілька. Однак і «головна», і «відокремлені» касові книги мають однаковий вигляд і ведуться за однією формою — за типовою формою № КО-4 — згідно з установленими правилами.

І ще один момент. Зауважимо:

постановою № 252 («Податки та бухгалтерський облік», 2009, № 46), що вносить зміни до «касового» Положення № 637, із абзацу третього п. 4.2 Положення № 637, що передбачає: «Відокремлені підрозділи підприємств, які проводять операції з приймання готівки за продану продукцію (товари, роботи, послуги) з оформленням її прибутковим касовим ордером, а також з видачі готівки на виплати, пов’язані з оплатою праці, виробничі (господарські) потреби інші операції з оформленням їх видатковими касовими ордерами і відомостями, ведуть касову книгу, що видається і оформляється підприємством — юридичною особою, до складу якого вони входять» завершальні слова «що видається і оформляється підприємством — юридичною особою, до складу якого вони входять» (виділено в тексті) було виключено. Вважаємо, мета таких змін, мабуть, надати можливість самостійного відкриття касової книги відокремленим підрозділам (філіям). Однак формально однозначно стверджувати це не дозволяють положення абзацу п’ятого цього ж пункту, де як і раніше зазначається: аркуші касової книги має бути скріплено відбитком печатки підприємства (юридичної особи), а кількість аркушів — завірено підписами керівника та головного бухгалтера підприємства (юридичної особи). До речі, у Методрекомендаціях № 210, що вийшли дещо раніше (п. 4.1), із цього приводу, як і раніше, є згадка про те, що касові книги відокремленим підрозділи видаються та оформляються централізовано.

 

Людмила Солошенко, економіст-аналітик

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі