Теми статей
Обрати теми

Проводимо індексацію основних фондів

Редакція ПБО
Стаття

Проводимо індексацію основних фондів

 

Не за горами звітна кампанія з податку на прибуток за I квартал 2009 року, а отже, саме час пригадати про індексацію балансової вартості основних фондів. Як скористатися вигідним для підприємства механізмом індексації, ви зможете дізнатися із запропонованої статті.

Марина КОВЕНКО, економіст-аналітик Видавничого будинку «Фактор»

 

Документи статті

Закон про податок на прибуток

— Закон України «Про оподаткування прибутку підприємств» у редакції від 22.05.97 р. № 283/97-ВР.

 

Для чого потрібна індексація

Механізм індексації, передбачений

Законом про податок на прибуток, дозволяє збільшити балансову вартість належних підприємству основних фондів та нематеріальних активів унаслідок зростання цін. Згідно з п.п. 8.3.3 цього Закону платники податку всіх форм власності мають право застосовувати щорічну індексацію балансової вартості основних фондів та нематеріальних активів на коефіцієнт індексації, розрахований за формулою:

Кі = [I(а-1) - 10] : 100,

де І(а-1) — індекс інфляції року, за результатами якого провадиться індексація.

Незважаючи на те що в

Законі про податок на прибуток індексацію названо щорічною, проводиться вона лише у випадку, якщо значення коефіцієнта індексації перевищить одиницю (тобто інфляція за попередній рік буде більше 110 %).

За даними Держкомстату, індекс інфляції за 2008 рік склав 122,3 %, отже, платник податку за власним бажанням може збільшити балансову вартість основних фондів та нематеріальних активів в 1,123 раза. Щодо капітальних активів, які не використовуються платником податку у власній господарській діяльності (невиробничих фондів), то вони індексації не підлягають.

Завдяки індексації підприємство отримує певні вигоди:

— по-перше, за рахунок збільшення балансової вартості основних фондів на початок року

збільшаться амортизаційні відрахування, які, як відомо, грають у зменшення об’єкта оподаткування (п. 3.1 Закону про податок на прибуток);

— по-друге, проіндексована балансова вартість груп основних фондів буде базою для розрахунку

10 % ремонтного ліміту. У свою чергу, це дозволить збільшити максимально допустиму величину витрат на ремонт, що включаються до складу валових витрат.

Про те, що представники головного податкового відомства не проти збільшення ремонтного ліміту в результаті проведення індексації, свідчить консультація, опублікована в журналі «Вісник податкової служби України», 2008, № 17, с. 34. У ній, зокрема, зазначено таке: платникам податку не заборонено враховувати індексацію вартості основних фондів у розрахунку сум, що відносяться до валових витрат відповідно до

п.п. 8.7.1 Закону про податок на прибуток при здійсненні поліпшень основних фондів;

— по-третє, збільшення балансової вартості основних фондів дозволить зменшити об’єкт оподаткування на прибуток у разі їх продажу.

Як бачимо, індексація — це вигідний механізм, яким не варто нехтувати. Деталі проведення індексації розглянемо далі.

 

Порядок проведення індексації

Індексація балансової вартості основних фондів та нематеріальних активів проводиться за підсумками звітного року (за умови, що індекс інфляції перевищив 110 %)

на початок першого кварталу наступного року (тобто на 1 січня). І хоча в п.п. 8.3.3 Закону про податок на прибуток прямо про початок першого розрахункового кварталу нічого не зазначається, цей висновок узгоджується з нормами п.п. 8.3.2 цього Закону. Нагадаємо: відповідно до них балансова вартість групи основних фондів (окремого об’єкта основних фондів групи 1) на початок кожного розрахункового кварталу визначається виходячи з величини балансової вартості відповідної групи основних фондів на початок кварталу, що передує розрахунковому, із урахуванням усіх її змін протягом такого попереднього кварталу, передбаченого цим Законом. Про те, що індексацію застосовують щодо балансової вартості основних фондів і нематеріальних активів станом на початок першого звітного періоду податкового року, писали і представники головного податкового відомства (див. «Думка фахівців офіційних органів» на с. 46 цього номера).

Якщо підприємство прийняло рішення про проведення індексації у 2009 році, йому необхідно:

1) визначити значення коефіцієнта індексації (у 2009 році він дорівнює

1,123 [(122,3 - 10) : 100]);

2) помножити балансову вартість об’єктів групи 1, балансову вартість кожної з груп основних фондів 2 — 4 та нематеріальних активів станом на

1 січня 2009 року на коефіцієнт індексації — 1,123;

3) відобразити отриману (проіндексовану) балансову вартість груп ОФ та нематеріальних активів у

графі 3 « Балансова вартість на початок розрахункового кварталу» таблиці 2 додатка К1/1 до декларації з податку на прибуток за I квартал 2009 року. А проіндексовану сукупну балансову вартість усіх груп основних фондів зазначити у графі 3 таблиці 3 додатка К1/1 декларації з податку на прибуток. Саме ця цифра є базою для розрахунку ремонтного ліміту на поточний (2009) рік.

Рішення про проведення індексації оформляється наказом керівника підприємства, а сам розрахунок — бухгалтерською довідкою, яка і буде підставою для записів у декларації з податку на прибуток.

У бухгалтерському обліку податкова індексація балансової вартості основних фондів та нематеріальних активів не відображається.

А тепер приклад.

Приклад

. На підприємстві станом на 01.01.2009 р. у податковому обліку значаться основні фонди за такою балансовою вартістю:

— група 1 — 2800000 грн. (у тому числі об’єкт А — 1700000 грн., об’єкт Б — 1100000 грн.);

— група 2 — 950000 грн.;

— група 3 — 700000 грн.;

— група 4 — 180000 грн.

Крім цього, у податковому обліку підприємства на 01.01.2009 р. значиться об’єкт нематеріального активу балансовою вартістю — 55000 грн.

На підставі наказу директора проведено індексацію балансової вартості основних фондів та нематеріальних активів. Результати індексації наведено в табличному вигляді.

 

Індексація основних фондів та нематеріальних активів у 2009 році

Група основних фондів

Балансова вартість на 01.01.2009 р. (до індексації)

Коефіцієнт індексації

Балансова вартість на 01.01.2009 р. (після індексації) гр. 2 х гр. 3

1

2

3

4

Група 1, у тому числі:

2800000

1,123

3144400

об’єкт А

1700000

1909100

об’єкт Б

1100000

1235300

Група 2

950000

1066850

Група 3

700000

786100

Група 4

180000

202140

Нематеріальний актив

55000

61765

Разом:

4685000

5261255

 

У результаті індексації балансова вартість основних фондів та нематеріального активу збільшилася на

576255 грн. (5261255 грн. - 4685000 грн.) та склала 5261255 грн.

 

Вибіркова індексація: чи можливо?

Скромний опис механізму індексації балансової вартості основних фондів та нематеріальних активів у

Законі про податок на прибуток спричинює різного роду запитання. Наприклад, чи можна проіндексувати балансову вартість тільки першої групи основних фондів?

На нашу думку, індексувати слід

усі групи ОФ. Саме такий висновок можна зробити виходячи з конструкції п.п. 8.3.3 Закону про податок на прибуток, в якому йдеться про індексацію груп основних фондів (у множині без будь-яких застережень). Платник податку або індексує балансову вартість усіх груп ОФ, або не проводить індексацію зовсім.

 

Особливі об’єкти

Крім основних фондів та нематеріальних активів, механізм індексації застосовується також до

витрат на придбання земельних ділянок як окремих об’єктів власності .

Порядок відображення в податковому обліку витрат такого характеру регулюється нормами

п.п. 8.9.1 Закону про податок на прибуток. Відповідно до них до моменту продажу земельної ділянки витрати на придбання не відображаються в податковому обліку, тобто вони не включаються до валових витрат або груп основних фондів з метою амортизації. А от у періоді продажу витрати на придбання ділянки (збільшені на коефіцієнт індексації, визначений у п.п. 8.3.3 Закону про податок на прибуток) зменшують суму доходу, отриманого внаслідок такого продажу. Додатна різниця між продажною вартістю земельної ділянки та проіндексованими витратами на її придбання відображається у складі валових доходів, а від’ємна різниця покривається за рахунок власних джерел платника податків.

Аналіз норм

п.п. 8.9.1 Закону про податок на прибуток дозволяє зробити висновок, що платник податку, у власності якого перебуває земельна ділянка, повинен проводити щорічну індексацію витрат на її придбання. Причому до моменту реалізації проіндексована вартість земельної ділянки ніяк не відображається в податковому обліку. Вона знадобиться підприємству тільки в періоді продажу земельної ділянки для визначення суми прибутку (збитку).

На практиці чимало суб’єктів господарської діяльності відмовляються від щорічної індексації (усе одно вона не відображається в податковому обліку) та перераховують вартість земельної ділянки один раз — у періоді її продажу (за всі роки, протягом яких ділянка перебувала у власності підприємства і коли індексацію можна було проводити). У принципі, такий підхід має право на існування.

На цьому завершуємо розгляд питань, пов’язаних з індексацією основних фондів та нематеріальних активів. Сподіваємося, що тепер ви без проблем упораєтеся з цією нескладною, але вигідною процедурою.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі