Теми статей
Обрати теми

Щодо страхових внесків юридичних та фізичних осіб — єдиноподатників

Редакція ПБО
Лист від 16.02.2009 р. №

Щодо страхових внесків юридичних та фізичних осіб — єдиноподатників

Лист Міністерства праці та соціальної політики України, державного центру зайнятості від 16.02.2009 р. № ДЦ-03-1093/0/6-09

 

<...> Указом Президента України «Про спрощену систему оподаткування, обліку та звітності суб’єктів малого підприємництва» суб’єкти підприємницької діяльності звільняються від обов’язку нарахування, відрахування та перерахування до державних цільових фондів зборів, пов’язаних з виплатою заробітної плати працівникам, які перебувають з ними у трудових відносинах.

Виконання робіт (надання послуг) за договорами цивільно-правового характеру не підпадає під дію КЗпП, тому юридичні та фізичні особи, які працюють за спрощеною системою оподаткування (єдиний податок), у разі використання праці фізичних осіб за цивільно-правовими договорами, повинні також нараховувати та сплачувати страхові внески в розмірі

1,6 % (якщо фізична особа перебуває з ними в трудових відносинах) та 2,2 % (якщо фізична особа не перебуває з ними в трудових відносинах).

Юридичні та фізичні особи, які працюють за спрощеною системою оподаткування (єдиний податок) повинні

лише утримувати та перераховувати страхові внески до Фонду із заробітної плати найманих працівників.

На дохід від виконання робіт (надання послуг) фізичною особою — підприємцем за

цивільно-правовим договором страхові внески до Фонду, у разі відповідності виконаних робіт (наданих послуг) видам діяльності, зазначеним у свідоцтві про державну реєстрацію їх як підприємців, не нараховуються.

 

Директор В. Галицький



коментар редакції

Порядок сплати внесків до Фонду страхування на випадок безробіття платниками єдиного податку

У листі, що коментується, Державний центр зайнятості (далі — ДЦЗ) ще раз повторив порядок обкладення внесками до Фонду страхування на випадок безробіття заробітної плати та винагород за виконані роботи (надані послуги) за договорами цивільно-правового характеру суб’єктами підприємницької діяльності — платниками єдиного податку, який було викладено в листі від 19.01.2009 р. № ДЦ-03-227/0/6-09 (див. «Податки та бухгалтерський облік», 2009, № 8).

Так,

суб’єкти підприємницької діяльності — платники єдиного податку із заробітної плати найманих працівників нарахування до Фонду страхування на випадок безробіття (1,6 %) не сплачують. Утримання із заробітної плати найманих працівників до Фонду страхування на випадок безробіття (0,6 %) такі суб’єкти здійснювати зобов’язані.

У разі якщо фізичні особи — як наймані працівники, так і такі, що ними не є — виконують роботи (надають послуги) за договорами цивільно-правового характеру, укладеними з суб’єктами підприємницької діяльності — платниками єдиного податку, то такі суб’єкти зобов’язані нараховувати та сплачувати внески до Фонду страхування на випадок безробіття за ставкою 1,6 % і 2,2 % відповідно. Зауважимо, що утримання до Фонду страхування на випадок безробіття із сум такого доходу не здійснюються. Пояснення цієї думки ДЦЗ таке: Указом Президента України «Про спрощену систему оподаткування, обліку та звітності суб’єктів малого підприємництва» від 03.07.98 р. № 727/98 платників єдиного податку звільнено тільки від сплати внесків до Фонду страхування на випадок безробіття

в частині нарахувань на заробітну плату найманих працівників, які перебувають в трудових відносинах з платником єдиного податку. Щодо договорів цивільно-правового характеру, то вони не підпадають під дію КЗпП, тому від нарахувань внесків до Фонду страхування на випадок безробіття на виплати за такими договорами Указ № 727 платників єдиного податку не звільняє.

Разом із тим, слід мати на увазі: якщо будь-який суб’єкт підприємницької діяльності виплачує дохід від виконання робіт (надання послуг) фізичній особі — підприємцю за договором цивільно-правового характеру, то внески до Фонду страхування на випадок безробіття не нараховуються. Для підприємця — платника єдиного податку, який одержує такий дохід, обов’язковим є відповідність таких робіт (надання послуг) видам діяльності, зазначеним у Свідоцтві платника єдиного податку.

 

Тетяна Онищенко

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі