Теми статей
Обрати теми

Вимоги до літнього майданчика з боку СЕС

Редакція ПБО
Стаття

Вимоги до літнього майданчика з боку СЕС

 

З особливою увагою за будь-яким об’єктом, що надає послуги харчування, стежать представники санітарно-епідеміологічної служби. Літнє кафе не буде винятком. У зв’язку з цим пропонуємо ознайомитися з вимогами, дотримання яких дозволить уникнути претензій з боку цього контролюючого органу.

Олена КАБАЛЬСЬКА, юрист Видавничого будинку «Фактор»

 

Відкриття літнього кафе — за дозволом СЕС

Якщо використання літнього майданчика було передбачене ще при відкритті стаціонарного закладу ресторанного господарства, то відповідно згода на його функціонування могла бути надана з уведенням в експлуатацію самого закладу ресторанного господарства (нагадаємо: відповідно до

абз. третього п. 1.6 Правил № 219 відкриття закладу (підприємства) ресторанного господарства узгоджується з установами державної санітарно-епідеміологічної служби в установленому законодавством порядку).

У решті випадків необхідність погодження розміщення літнього майданчика з органами СЕС, як правило, передбачено рішеннями місцевих рад, якими затверджується порядок отримання дозволу на малі архітектурні форми (або літні майданчики), або правилами благоустрою (докладно про це див. статтю на с. 30). Без такого погодження отримання дозволу на МАФ (літній майданчик) буде неможливим.

Дещо невизначеною є ситуація, коли заклад ресторанного господарства на своїй території поряд з будівлею самого закладу виставляє столики з метою додаткового збільшення місць для відвідувачів. Якщо за рішеннями місцевої ради такий «літній майданчик» не потребує отримання окремого дозволу як елемент благоустрою населеного пункту, виникає запитання: чи потрібно додаткове погодження на такий майданчик від СЕС? Непрямо на необхідність такого погодження вказує встановлена в законодавстві вимога, відповідно до якої з органами СЕС необхідно погоджувати всі зміни в умовах реалізації продуктів харчування, які виготовляє та реалізує заклад ресторанного господарства.

Звертаємо увагу, що

Правила № 219 раніше містили вимогу, згідно з якою суб’єктами господарської діяльності у сфері громадського харчування необхідно погоджувати асортимент продукції з територіальними установами державної СЕС. Наказом Мінекономіки від 09.10.2006 р. № 309 було змінено редакцію Правил, у результаті чого зникла вказівка на необхідність погоджувати асортимент продукції із СЕС. У них збереглася тільки вимога про те, щоб асортимент затверджувався керівником закладу ресторанного господарства. Однак тепер СЕС вимагає проходити таке узгодження, посилаючись на п. 5 Санітарних правил для підприємств продовольчої торгівлі, затверджених Головним державним санітарним лікарем СРСР від 04.04.91 р. № 5781-91.

 

Робота літнього кафе — з дотриманням СанПін

При перевірці суб’єктів господарювання, які надають послуги харчування, працівники органів СЕС особливу увагу звертають на

дотримання таких санітарних вимог:

— технологічні процеси приготування страв повинні здійснюватися відповідно до технологічних карт, які також підлягають узгодженню з органами СЕС;

— водопостачання має забезпечуватися шляхом приєднання до місцевої мережі водопроводу;

— обладнання раковин для миття рук з підведенням гарячої та холодної води і влаштуванням змішувачів; раковини має бути забезпечено милом, електрорушниками, паперовими рулонними рушниками або індивідуальними серветками;

— обідні столи повинні мати гігієнічне покриття або накриватися скатертинами; допускається сервірування столів на індивідуальній льняній серветці;

— облаштування об’єкта двома системами каналізаційних труб — для виробничих стічних вод та для фекальних вод (з туалету, душу). Збір виробничих та побутових стічних вод має здійснюватися роздільними системами каналізації із самостійними випусками до централізованої мережі;

— територія літнього кафе в літній час повинна поливатися водою;

— сміттєзбірники та вигрібні ями повинні очищуватися при заповненні не більше 2/3 їх об’єму, щодня хлоруватися;

— облаштування виробничих приміщень системами вентиляції;

— дотримання вимог, що висуваються до зберігання продуктів;

— інвентар для прибирання залів, виробничих, складських та побутових приміщень має бути роздільним; зберігати інвентар слід окремо в закритих, спеціально виділених шафах або стінних нішах;

— організація медоглядів персоналу та отримання ними медичних книжок;

— забезпечення наявності інформації про санітарні правила, санітарного журналу;

— укладення договору про вивезення сміття;

— правильне маркування інвентарю, що використовується для дотримання санітарно-гігієнічних норм тощо.

Як бачимо, розміщення літнього майданчика автономно від стаціонарного закладу ресторанного господарства не тільки може суперечити

ДСТУ 4281:2004, а й є вельми проблематичним з точки зору необхідності дотримання всіх санітарних вимог.

Виняток становлять прямо обумовлені в СанПін ситуації. Так, прямо допускається приготування страв із м’яса на мангалі (шашлики, купати тощо) у місцях відпочинку та на вулицях за умови виготовлення напівфабрикатів у стаціонарних закладах ресторанного господарства. Місця реалізації має бути погоджено з територіальною санепідстанцією при дотриманні таких умов:

— наявність кіоску або павільйону, підключеного до міських комунікацій, обладнаного холодильною шафою для зберігання напівфабрикатів;

— використання для смаження готового деревного вугілля, металевих шампурів, а для відпуску — одноразового посуду;

— здійснення смаження безпосередньо перед реалізацією;

— наявність у працівників медичної книжки з відміткою про проходження необхідних обстежень;

— дотримання працівниками правил особистої гігієни.

Однак таких винятків дуже мало. Тому, перш ніж починати організацію роботи літнього кафе, суб’єкт господарювання має переконатися, що зможе забезпечити дотримання всіх перелічених вимог.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі