Теми статей
Обрати теми

Пошта редакції. Вимоги до персоналу, зайнятого у сфері ресторанного господарства

Редакція ПБО
Відповідь на запитання

Вимоги до персоналу, зайнятого у сфері ресторанного господарства

 

Для роботи на відкритому літньому майданчику, який безпосередньо біля себе облаштовує ресторан, планується залучити декілька нових працівників. Які вимоги висуваються до персоналу, зайнятого у сфері ресторанного господарства? Який порядок укладення та розірвання трудових договорів з найманими особами, прийнятими на роботу на літньому майданчику тільки на період з травня по вересень? Чи можна такі роботи розглядати як сезонні?

(м. Харків)

 

Підбираючи персонал для роботи у сфері ресторанного господарства, слід мати на увазі, що згідно з

п. 16 Порядку № 833, п. 1.9 Правил № 219 і п. 9 Правил № 185 працівники, які займаються виробництвом, зберіганням, а також продажем харчових продуктів та продовольчої сировини, зобов’язані мати професійну спеціальну освіту (підготовку).

Крім того, працівники, зайняті у сфері ресторанного господарства, підлягають

обов’язковому медичному огляду, процедуру проведення якого встановлено Порядком № 246.

Осіб, які не пройшли медичний огляд, не може бути допущено до роботи.

Кожний працівник повинен мати Особисту медичну книжку (її форму затверджено

наказом Міністерства охорони здоров’я України від 11.03.98 р. № 66), у якій і відображаються результати медичного огляду. Такі книжки пред’являються для контролю на вимогу представників установ державної санітарно-епідеміологічної служби і є документами суворого обліку. Вони зберігаються в адміністрації підприємства та видаються власнику для проходження чергового медичного огляду. Після медобстеження медичну книжку має бути повернено роботодавцю (див. п. 10 Порядку № 559 та абзац перший п. 3.4 Інструкції № 66).

Якщо працівник виконує свої трудові обов’язки за межами основного підприємства (філія, віддалені пункти, об’єкти дрібнороздрібної торгівлі тощо), медична книжка зберігається у такого працівника (

абзац другий п. 3.4 Інструкції № 66).

Адміністрація торговельного об’єкта, в якому здійснюється продаж продовольчих товарів, повинна забезпечити кожного працівника

форменим чи іншим одягом, що відповідає санітарним вимогам. На це вказують п. 32 Порядку № 833 та п. 9 Правил № 185.

Працівники суб’єкта господарювання зобов’язані забезпечити реалізацію прав споживачів, установлених

Законом про захист прав споживачів, виконувати правила торговельного обслуговування населення та вимоги інших нормативно-правових актів, що регулюють торговельну діяльність (п. 16 Порядку № 833).

Тепер щодо питання працевлаштування працівників літнього кафе.

Незважаючи на те що відкритий літній майданчик функціонуватиме не цілорічно, а тільки з травня по вересень, тобто тривалість сезону не перевищує 6 місяців, роботу на цьому об’єкті

не можна розглядати як сезонну, оскільки вона не відповідає критеріям сезонних робіт, наведеним у Списку сезонних робіт і сезонних галузей, затвердженому постановою КМУ від 28.03.97 р. № 278.

У цьому випадку договори з найманими працівниками на зазначений нетривалий період за своєю природою скоріше підпадають під категорію

строкових трудових договорів.

Згідно зі

ст. 23 КЗпП строковий трудовий договір укладається на визначений строк, якщо трудові відносини не може бути встановлено на невизначений строк з урахуванням характеру майбутньої роботи, умов її виконання або інтересів працівника, а також в інших випадках, передбачених законодавством.

При цьому згідно з роз’ясненнями Міністерства праці України, викладеними в

листі від 03.02.2003 р. № 06/2-4/13, поняття «характер майбутньої роботи» означає, що робота не виконується постійно. А формулювання «умови виконання роботи» означає, що робота може бути постійною, але у зв’язку з конкретними умовами її виконання трудові відносини не може бути встановлено на невизначений строк.

Після закінчення обумовленого строку працівник підлягає звільненню на підставі наказу роботодавця

без заяви самого працівника. Однак, якщо після закінчення строку трудового договору (пп. 2 і 3 ст. 23 КЗпП) трудові відносини продовжуються і жодна зі сторін не вимагає їх припинення, договір вважається подовженим на невизначений строк. На це вказують фахівці Міністерства праці України в консультації, опублікованій у газеті «Праця і зарплата», 2003, № 39, с. 12.

У цілому ж правове положення працівників, які працюють на умовах строкових трудових договорів, не відрізняється від правового положення працівників, які уклали трудові договори на невизначений строк: на них також поширюються правила внутрішнього трудового розпорядку, вони мають право на оплату праці, щорічну відпустку, допомогу по тимчасовій втраті працездатності тощо (див.

лист Міністерства праці України від 01.06.2005 р. № 36-211).

 

Наталя Білова, економіст-аналітик

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі