Теми статей
Обрати теми

У разі оформлення електронного авіаквитка підзвітна особа до авансового звіту має додати оригінали відривної частини посадкового талону пасажира

Редакція ПБО
Лист від 02.03.2009 р. № 31-34000-10-25/5704

У разі оформлення електронного авіаквитка підзвітна особа до авансового звіту має додати оригінали відривної частини посадкового талону пасажира

Лист Міністерства фінансів України від 02.03.2009 р. № 31-34000-10-25/5704

 

Міністерство фінансів України на запит щодо відображення витрат, пов'язаних з придбанням електронних авіаційних квитків, повідомляє.

Відповідно до підпункту 5.4.8 пункту 5.4 статті 5 Закону України «Про оподаткування прибутку підприємств» до складу валових витрат включаються витрати на відрядження фізичних осіб, що перебувають у трудових відносинах з таким платником податку або є членами керівних органів платника податку, у межах фактичних витрат особи, яка відряджена, на проїзд до місця відрядження і назад,

лише за наявності підтверджуючих документів, що засвідчують вартість проїзду, у вигляді транспортних квитків або транспортних рахунків (багажних квитанцій). Відповідно до Інструкції про службові відрядження в межах України та за кордон, затвердженої наказом Міністерства фінансів України від 13.03.98 № 59 (в редакції наказу Міністерства фінансів України від 10.06.99 № 146), підтверджуючими документами є розрахункові документи , що складаються на виконання Законів України «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» та «Про оподаткування прибутку підприємств».

Відповідно до Закону України «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг»

до переліку розрахункових документів, зокрема, віднесені касовий чек, товарний чек, розрахункова квитанція, а також проїзний документ, який відповідно до постанови Кабінету Міністрів України «Про встановлення порядку виготовлення бланків цінних паперів і документів суворого обліку» від 19.04.93 № 283 є бланком документів суворого обліку.

Виходячи з того, що

електронний авіаційний квиток не складається на бланках суворого обліку та законом його не віднесено до переліку розрахункових або платіжних документів, обґрунтованість віднесення вартості електронного квитка до валових витрат платник податку має підтвердити відповідними розрахунковими або платіжними документами, які б засвідчували здійснення розрахункової операції у готівковій чи безготівковій формі (платіжне доручення, розрахунковий чек, касовий чек, розрахункова квитанція, квитанція до прибуткового касового ордера, виписка з карткового рахунку).

Первинними документами, які фіксують факти витрачання коштів на придбання електронного авіаційного квитка і можуть бути підставою для їх відображення в бухгалтерському обліку, є відповідні платіжні документи (касовий чек, квитанція до прибуткового касового ордера, банківські платіжні документи тощо)

. До звіту про використання коштів підзвітною особою, що була у відрядженні, відповідно до зазначеної Інструкції мають додаватися оригінали документів, які засвідчували б факти проїзду, проживання тощо. У разі оформлення електронного авіаквитка підзвітна особа до авансового звіту має додати оригінали відривної частини посадкового талону пасажира.

Водночас повідомляється, що відповідно до статті 2 Закону України «Про державну податкову службу в Україні» та статті 4 Закону України «Про порядок погашення зобов'язань платників податків перед бюджетами та державними цільовими фондами» роз'яснення окремих положень податкового законодавства надаються органами державної податкової служби.

 

Заступник міністра Д. Фудашкін

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі