Теми статей
Обрати теми

Думка фахівців офіційних органів. Щодо перенесення показника рядка 24 минулої скороченої декларації з ПДВ

Редакція ПБО
Стаття

Щодо перенесення показника рядка 24 минулої скороченої декларації з ПДВ

 

Яким чином сільськогосподарське підприємство — платник податку, зареєстрований як суб'єкт спеціального режиму оподаткування, має відобразити суми, що підлягають перенесенню із рядку 24 податкової декларації (скороченої), поданої платником востаннє за формою, затвердженою наказом ДПА України від 23.10.98 р. № 499 (у редакції наказу ДПА України від 17.03.2008 р. № 159), до рядка 8.4 податкової декларації (скороченої), поданій платником уперше за формою, затвердженою наказом ДПА України від 23.10.98 р. № 499 (у редакції наказу ДПА України від 21.01.2009 р. № 8)?

 

Платники податку, в яких згідно зі ст. 81 Закону України «Про податок на додану вартість» (далі — Закон) суми податку на додану вартість, нараховані сільськогосподарським підприємством на вартість поставлених ним сільськогосподарських товарів (послуг), повністю залишаються у розпорядженні таких сільськогосподарських підприємств для відшкодування сум податку, сплачених (нарахованих) постачальникам на вартість виробничих факторів, а за наявності залишку таких сум податку — для інших виробничих цілей, подають податкову декларацію з податку на додану вартість (скорочену), яка є невід'ємною частиною звітності за відповідний звітний період. До такої податкової декларації включаються лише ті операції, що стосуються спеціального режиму, установленого указаною статтею.

Відповідно до п.п. 5.13.2 Порядку заповнення та подання податкової декларації з податку на додану вартість, затвердженого наказом ДПА України від 30.05.97 р. № 166, із змінами та доповненнями (далі — Порядок), суми податку на додану вартість, відображені в рядку 24 податкової декларації (скороченої) сільськогосподарських підприємств (пункт 11.21 Закону), сільськогосподарських товаровиробників (пункт 11.29 Закону) за останній податковий період в умовах дії Закону, чинного до внесення змін Законом № 639, уключаються із знаком «-» до рядка 8.4 «інші випадки» податкової декларації з податку на додану вартість, що подається після набуття чинності Законом № 639.

Відповідно до абзацу другого п. 5.6 Порядку при заповненні рядка 8 податкової декларації обов'язковим є подання додатка 1 до податкової декларації, який заповнюється в розрізі контрагентів та податкових накладних.

Зазначену суму з рядка 24 податкової декларації (скороченої), поданої платником востаннє за минулою формою, слід із знаком «-» відобразити у графі 10 додатку 1 до податкової декларації, поданої платником уперше за новою формою. При цьому інші графи відповідного рядка додатку 1 не заповнюються, а також у цьому рядку може бути зазначене, що це — показник рядка 24 податкової декларації (скороченої) за певний звітний період.

 

Юрій ЛАПШИН,
 директор Департаменту податку на додану вартість ДПА України

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі