Теми статей
Обрати теми

Пошта редакції. Чи потрібно подавати звіти до соцфондів, якщо на підприємстві немає працівників

Редакція ПБО
Відповідь на запитання

Чи потрібно подавати звіти до соцфондів, якщо на підприємстві немає працівників

 

На підприємстві немає жодного найманого працівника. Чи необхідно подавати з прокресленнями відповідні звіти до фондів соціального страхування та Податковий розрахунок за формою № 1ДФ до податкової інспекції?

(м. Запоріжжя)

 

Щодо необхідності подання звітів з прокресленнями до Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності, до Фонду соціального страхування на випадок безробіття, до Фонду страхування від нещасних випадків на виробництві висловився Мінпраці в листі від 24.06.2008 р. № 343/020/99-08 (див. «Податки та бухгалтерський облік», 2008, № 68).

Згідно з цим роз’ясненням, на думку Мінпраці, що ґрунтується на положеннях п. 6.7 Інструкції про порядок обчислення і сплати внесків на загальнообов’язкове державне соціальне страхування на випадок безробіття та обліку їх надходження до Фонду загальнообов’язкового державного соціального страхування України на випадок безробіття, затвердженої наказом Мінпраці від 18.12.2000 р. № 339, роботодавці, які не мають найманих осіб, зобов’язані подавати до Фонду соціального страхування на випадок безробіття Розрахункову відомість про нарахування та перерахування страхових внесків з прокресленнями. Водночас адміністративної відповідальності за неподання Розрахункової відомості з прокресленнями Кодексом про адміністративні правопорушення не передбачено.

Відповідно до Методичних рекомендацій щодо заповнення звіту про нараховані внески, перерахування та витрати, що пов’язані із загальнообов’язковим державним соціальним страхуванням у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності, за формою Ф4-ФСС з ТВП та додатків до нього за формою Ф14 «Звіт про путівки на санаторно-курортне лікування та путівки до дитячих оздоровчих установ», затверджених постановою правління Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності від 18.05.2006 р. № 48, страхувальники незалежно від того, використовують вони найману працю чи ні, зобов’язані подавати Звіт за формою Ф4-ФСС з ТВП. На це також звертає увагу Мінпраці у зазначеному вище листі. Однак, як і в разі неподання Розрахункової відомості про нарахування та перерахування страхових внесків до Фонду загальнообов’язкового державного соціального страхування України на випадок безробіття, у разі неподання Звіту за формою Ф4-ФСС з ТВП адміністративної відповідальності чинним законодавством не передбачено.

Відповідно до п. 2 Інструкції про порядок перерахування, обліку і витрачання страхових коштів Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України, затвердженої постановою правління Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України від 12.07.2007 р. № 36, підприємство, що не має найманих осіб, зобов’язане звітувати за внесками до зазначеного Фонду. За неподання звітності на посадових осіб підприємства може бути накладено адміністративну відповідальність у розмірі від 8 до 15 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян відповідно до ст. 1654 Кодексу про адміністративні правопорушення.

Щодо звіту до Пенсійного фонду, то згідно з листом ПФУ від 05.06.2008 р. № 9535/03-40 підприємства, які не мають найманих працівників і не використовують працю за договорами цивільно-правового характеру, мають право не подавати звіт до Пенсійного фонду з прокресленнями (додаток 23).

Податковий розрахунок за формою № 1ДФ у разі, якщо податковий агент у податковому періоді не нараховував і не виплачував доходи, не подається. Це випливає з положень п. 2.2 Порядку заповнення та подання податковими агентами податкового розрахунку сум доходу, нарахованого (сплаченого) на користь платників податку, і сум утриманого з них податку, затвердженого наказом ДПАУ від 29.09.2003 р. № 451.

 

Тетяна Онищенко економіст-аналітик

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі