Теми статей
Обрати теми

Щодо перерахунку запасів у будівництві

Редакція ПБО
Лист від 24.10.2008 р. № 10442/6/17-0716

Щодо перерахунку запасів у будівництві

Лист Державної податкової адміністрації України від 24.10.2008 р. № 10442/6/17-0716

(витяг)

 

<...>

Щодо <...> другого питання повідомляємо, що відповідно до п.п. 5.2.1 п. 5.2 ст. 5 Закону України «Про оподаткування прибутку підприємств» (далі — Закон) до складу валових витрат включаються суми будь-яких витрат, сплачених (нарахованих) протягом звітного періоду у зв’язку з підготовкою, організацією, веденням виробництва, продажем продукції (робіт, послуг) і охороною праці.

При цьому п. 5.9 Закону визначено, що платник податку веде податковий облік приросту (убутку) балансової вартості товарів (крім тих, що підлягають амортизації, та цінних паперів), сировини, матеріалів, комплектуючих виробів, напівфабрикатів, малоцінних предметів (далі — запасів) на складах, у незавершеному виробництві та залишках готової продукції, витрати на придбання та поліпшення (перетворення, зберігання) яких включаються до складу валових витрат згідно з цим Законом (за винятком тих, що отримані безкоштовно).

Відповідно до п. 4 Положення (стандарту) бухгалтерського обліку 9 «Запаси», затвердженого наказом Міністерства фінансів України від 20.10.99 р., запаси — це активи, які:

— утримуються для подальшого продажу за умов звичайної господарської діяльності;

— перебувають у процесі виробництва з метою подальшого продажу продукту виробництва;

— утримуються для споживання під час виробництва продукції, виконання робіт та надання послуг, а також управління підприємством.

У разі, якщо

підприємство будує будівлю (споруду) з метою подальшого продажу, то така будівля кваліфікується як товар. У цьому випадку витрати платника податку по придбанню матеріалів відносяться до складу валових витрат та проводиться розрахунок приросту (убутку) балансової вартості запасів відповідно до п. 5.9 Закону.

Якщо платник податку

здійснює будівництво з метою продажу і при цьому залучає до виконання будівельно-монтажних робіт субпідрядні організації, то вартість виконаних робіт, в тому числі і субпідрядними організаціями відноситься на валові витрати такого платника відповідно до п.п. 5.2.1 п. 5.2 ст. 5 Закону.

При цьому вартість запасів у незавершеному виробництві,

які були безпосередньо придбані платником податків, підлягає відображенню у податковому обліку приросту (убутку) балансової вартості запасів відповідно до п. 5.9 Закону на загальних підставах.

Що стосується будівництва об’єкта, який буде входити до складу основних фондів підприємства, то наказом ДПА України від 15.02.2002 р. № 74 затверджено Податкове роз’яснення щодо застосування підпункту 4.1.1 пункту 4.1 ст. 4, підпунктів 5.2.1, 5.2.14 пункту 5.2 ст. 5 та підпункту 8.2.1 п. 8.2 ст. 8 Закону України «Про оподаткування прибутку підприємств» при здійсненні платниками податку на прибуток операцій з

об’єктами незавершеного будівництва.

 

Заступник голови С. Лекарь



коментар редакції

ДПАУ систематизувала погляди на проблеми перерахунку запасів у будівництві

У листі ДПАУ нарешті систематизувала свої погляди на проблеми перерахунку запасів у будівництві.

Через законодавчу невизначеність донедавна існувала неясність щодо того, чи включає замовник до перерахунку вартість виконаних на його користь підрядних робіт, які відображаються в собівартості будівництва, призначеного для продажу і включеного до складу незавершеного виробництва за рахунком 23.

З 2006 року ця проблема коментувалася в нефіскальному ключі відомчим журналом податківців.

У «Віснику податкової служби України», 2006, № 27, відповідаючи на запитання генпідрядника, провідні діячі ДПАУ визнали таке:

«Оскільки в цьому випадку

витрати на матеріали було понесено не платником податку, а субпідрядником, то вони не підлягають коригуванню в такого платника податку згідно з нормами п. 5.9. ст. 5 Закону № 334/94-ВР».

У «Віснику податкової служби України», 2007, № 32 керівники ДПАУ, відповідаючи на запит замовника про вартість матеріалів, закладених у роботах підрядника, заявили:

«...підприємство-замовник не здійснює відповідно до п. 5.9. ст. 5 Закону № 334/94-ВР окремого обліку балансової вартості матеріалів,

придбаних підрядником для проведення будівельних робіт, оскільки вартість таких матеріалів включається до загальної вартості робіт, виконаних підрядником».

Звертаємо увагу: у цьому листі ДПАУ наполягає на перерахунку вартості тільки тих будівельних матеріалів, які безпосередньо (а не у складі виконаних робіт) отримувалися самим платником податків.

Єдине, що викликає певне занепокоєння, — посилання в листі на П(С)БО 9 «Запаси». Адже згідно з п. 3.1 цього стандарту його дія на будівельну незавершенку не поширюється. Тому генпідрядники навряд чи можуть використовувати посилання на П(С)БО 9 «Запаси» для обґрунтування тих чи інших висновків, що стосуються бухгалтерського та податкового обліків.

 

Григорій Козаков, консультант

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі