Теми статей
Обрати теми

Думка фахівців офіційних органів. Щодо «першої поставки житла»

Редакція ПБО
Стаття

Щодо «першої поставки житла»

 

Наше підприємство — платник ПДВ від третіх осіб отримує передоплату за житло, яке буде поставлене їм у майбутньому. Зазначене житло підприємство отримає у власність і після цього здійснюватиме поставку квартир третім особам. Просимо надати роз’яснення щодо податкових наслідків цієї операції з податку на додану вартість. Що вважатиметься в такому випадку першою поставкою житла згідно із Законом України «Про податок на додану вартість» від 03.04.97 р. № 168/97-ВР?

 

Звернемось до чинного законодавства. Для операцій з поставки житла (послуг зі спорудження житла) Законом України «Про податок на додану вартість» від 03.04.97 р. № 168/97-ВР (далі — Закон про ПДВ) визначені спеціальні правила оподаткування податком на додану вартість.

Визначення першої поставки житла є у п.п. 5.1.20 Закону про ПДВ , у якому, зокрема, визначено, що під першою поставкою житла (об’єкта житлового фонду) розуміють перше передання готового новозбудованого житла (об’єкта житлового фонду) у власність покупця або поставку послуг (уключаючи вартість придбаних за рахунок виконавця матеріалів) із спорудження такого житла за рахунок замовника.

Ці норми поширюються також на першу поставку дачних або садових будинків, а також будь-яких інших об’єктів власності, зареєстрованих згідно із законодавством як житло (житловий фонд), індивідуальних гаражів чи індивідуальних місць на гаражних стоянках.

Відповідно до зазначеного підпункту звільняються від обкладання ПДВ операції з поставки житла (об’єктів житлового фонду), крім їх першої поставки.

Отже, якщо операція з поставки підприємству послуг зі спорудження житла за його рахунок згідно з визначенням, що міститься у п.п. «а» п.п. 5.1.20 Закону про ПДВ, є першою поставкою житла, то відповідно наступна операція з поставки квартир третім особам не є першою поставкою житла.

Таким чином, ураховуючи вищезазначене, а також те, що обкладенню ПДВ за повною ставкою підлягають операції з першої поставки житла, то поставка житла, отриманого підприємством у власність, третім особам (друга поставка) звільняється від обкладення ПДВ. Відповідно, отримання передоплати за таке житло не є підставою для нарахування ПДВ у такій ситуації.

 

Наталія Кирпа,
начальник відділу масово-роз’яснювальної роботи
та звернень громадян ДПІ у Дніпровському р-ні м. Києва

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі