Теми статей
Обрати теми

Щодо оподаткування ПДФО інвестиційного прибутку

Редакція ПБО
Лист від 12.10.2009 р. № 22292/7/16-0717

Щодо оподаткування ПДФО інвестиційного прибутку

Лист Державної податкової адміністрації України від 12.10.2009 р. № 22292/7/16-0717

 

На виконання доручення Комітету Верховної Ради України з питань податкової та митної політики від 08.10.2009 р. № 04-27/917* Державна податкова адміністрація України повідомляє наступне.

* Див. також с. 6

прим. ред.

Згідно з нормами підпункту 9.6.2 пункту 9.6 статті 9 Закону України «Про податок з доходів фізичних осіб» (далі — Закон № 889) операції з внесення платником податку коштів та майна до статутного фонду юридичної особи — резидента в обмін на емітовані ним корпоративні права вважаються придбанням інвестиційного активу.

Подальший продаж окремого інвестиційного активу є операцією платника податку з корпоративними правами, а

позитивна різниця між доходом, отриманим платником податку від продажу такого окремого інвестиційного активу, та його вартістю, що розраховується виходячи з суми витрат, понесених в зв’язку з придбанням такого активу (з урахуванням норм підпункту 9.6.4 вказаного пункту) є інвестиційним прибутком (підпункт 9.6.2 пункту 9.6 статті 9 Закону № 889), що є об’єктом оподаткування податком з доходів фізичних осіб (підпункт 4.2.13 пункту 4.2 статті 4 Закону № 889) при здійсненні платником податку зазначеної операції.

Враховуючи викладене, згідно з прямими нормами Закону № 889

вклад (внесок) фізичної особи у вигляді майна (що знаходиться у власності такої особи) до статутного фонду юридичної особи — резидента є придбанням такою фізичною особою права власності на частку (пай) у статутному фонді такої юридичної особи, тобто є витратами, понесеними у зв’язку із придбанням інвестиційного активу.

За наслідками звітного року до складу загального річного оподатковуваного доходу платника податку включається позитивне значення загального фінансового результату операцій з інвестиційними активами

(підпункт 9.6.6 пункту 9.6 статті 9 Закону № 889). Фінансові результати операцій з інвестиційними активами (підпункт 9.6.1 пункту 9.6 статті 9 Закону № 889) обліковуються платником податку самостійно та окремо від інших доходів і витрат.

Зазначене вище зобов’язуємо довести до підпорядкованих податкових органів.

 

Заступник голови С. Лекарь



коментар редакції

Внески до статутного фонду та податок з доходів:
 позиції сторін залишилися без змін

Наші читачі добре обізнані з проблемою обкладення «

натуральних» внесків до статутного капіталу податком з доходів фізичних осіб. Ми неодноразово висвітлювали цю тему, у тому числі аналізуючи думки ДПАУ та Комітету ВР з питань фінансів та банківської діяльності (див. наприклад, «Податки та бухгалтерський облік», 2008, № 30, с. 43; № 101, с. 45).

Нагадаємо, що точки зору згаданого комітету та ДПАУ розійшлися в досить принциповому питанні: чи розглядати як дохід фізичної особи — учасника вартість майна, унесеного ним до статутного капіталу? Комітет однозначно стверджував, що це

не дохід. Водночас ДПАУ віднедавна (після виходу листа від 13.02.2008 р. № 2251/Б/17-0714) зайняла протилежну позицію та зазначає про необхідність віднесення вартості натурального внеску до складу доходів фізособи.

Не ставлячи зараз собі за мету відповісти по суті на це запитання (основні аргументи звучали у згаданих матеріалах), у межах коментаря звернемо увагу на розвиток ситуації. Комітет ВР з питань податкової та митної політики фактично вимагає від ДПАУ дезавуювати її позицію з питання, що розглядається, направивши нижчим за рівнем податковим органам ліберальну позицію Комітету (див. с. 6). Як бачимо, у листі, що коментується (направленому нижчим за рівнем податковим органам), ДПАУ в переважній частині переказала лист Комітету. Різниця лише в тому, що вона

не повторила ключову тезу щодо невключення до складу доходів майнових внесків до статутного капіталу, а обмежилася вказівкою на можливість формування витрат за придбаним інвестиційним активом, яку ніхто не заперечував.

Цілком очевидно,

думка ДПАУ залишилася незмінною . Вона, як і раніше, розглядає вартість таких внесків як доходи фізичних осіб — учасників з їх відповідним оподаткуванням.

 

Дмитро Винокуров

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі