Теми статей
Обрати теми

ПДВ. Якщо право на податковий кредит виникне тільки після оплати

Редакція ПБО
Відповідь на запитання

Якщо право на податковий кредит виникне тільки після оплати

 

Транспортно-експедиторська компанія (як посередник, що працює за дорученням замовника) отримала від перевізника послуги перевезення, за якими перевізник (за першою подією — наданням послуг) виписав податкову накладну (ПН). Однак право відобразити податковий кредит за нею з’явиться в експедиторської компанії тільки після оплати перевізнику послуг перевезення. Як у такому разі підприємству-експедитору відобразити отриману ПН у Реєстрі отриманих та виданих податкових накладних і декларації з ПДВ?

(м. Харків)

 

У цьому випадку підприємство-експедитор керувалося

абзацом третім «посередницького» п. 4.7 Закону про ПДВ, який передбачає, що датою збільшення податкового кредиту посередника при здійсненні посередницької діяльності щодо придбання товарів (робіт, послуг) є дата перерахування коштів на користь продавця таких товарів (робіт, послуг).

Тому, отримавши податкову накладну від перевізника за першою подією (наданням послуг — здійсненням перевезення), відобразити за нею податковий кредит посередник не має права (зважаючи на неперерахування перевізнику оплати за транспортні послуги). Отже, у періоді отримання податкової накладної та відсутності при цьому права на податковий кредит, вважаємо, ані в Реєстрі, ані в декларації з ПДВ відображати таку податкову накладну підприємству не слід. Тобто таку податкову накладну доведеться відкласти до моменту здійснення оплати.

Тільки

в момент перерахування оплати перевізнику, коли у підприємства-експедитора виникне законне право на податковий кредит, яке підтверджуватиметься при цьому раніше отриманою податковою накладною, підприємство зможе внести запис про таку податкову накладну до Реєстру отриманих та виданих податкових накладних у звичайному порядку (при цьому у графі 2 «дата отримання» Реєстру, вважаємо, потрібно поставити дату отримання такої накладної). Відповідно, після цього з Реєстру сума податкового кредиту в періоді здійснення оплати потрапить у загальному порядку до рядка 10.1 декларації з ПДВ і тим самим буде врахована у складі податкового кредиту платника податків у ПДВ-звітності. Зауважимо: через такі особливі правила відображення податкового кредиту в цьому випадку таку податкову накладну не можна вважати запізнілою або такою, що відображається несвоєчасно, тому рядок 16 декларації тут буде недоречним.

 

Людмила Солошенко, економіст-аналітик

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі