Теми статей
Обрати теми

ПДВ. Податковий кредит при одночасному використанні касового методу та правила першої події

Редакція ПБО
Відповідь на запитання

Податковий кредит при одночасному використанні касового методу та правила першої події

 

Приватний ЖЕК (платник ПДВ) одночасно використовує два методи нарахування ПДВ-зобов’язань: за житловим фондом (отриманою від мешканців квартплатою) — нараховує ПДВ за касовим методом, а за нежитловим фондом — за правилом першої події. Як облікувати в такому разі податковий кредит за вхідним ПДВ з податкової накладної, що надійшла до ЖЕКу від постачальника за виконаними, але ще не оплаченими ЖЕКом роботами, призначеними для одночасного використання в операціях кожного виду ?

(м. Харків)

 

Нагадаємо: згідно з

п. 1.11 Закону про ПДВ касовий метод — це метод податкового обліку, за яким дата виникнення податкових зобов’язань визначається як дата зарахування (отримання) коштів на банківський рахунок (у касу) платника податку або дата отримання інших видів компенсацій вартості поставлених (що підлягають поставці) товарів (послуг), а дата виникнення права на податковий кредит визначається як дата списання коштів з банківського рахунка (видачі з каси) платника податку або дата надання інших видів компенсацій вартості поставлених (що підлягають поставці) йому товарів (послуг). Тобто податкові наслідки при касовому методі відображають у момент оплати. До речі, на те, що платник податків, який нараховує ПДВ-зобов’язання за касовим методом (зокрема, ЖЕКи), також при цьому за касовим методом формує і податковий кредит щодо товарів (послуг), використаних у межах здійснення таких операцій, зверталася увага й у листах ДПАУ від 29.02.2008 р. № 4081/7/16-1515-05 // «Податки та бухгалтерський облік», 2008, № 44; від 17.11.2006 р. № 13095/5/16-1615 // «Податки та бухгалтерський облік», 2007, № 28.

Таким чином, по-перше, слід мати на увазі, що відобразити

податковий кредит можна тільки за оплатою товарів (послуг), що придбавалися, призначених для використання в «касових» операціях. А отже, отримавши, наприклад, від постачальника податкову накладну за першою подією — відвантаженням товару (виконанням робіт, наданням послуг), відобразити за нею податковий кредит платник податків ще не зможе, а матиме право зробити це тільки після перерахування оплати за такі товари (послуги).

По-друге, слід зауважити:

Законом про ПДВ не врегульовано питання відображення податкового кредиту в разі, коли платник податків одночасно здійснює поставки, оподатковувані як за касовим методом, так і за правилом першої події. Подивимося, як роз’яснюють ситуацію податківці. Так, у листі ДПАУ від 29.02.2008 р. № 4081/7/16-1515-05 // «Податки та бухгалтерський облік», 2008, № 44 роз’яснювалося: якщо виготовлені та/або придбані товари (послуги) призначені для часткового використання в операціях, база оподаткування яких визначається за касовим методом, а частково — за правилом першої події, то право на податковий кредит відповідно виникатиме пропорційно такому призначенню та використанню. Тим самим податківці зазначають про необхідність розподілу вхідного ПДВ (у місяці отримання податкової накладної). Здійснювати його, мабуть, треба буде виходячи із загальних «касових» та «некасових» («звичайних») обсягів поставок періоду відносно загальних обсягів поставки (за аналогією з розподілом із п.п. 7.4.3 Закону про ПДВ, хоча цей підпункт, зауважимо, цю ситуацію не регулює, а стосується іншого випадку, і береться лише за аналогію).

А отже, з урахуванням цих роз’яснень, виходить, що отримавши податкову накладну за першою подією — надходженням товару (виконанням робіт, наданням послуг), у місяці її отримання підприємству треба буде за підсумками такого місяця (коли стануть відомі обсяги «касових» та «звичайних» поставок — знову ж таки за аналогією з

п.п. 7.4.3 Закону про ПДВ) виходячи з частки таких обсягів розподілити вхідний ПДВ на «касовий» та «звичайний». При цьому в Реєстрі отриманих та виданих податкових накладних відобразити таку податкову накладну підприємству доведеться двічі таким чином:

— уперше — в місяці отримання — показавши за нею «звичайну» частину податкового кредиту, що припадає на частку «звичайних» операцій, оподатковуваних за правилом першої події, та право на відображення якого виникає за першою подією;

— удруге — у місяці здійснення оплати постачальнику за товари (роботи, послуги) — на «касову» частину, що залишилася, право на податковий кредит за якою виникає тільки при здійсненні оплати.

Залишається зауважити, що подібного запитання, а також необхідності в розподілі вхідного ПДВ узагалі не виникло б, якби підприємство спершу

оплачувало вартість товарів (робіт, послуг), що придбаваються, постачальнику, тобто в ситуації, коли першою подією була б оплата. У такому разі (оскільки дотримувалися б умови відображення податкового кредиту і для «касового», і для «звичайного» випадку) уся сума ПДВ з податкової накладної в місяці її отримання потрапляла б до податкового кредиту без будь-якого розподілу.

 

Людмила Солошенко, економіст-аналітик

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі