Теми статей
Обрати теми

ПДВ. ПДВ-пільга (п.п. 5.1.20) при другій поставці житла

Редакція ПБО
Відповідь на запитання

ПДВ-пільга (п.п. 5.1.20) при другій поставці житла

 

ТОВ придбало цільові іменні облігації, емісія яких здійснювалася для фінансування будівництва багатоповерхового житлового будинку. Надалі ці облігації було пред’явлено до погашення та за ними було отримано квартири. Після введення будинку в експлуатацію право власності на квартири було оформлено на товариство. Чи може товариство (платник ПДВ) скористатися пільгою з п.п. 5.1.20 Закону про ПДВ, якщо захоче надалі продати такі квартири, тобто розглядати такий продаж як другу поставку житла?

(м. Львів)

 

Так

, у разі подальшого продажу таких квартир підприємство може скористатися ПДВ-пільгою з п.п. 5.1.20 Закону про ПДВ, оскільки це вже буде друга поставка житла.

Нагадаємо: як передбачено «пільговим»

п.п. 5.1.20 Закону про ПДВ, від оподаткування звільняються операції з поставки житла (об’єктів житлового фонду), крім їх першої поставки. При цьому щодо «новобудів» у п.п. «а» цього підпункту уточнюється, що першою поставкою житла (об’єктів житлового фонду) вважається: перша передача готового новозбудованого житла (об’єкта житлового фонду) у власність покупця або поставка послуг (уключаючи вартість придбаних за рахунок виконавця матеріалів) зі спорудження такого житла за рахунок замовника.

Оскільки перша передача готового новозбудованого житла (квартир) відбулася у момент передачі їх у власність підприємства, то всі подальші операції з таким житлом уже не будуть його першою поставкою, а отже, до них застосовуватиметься пільга з

п.п. 5.1.20 Закону про ПДВ. Тому при подальшому продажі таких квартир третім особам (другій поставці), для підприємства має спрацьовувати звільнення від ПДВ. До речі, аналогічне роз’яснення можна зустріти й у консультації податківців у рубриці «Думка фахівців офіційних органів» // «Податки та бухгалтерський облік», 2009, № 43, де зазначалося, що поставка побудованого житла, отриманого підприємством у власність, третім особам є другою поставкою та звільняється від обкладення ПДВ (пільгується).

 

Людмила Солошенко, економіст-аналітик

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі