Теми статей
Обрати теми

ПДВ. Застосовувати спецрежим сільгосп-ПДВ мають право тільки сільгосппідприємства

Редакція ПБО
Відповідь на запитання

Застосовувати спецрежим сільгосп-ПДВ мають право тільки сільгосппідприємства

 

Підприємство —

платник ПДВ (основна діяльність — торгівля) за договором позики придбало зернові культури, вирощені СПД — фізичною особою — єдиноподатником.

Чи підлягають обкладенню ПДВ поставки підприємством таких зернових покупцям та чи підпадають такі операції з реалізації цієї сільгосппродукції під пільговий спецрежим обкладення ПДВ у сільському господарстві?

(м. Кривий Ріг)

 

Ні

, у викладеній ситуації підприємство не має права застосовувати спецрежимний порядок оподаткування, установлений ст. 81 Закону про ПДВ.

Нагадаємо, що згідно з

п. 81.1 Закону про ПДВ спеціальний режим оподаткування може обрати резидент, який здійснює підприємницьку діяльність у сфері сільського та лісового господарства й рибальства і відповідає критеріям, установленим у пункті 81.6 цієї статті (далі — сільськогосподарське підприємство).

Сільськогосподарським

вважається підприємство, основною діяльністю якого є поставка вироблених (наданих) ним сільськогосподарських товарів (послуг) на власних або орендованих виробничих потужностях, а також на давальницьких умовах, в якій питома вага вартості сільгосптоварів (послуг) становить не менше 75 % вартості всіх товарів (послуг), поставлених протягом попередніх дванадцяти послідовних звітних податкових періодів сукупно (п. 81.6 Закону про ПДВ).

Підприємство, основною діяльністю якого є

торгівля, не відповідає статусу сільгосппідприємства, отже, воно не має права застосовувати так званий спецрежим сільгосп-ПДВ. Здійснені ним операції, пов’язані з придбанням та реалізацією зернових культур, обкладаються ПДВ на загальних підставах з відображенням їх у декларації, складеній за загальною формою.

Припустимо, навіть якби це підприємство й відповідало б статусу сільгосппідприємства, і навіть якщо б воно було суб’єктом спецрежиму оподаткування (з отриманням Спецсвідоцтва), то в описаній ситуації на відображення в спеціальній (скороченій) декларації з ПДВ операцій із зазначеними зерновими культурами воно не мало б права, оскільки такі зернові є купованими, а не власне вирощеною сільгосппродукцією. Такий висновок випливає з норм

абзацу четвертого п. 5.1 Порядку № 166.

 

Анатолій БОБРО, економіст-аналітик

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі